Freja og hendes veninde skriver til fyre fra falske profiler: 'Folk er så nemme'

17-årige Freja bruger falske profiler til at lokke hemmeligheder ud af venner og bekendte.

(© Grafik: Oliver Seppo)

Anna og Leonora skriver med en masse fyre på Snapchat og Instagram. Pigerne er populære. Men de er ikke ægte.

For bag profilerne gemmer sig 17-årige Freja, der sammen med sin veninde har skrevet med omkring 50 personer fra de tre falske profiler, Anna, Leonora og Villads.

Freja og veninden bruger ikke de falske profiler til at skrive til fremmede, men derimod til venner og bekendte.

- Vi gør det for at få information ud af dem, som de normalt ikke fortæller. Der er situationer, hvor folk ikke altid er helt ærlige, og hvor vi vil have sandheder frem, forklarer Freja.

Blev en hobby

Det startede egentlig som en spontan idé for flere år siden, da veninderne ville i kontakt med nogle ældre fyre. Hurtigt oprettede de en falsk profil, som de kaldte 'Anna'.

Det var legende let at skabe hende. Freja fandt et billede af en hånd samt et foto fra en naboby, og så begyndte de at skrive til venner og bekendte på Instagram og Snapchat fra den falske profil.

- Det ene tog det andet, og lige pludselig havde vi skrevet med helt vildt mange, omkring 30 personer. Det var meget spændende og også nervepirrende. Man kan næsten sige, at det på kort tid blev en hobby for os, som vi brugte rigtig meget tid på, forklarer hun.

Det er både spændende og stressende at skrive med andre fra falske profiler, lyder det fra Freja, som er catfisher. (© Grafik: Oliver Seppo)

Og Freja og veninden er ikke alene.

En ny rapport fra Facebook viser, at de lige har fjernet et rekordhøjt antal falske profiler - tre milliarder - på blot fem måneder.

Og selv om der ikke er danske tal, viser det med al tydelighed en tendens, siger næstformand fra foreningen Digitalt Ansvar, Ask Hesby Krogh. Digitalt Ansvar arbejder for, at der bliver sat hårdere ind over for digitale krænkelser.

- Vores klare formodning er, at der er en stigning i falske profiler. Både på det professionelle plan, hvor man troller, til det hverdagsnære, hvor folk kender hinanden og bruger en falsk profil til at lokke andre til at fortælle om sit privatliv ved at skabe en intim relation på nettet, siger han.

Og det kan være alle typer, der kan stå bag falske profiler.

- Hurtigt gør vi det til ubehagelige monstre, der sidder i en kælder foran en computerskærm, men det viser sig, at det ofte er helt almindelige mennesker, der gør det her, lyder det fra Ask Hesby Krogh.

Og selv om det ikke handler om penge, mener han, det er noget, vi skal tage alvorligt.

- Det er et voldsomt problem, hvis nogen, du stoler på, bryder din tillid. Det svarer til, at nogen kommer ind i dit hjem og lytter til dine mest intime hemmeligheder, mens de udgiver sig for at være en anden, og det kan føles som et enormt overgreb, siger han.

Ifølge Ask Hesby Krogh starter den såkaldte catfishing ofte lidt for sjov.

- Det begynder som noget meget uskyldigt i det små, og så eskalerer det. Man har ikke nogen idé om, hvor hårdt det rammer andre, når man narrer dem, fordi det foregår på nettet, som han siger.

17-årige Freja ved godt, at folk kan blive såret, hvis de opdager, at de skriver med en catfish. Men det er ikke noget, der fylder meget for hende.

Ville du ikke have det dårligt, hvis nogen gjorde det mod dig?

- Hvis jeg fandt ud af, at jeg skrev med en falsk profil, ville jeg blive ked af det. Men det ville altså undre mig meget, hvis jeg skrev sammen med en, som ikke gad sende et billede af deres ansigt til mig eller have lyst til at mødes eller ringe sammen, siger Freja.

Så du mener, det er folks egen skyld?

- Jeg vil mene, at man nemt kan finde ud af, at Anna og Leonora ikke er rigtige personer. Så det, der har chokeret os mest ved alt det her, er, at folk er så nemme.

Ifølge psykolog Charlotte Skeel, som har over 20 års erfaring med folk, der på den ene eller anden måde er blevet snydt eller snyder andre, er der forskel på årsagerne til, hvorfor folk bliver catfishere. Især alder er afgørende.

