Går grænsen ved kys, sex eller? Vi har spurgt seks unge om utroskab

Én ud af fire mænd har været kæresten utro. Men hvor går grænsen egentlig?

(© dr)

Asta kigger undrende på kvinden på motorcyklen.

Kort efter tager ejeren hjelmen af, smiler over hele ansigtet og råber:

- Hej!

- Gud hej, siger Asta.

Det er Ellie, hendes gamle kæreste.

Ellie og Asta falder hurtigt ind i gamle vaner, og kemien er den samme, som den altid har været. De ender hjemme hos Ellie, hvor de glemmer tid og sted.

Det ene tager det andet, og de ender med at have sex, selvom Asta allerede har kæresten Bjarke.

Scenen stammer fra den nye sæson af Doggystyle, hvor spørgsmålet rejser sig:

Har Asta været utro med Ellie – eller har hun ikke?

Godt nok er historien fiktiv, men måske har du oplevet det samme.

Ifølge en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut og Aalborg Universitet har en stor del af befolkningen nemlig været utro. Rapporten, som hedder Sexus, konstaterer, at 23 procent af mændene har været deres partner utro mindst én gang, mens andelen af kvinder er 14 procent.

Men hvornår er man egentligt utro i dag? Hvor forskellig er vores definition på, hvornår man er utro? Og kan det tilgives?

Det er vi gået på gaden og spurgt seks unge mellem 18-30 år om.

1

Max Hasenstab, 25 år

(Foto: Jakob Friis © dr)

- Hvis din partner ikke kender til det, så er det utroskab. Det behøver ikke at være sex, det kan også være kysseri, men det er en personlig holdning, og det handler om, hvad partneren synes. Hvis du har et åbent forhold, så er det selvfølgelig noget andet.

Ville du kunne tilgive utroskab?

- Jeg har allerede tilgivet utroskab én gang. Nogle gange kan det ske, og det er ikke noget, der nødvendigvis skal ødelægge forholdet. Hvis man er fuld til en fest, så kan man komme til at kysse eller have sex med én, men hvis det ikke betyder noget, og du kan fortælle din partner, at det bare skete 'den ene gang', så synes jeg godt, man kan tilgive det.

- Som homoseksuel er det grundlæggende det samme, synes jeg. Måske sker det lidt oftere i vores miljø, men det er igen forskelligt fra person til person, så jeg synes ikke, der er en forskel.

2

Camilla Grøn, 22 år

(Foto: Jakob Friis © dr)

- I min verden er du allerede utro, hvis du har tanker om andre. På den måde krydser man en grænse og er mentalt utro.

- Jeg ville heller ikke flirte med andre, hvis jeg havde en kæreste. Man kan godt have det sjovt alligevel, og man kan også godt skrive med en ven - det handler om tillid mellem dig og din partner.

- For mig ville et kys med en fra eget køn ikke være utroskab, men det kommer an på ens seksuelle orientering, for hvis du er biseksuel, så synes jeg, det er utroskab.

Ville du kunne tilgive utroskab?

- Jeg tror ikke, jeg ville kunne tilgive det. Det bryder jo den tillid, man har sammen, og jeg ville nok konstant tænke over, hvad min partner ville lave, hvis han var ude at rejse eller i byen med vennerne. Når først tilliden er brudt, så tror jeg, det bliver svært efter.

3

Jonas Ottesen, 23 år

(Foto: Jakob Friis © dr)

- Jeg vil nok sige, at man er utro, hvis man har sex med en anden.

- Et kys tæller ikke umiddelbart som utroskab. Hvis det sker med den samme flere gange, så er det selvfølgelig noget andet, men hvis det kommer til at ske en enkelt gang i byen, og det bare er uskyldigt, så synes jeg ikke, det er utroskab.

- Man må godt flirte. Det kommer selvfølgelig an på, hvem man er som person, men gør man det bare for sjov eller på et hyggeligt niveau, så ser jeg ikke noget problem i det.

Ville du kunne tilgive utroskab?

- Det kommer an på situationen. Hvis det er et kys i løbet af aftenen, så ville det gå, men hvis min partner havde sex med en anden, så tror jeg ikke, jeg ville kunne tilgive det.

4

Simone Sanongkhun Petersen, 19 år

(Foto: Jakob Friis © dr)

- Hvis man har en aftale om ikke at have sex eller kysse med andre, og din partner så bryder den aftale, så er han utro.

- For mig er der en fysisk grænse. Det er okay at flirte med folk, selvom man er i et forhold, hvis man ikke lægger noget i det.

- Hvis min partner skriver med en god veninde, så er det fint, men hvis det er en tilfældig pige, så vil jeg ikke synes, det er i orden.

Ville du kunne tilgive utroskab?

- Jeg vil godt kunne tilgive utroskab, men det kommer an på graden af det.

5

Kevin Frederiksen, 21 år

(Foto: Jakob Friis © dr)

- Så snart du skjuler noget for din partner, så er det utroskab i min bog. Det kan være alt fra beskeder til flirteri og fra kys til sex. Hvis man skjuler noget, så er forholdet ikke ægte.

- Flirteri kan være i orden. Det skal bare ikke være aktivt flirteri. Hvis min partner gjorde det for at få drinks eller noget i den stil, så ville det være decideret forkert. Men man skal kunne tage i byen og more sig.

Ville du kunne tilgive utroskab?

- Jeg ville aldrig kunne tilgive det.

6

Lasse Torp Hansen, 23 år

(Foto: Jakob Friis © dr)

- Jeg synes, man er utro, når man bryder sin kærestes tillid, men folk har forskellige definitioner af utroskab. For mig er man utro, når man laver et fysisk brud, altså kys eller sex. Der har jeg måske en traditionel tilgang til det.

- Hvis man bare skriver med en anden, vil jeg ikke sige, det er utroskab. Det er ikke nødvendigvis et godt tegn for forholdet, men jeg synes, der skal være plads til lidt underbevidst flirteri.

Ville du kunne tilgive utroskab?

- Nej, det tror jeg ikke.