Faren fra 'Fars pige' om shitstormen: 'Jeg har valgt at være venner med mine børn' 

Jens Østergaards måde at være forælder på skaber debat. Nu forklarer han sig.

- Nogle gange vælger jeg børnene frem for venner og kone, og det kan jeg godt høre lidt brok over, siger Jens Østergaard, der er med i 'Fars pige' på DR3 med sin datter Alva (th). (Foto: Betina Garcia © Dr)

Jens Østergaard er entreprenør, gift, bor på Østerbro i København og er far til tre børn.

Og så er han havnet midt i en shitstorm i flere landsdækkende aviser og på sociale medier.

Indtil for nyligt var han ellers helt ukendt i mediebilledet, men det ændrede sig for lidt over to uger siden, da første afsnit af DR3-dokumentarserien 'Fars pige' fik premiere på DRTV.

Her følger vi ham og hans datter Alva Madsen og ser, hvordan han shopper med hende, giver hende tøjråd, tager modelbilleder af hende til hendes Instagram-profil. Og hvordan "Jens Bond", som Alva kalder ham, låner hende sit kreditkort til at købe tøj og designertasker for.

- Jeg har normalt ikke så meget imod konfrontationer, men jeg er blevet overrasket over den enorme shitstorm, der har været, siger Jens Østergaard. (Foto: Betina Garcia © Dr)

Det er tydeligt, at jargonen mellem dem er mere som venner end far-datter. Og det er et bevidst valg.

Vi har talt med Alvas far, Jens Østergaard, som lige nu befinder sig i orkanens øje.

Hvorfor medvirker du i 'Fars pige' på DR3?

- Det var Alvas ide at sige ja til tv-programmet, da hun blev spurgt. Hun var droppet ud af gymnasiet og havde en masse overskudstid og havde brug for at lave noget, der gav erfaring. Så spurgte de, om jeg også ville være med, og det syntes jeg lød sjovt. Jeg havde dog ikke regnet med, at jeg ville få så meget opmærksomhed.

Hvorfor har du fået det?

- Det er nok fordi, jeg siger nogle ret provokerende ting i serien. Jeg er nok typen, der godt kan lide at komme med firkantede holdninger og provokere lidt for at få samtalen i gang. Måske får den lige lidt ekstra fart på på grund af kameraet, det skal jo også være sjovt at se tv. Men så længe, jeg kan se mig selv i spejlet, har jeg det godt.

Jens Østergaard har tre børn. De to store går på universitetet, mens Alva er den yngste og altid har været fars pige. (© PRIVATFOTO)

Har du fortrudt, at du sagde ja til at medvirke?

- Næ, det har været sjovt at være med. Jeg er glad for, at Alva har fået så meget erfaring og har lært så meget. Hun har gennemgået en stor udvikling og har fået mere selvtillid.

Er kritikken fra medier og seere kommet bag på dig?

- Vi var blevet advaret fra starten af dem, der lavede tv-programmet, men de er selv meget overraskede over, hvad der er kommet på sociale medier. Heldigvis har Alva selv stort set kun modtaget positive beskeder. Jeg vil også gerne sige, at et par afsnit af serien ikke giver et retmæssigt billede af vores familie. Mine venner og familie, der kender os i den virkelige verden, bakker os op i denne shitstorm.

- Min mor var den lidt mere kærlige type, mens min far var lidt mere autoritær i sin opdragelse, og jeg har nok prøvet at finde en mellemvej, forklarer Jens Østergaard. (Foto: Betina Garcia © Dr)

Flere undrer sig over, at du har ladet Alva droppe ud af gymnasiet?

- Mine to andre børn er i gang på universitetet, og der er andre grunde til, at Alva ikke går i skole. Hun har været i terapi for blandt andet angst, og uddannelse er ikke det rigtige for hende på nuværende tidspunkt.

Mener du, at du forkæler hende?

- Når man er entreprenør, som jeg er, arbejder man ofte rigtig meget, og så synes jeg også, at jeg har fortjent at bruge de penge, jeg tjener, som jeg gerne vil. Jeg vil gerne bruge noget på gode oplevelser, og det giver mig glæde at give til mine børn. Og i øvrigt har Alva selv tjent penge ved at arbejde for mig og et koreansk pelsfirma som model. De penge står på min konto, som hun så bruger af.

Hvad tænker du om kritikken, der går på din far-rolle, og at du ikke har nok autoritet over for Alva?

- Jeg har valgt at være venner med mine børn. Derfor snakker jeg med dem på et venneplan i stedet for som en autoritær person. Det har negative og positive sider.

- Det negative er, at man måske ikke har helt så meget autoritet, fordi man taler til hinanden som venner. Det positive er, at man som venner har mere kvalitetstid med sine børn og kommer længere ind på livet af dem og kan hjælpe dem på nogle flere områder.

- Vi har valgt at opdrage vores børn med mindre autoritet og mere som venner, end jeg selv blev opdraget, og det synes jeg fungerer fint.

- Alva kan ikke bare købe løs på mit kort. Der er en grænse, og det ved hun godt. I øvrigt har hun tjent en masse penge selv, som også står på mit kort, siger Jens Østergaard. (Foto: Betina Garcia © Dr)

Hvad har det så givet dig?

- Vi har rigtig meget kvalitetstid med vores børn, og jeg tror også, vi bruger mere tid sammen med dem end de fleste andre. Jeg synes, unge mennesker er fulde af ideer, de er kreative og ofte sjovere at snakke med.

- Jeg laver langt de fleste aktiviteter sammen med et eller flere af mine børn. Vi tager på vandreture, spiller brætspil, går i biografen og tager i byen. Jeg synes, jeg gør det rigtige, og jeg gør det af ren lyst.

Hverken Jens eller hans datter Alva kan se, hvorfor det er problematisk, at en datter står foran sin far i undertøj. (Foto: Screenshot fra 'Fars pige')

Folk kritiserer jeres forhold i en scene, hvor du hjælper med at spænde din datter Alvas korset, mens du siger, at så er hun ikke længere fed. Hvad tænker du om det?

- Jeg synes, det er utroligt, at folk tager på vej over den scene. Jeg synes, det er helt latterligt. Jeg ser mine piger i trusser, når jeg tager modelfotos af dem, så vi er ikke blufærdige. Og den kommentar med, at hun er fed, var jo bare for sjov. Seriously, at nogen tror, jeg mener det. Jeg fatter det ikke.

I 'Fars pige' har du en holdning til, at hun ikke skal have tatoveringer. Hvorfor?

- Det er rigtigt nok, at jeg på den måde er gammeldags. Alva kan godt lide at være rebellen, hun er benhård, og det accepterer jeg fuldt ud. Men jeg vil gerne gøre hende opmærksom på, at jeg hellere vil have, hun skal være prinsessetypen.