- En 17-årigs hjerne er slet ikke færdigudviklet, og du er i gang med at bygge din egen identitet op. Som teenager handler alt om 'mig'. Hvem er jeg, hvilken type er jeg? Det vil sige, at der i forhold til voksne er en meget mere naturlig forklaring på den egocentrerede handling, det er at være catfish, siger psykolog Charlotte Skeel.

Testede en fyr

Og Freja og veninden stoppede da heller ikke med Anna-profilen. Snart fandt de på en ny falsk profil, som de kaldte 'Leonora'.

Leonora var sød, imødekommende, spørgende, interesseret, åben og klar på at skrive. Og hendes første opgave var klar. Hun skulle bruges til at teste Frejas nye fyr for at se, hvor villig han var til at skrive med andre piger. Det endte med, at han uopfordret sendte mavebilleder til Leonora, så Freja droppede ham på stedet.

Leonora blev bagefter sendt ud på en ny mission til en fyr, de ville lære bedre at kende. Det endte dog med, at fyren hurtigt blev lidt for glad for Leonora.

- Vi syntes, det var sjovt i starten, fordi det var så nemt, og han var rigtig naiv. Men det endte med, at fyren, som var en meget stille type, også sendte billeder til Leonora uden tøj på overkroppen helt ud af det blå. Det tog overhånd. Det var ubehageligt at kigge ham ind i øjnene bagefter, når vi havde set hans mavebilleder, siger Freja.

Fik du ikke dårlig samvittighed over at snyde ham bevidst?

- Det var da lidt tarveligt at sætte ham i den situation, men vi havde jo ikke bedt om noget, da der pludselig væltede billeder ind af hans mave, forklarer hun.

For stressende

Pigerne lavede også en profil, som de kaldte Villads, som skulle bruges til at snakke med piger.

- Ham oplevede vi ikke rigtigt den samme succes med. Jeg tror, piger tænker lidt mere over, hvem de skriver med. Jeg kigger personligt selv på, hvor høj snapscore, man har. Hvis man kun har sendt tre snaps, virker det ikke så troværdigt, men det tænker fyre tydeligvis ikke så meget over, siger Freja.

Hos Digitalt Ansvar mener næstformand Ask Hesby Krogh ikke, at det er nok at undervise i digitalt ansvar i skolerne for at stoppe problemet med falske profiler.

- Vi skal have klare spilleregler og klar lovgivning på området. For eksempel mener vi, at billedmanipulation bør være strafbart. For eksempel hvis jeg googler dig, må jeg ikke tage dit billede og bruge det, uden at du har givet samtykke. Det er svært at finde ud af, hvem der har ansvaret, og om man skal gå til politiet eller de sociale medier. Det skal vi blive skarpere på, siger han.

Lige nu tager Leonora sig en pause. Det blev simpelthen for stressende for Freja og veninden at skrive med så mange hver dag, så de tager hende kun i brug i ny og næ. Men de har planer om at lave en ny falsk profil snart.

Freja er et opdigtet navn, da hun ønsker at være anonym, fordi hun stadig skriver fra falske profiler og frygter at blive dømt af venner og familie. Vi er bekendt med hende og venindens rigtige navne, ligesom vi har set beskeder og billeder fra deres falske profiler.

5 gode råd: Sådan spotter du en falsk profil

  • Har profilen venner? Hvis profilen næsten ingen venner har, eller hvis profilen har rigtig mange venner, men ingen likes og kommentarer, så kan det være et tegn på, at vennerne er købte bots, og at profilen er falsk.

  • Virker profilens venner ægte? Virker det, som om profilens venner kender hinanden på kryds og tværs? De er måske forankret i en by, på en skole eller via arbejdet. Hvis ikke, kan det være et tegn på, at profilen er falsk.

  • Forestiller profilbilledet den samme person? Hvis profilbillederne forestiller forskellige personer, kan det være et tegn på, at profilen er falsk. Det samme gælder, hvis du for eksempel kan finde de samme billeder andre steder på nettet.

  • Er profilen meget ny? Nogle scammere opretter nye profiler, hver gang de går i gang med et nyt scam. Vær derfor opmærksom, hvis du bliver kontaktet af en profil, som netop er oprettet.

  • Virker personen meget ivrig for at føre samtalen over på en anden platform? Hvis person virker meget ivrig efter at få dit telefonnummer for at rykke samtalen over på sms eller i øvrigt er interesseret i private oplysninger, skal du være særligt opmærksom.Kilde: Landsdækkende Center for it-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK)

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk