Frysepizza som julemiddag eller genbrugsgaver? Her er 16 bud på en anderledes jul

Hvem siger, at julen skal holdes på en bestemt måde?

(© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Gæt hvilken højtid, der er den mest fejrede i Danmark?

Yes, du har gættet rigtigt. Julen.

Undersøgelser viser, at mellem 95-97 procent af alle danskere holder jul. Og mange af os holder den ovenikøbet på præcis samme måde hvert eneste år - hvor den største forskel er, om der serveres brune kartofler til kødet eller ej, om rødkålen er den på glas eller den friske, og om man danser rundt om juletræet eller foretrækker at dovne den i sofaen efter maden.

Men i 2020, der i forvejen har været totalt uforudsigeligt og på mange måder fucked up, bliver julen, som du kender den, anderledes på grund af corona og forsamlingsforbud.

Det kan give anledning til at tænke i andre baner, og til inspiration har vi spurgt DR3's Instagram-følgere, om de holder en jul, der ikke er helt, som den "plejer" at være.

Det er der kommet 16 svar ud af, som du måske kan bruge til at få nye ideer - eller måske skabe helt nye traditioner.

1

Vi holder gavefri jul. I stedet laver alle hvert sit indslag i løbet af aftenen. Det kan være en quiz, en tale eller noget andet personligt.

Maria, 28 år

2

Vi har valgt at holde vegansk jul, fordi min storebror blev veganer sidste år og for at gøre noget anderledes end det, vi plejer. Og så er det også bedre for miljøet.

Anna, 19 år

3

Jeg skulle hjem til familien i Jylland, men har valgt at blive i København og invitere seks udenlandske venner hjem til mig i stedet. Alle bliver testet for corona på forhånd, og så holder vi et mix af irsk, engelsk, dansk og rumænsk jul den 24. og 25. december.

Morten, 33 år

4

Min mor og jeg holder ikke jul, så i stedet kommer hun forbi, så vi kan drikke vin og drinks.

Sofie, 21 år

(© Grafik: Anne-Sofie Nielsen/DR)

5

Jeg har besluttet mig for at holde jul med Filmstriben og hjemmelavede græske retter, desserter og Metaxa-brandy. Jeg har en stor kærlighed for Grækenland og græsk mad, som ikke er nær så tungt at fordøje som julemad.

Anonym mand

6

For nogle år siden holdt jeg og tre kammerater en vegansk, hedensk jul i fire dage i Malmø. Vi spiste glaseret selleri, holdt trommerejse, drak mjød og fortalte historier fra den nordiske mytologi, mens vi sad om bålet på stranden.

Rune, 24 år

7

For mig er julen den værste tid på året, fordi den ikke indeholder andet end manipulation fra store firmaer, stress og forventninger om, at man synes, december er åh-så-fantastisk. I år er derfor min sidste jul med familien. Næste år rykker jeg alene i et sommerhus, fra juleferien starter til 3. januar.

Nikolaj, 23 år

8

Min kæreste er ikke så vild med at fejre jul, så vi bliver hjemme og spiser en god bøf med masser af bearnaise til. Og vi har besluttet os for ikke at give hinanden gaver.

Pernille, 32 år

9

Jeg har valgt ikke at holde jul med min familie i år, fordi jeg har så mange dårlige associationer med det. I stedet holder jeg det med nogle udenlandske venner, der ikke kan komme hjem på grund af corona.

Nikita, 23 år

10

Hele min familie er vegetarer, så vi spiser nøddesteg i stedet for kød. Mine forældre har været vegetarer altid, og mine bedsteforældre tager selv deres eget kød med, når vi holder større juleaftener.

Nanna, 23 år

11

Min familie er mega dårlig til at holde jul, og der er egentlig ikke nogen, der magter det. Så min juleaften bestod sidste år af Netflix og frysepizza på sofaen. Det var fantastisk! I år står den dog på jul med svigerfamilien, som har syv hunde og små hvalpe rendende rundt.

Sidsel, 24 år

12

Da mine unger så inderligt vil have julemanden på besøg, vælger jeg at holde jul, selvom vi ikke er kristne. Julemanden kommer i øvrigt også til ramadan.

Sati

(© Grafik: Anne-Sofie Nielsen/DR)

13

Jeg skal arbejde den 24. december til sidst på eftermiddagen, så mine forældre kommer hjem til mig på mit værelse. Vi har ikke tid til at lave en stor steg, så vi holder bare en lille jul.

Kvinde, 23 år

14

Jeg har fået trumfet igennem, at vi kun giver én gave per person, og at gaven skal være genbrug - både til børn og voksne. Min familie syntes, det var underligt til at starte med, men nu har alle accepteret det.

Sara, 29 år

15

I år skal jeg for første gang holde jul med min arabisk-kristne del af familien. Jeg er meget spændt på, hvor anderledes det vil blive, fordi vi plejer at holde jul med danske juletraditioner.

Elias, 23 år

16

I min familie finder vi altid det grimmeste juletræ i hele skoven, så det ikke altid er de smukke der bliver valgt. Det grimme træ får så lov til at stå og shine i stuen.

Bjørg, 26 år

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk