Familien rejser sydpå, mens Vasilisa holder jul med fremmede: 'Det er ikke rigtig jul, når man sidder i Spanien med et plastiktræ'

Kunne du finde på at holde jul med folk, du ikke kender?

Vasilisa vil holde jul uden et plastikjuletræ. Derfor bliver hun i Danmark, når familien tager på badeferie til Gran Canaria.

Børnehjemsbarnet Camille vil give sin datter den jul, hun aldrig selv fik.

Og spanske Juan Manuel takker for tredje gang nej til jul i hjemlandet for at lære den danske jul at kende.

Årsagerne til at holde juleaften hos en fremmed familie kan være mange.

Her får du tre vidt forskellige historier fra nogle, som allerede har prøvet det, og som igen i år har søgt fremmede familier at spise risalamande og åbne julegaver med gennem Røde Kors-initiativet ’Julevenner’.

Jeg kom til Danmark fra Ukraine med min familie, da jeg var fire år, og det bedste ved dansk jul er, at så mange danskere går op i det. Det er lige meget, hvor man er henne, så er der bare jul over det hele.

I år skal jeg for tredje år i træk fejre juleaften her i Danmark med nogen, som jeg ikke kender på forhånd, imens min familie daser på Gran Canaria.

Min mor og hendes kæreste går ikke særligt meget op i julen, de vil hellere slappe af. Men jeg synes ikke, at det er helt rigtig juleaften, når man sidder i Spanien med sådan et plastikjuletræ med glimmer på. Så jeg tager først derned efter jul.

Jeg har også tre eksamener her i december og er samtidig i gang med at forberede mit speciale sammen med min makker, så det er meget nemmere for mig, hvis jeg er i Danmark.

Både i år og de seneste to år har jeg fundet nogen at holde jul hos gennem Julevenner. I år skal jeg være hos en kvinde på 61 år og hendes datter på 35, og vi bliver otte mennesker i alt.

Jeg oplever desværre, at det er lidt et tabu at holde jul med fremmede, men jeg synes, at man skal se det som en mulighed for at møde en masse nye mennesker og høre deres historier, spille nogle spil og bare have det hyggeligt.

Jeg er enlig mor 'på fuldtid' til en datter på fem. Vi prøvede Julevenner første gang sidste år. Jeg er børnehjemsbarn og ville gerne give min datter den jul, jeg aldrig selv har haft.

Gennem Røde Kors kom vi i kontakt med et ægtepar i Lyngby med tre børn, som vi holdt jul med. Vi var elleve i alt. Inden havde vi aftalt at mødes med familien en enkelt gang hos dem til lidt spil og æbleskiver for at se, om vi havde kemi.

Juleaften kom manden og børnene og hentede os tidligt, og han kørte os hjem igen om aftenen. Vi spiste risengrød, flæskesteg og and og gik en tur i Dyrehaven. Det var helt magisk! De havde et stort hus, og jeg har aldrig set så mange gaver under et juletræ. De havde også både købt en gave til mig og min datter. Det havde jeg slet ikke regnet med.

De var de sødeste mennesker, og jeg ville gerne holde jul hos dem igen, men de skal ud at rejse til jul.

I år søger vi en familie, der har børn, som min datter kan lege med, og som ikke bor for langt væk.

Min datter hyggede sig sidste år, og den oplevelse vil jeg gerne kunne give hende igen. Det er vigtigt, at juleaften er noget særligt. Ikke som en normal aften, hvor vi sidder og spiser aftensmad derhjemme.

Julen sidste år viste sig samtidig at blive den jul, mit eget indre barn altid havde drømt om. Tænk at man kan få sin barnedrøm opfyldt som voksen!

Jeg kommer fra Malaga i Spanien, og før jeg kom til Danmark i 2017, havde jeg aldrig holdt jul andre steder end hjemme hos mine forældre.

Jeg hørte om Julevenner igennem en kollega. Det var mit første år i Danmark, og jeg vidste ikke, hvad jeg skulle til jul, så jeg skyndte mig at melde mig til, fordi jeg virkelig gerne ville holde jul med nogle danskere.

På det tidspunkt vidste jeg ikke, hvor længe jeg ville blive i Danmark, så jeg ville gerne opleve mest muligt. Det havde min familie heldigvis forståelse for.

Allerede før juleaften blev jeg kontaktet af kvinden, som jeg skulle holde jul hos. Hun havde to børn på omkring 13 år og 6 år, og vi mødtes én gang inden juleaften, hvor vi drak te og spiste småkager og lærte hinanden at kende. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle forvente af dansk jul på forhånd, men hun fortalte en masse om det og ville også gerne høre om spansk jul.

Da vi kom til juleaften, var det spændende at se, hvordan hun tilberedte al maden, og det var virkelig sjovt at spise and og risalamande og spille pakkeleg. Det endte faktisk med, at de skrev en sms sidste år og inviterede mig til jul igen, og det ville jeg gerne.

Men i år skal jeg igen prøve at holde jul med nogle nye. Det er et ægtepar på omkring 50 år på Frederiksberg, og de har skrevet i invitationen, at vi skal have spansk vin, så jeg føler mig mere hjemme.

Jeg rejser nok hjem for at holde jul med min familie igen på et tidspunkt, men det er ikke min intention at rejse hjem til Malaga og bosætte mig. Jeg vil gerne blive i Danmark.