(Foto: © Stefan Wessel, Dr)

Helt særlig skole har givet 19-årige Markus ny selvtillid: 'Jeg er sindssygt stolt af mig selv'

På Kofoeds Skole er der plads til alle, der ikke passer ind. Skolen har netop modtaget Kronprinsparrets Sociale Pris.

Udefra ligner Kofoeds Skole i København mange andre røde murstensbygninger.

Men når man går ind igennem porten, åbner der sig en verden med en stor, selvforsynende landsby, hvor folk kender hinanden på kryds og tværs.

Her er en café, kantine, skole, frisør, butikker og forskellige værksteder, der forvandler brugte klude til nyt tøj og nedfaldne æbler til frisk æblemost; et parallelsamfund, hvor man kan se en værdi i det, dem på den anden side af porten har skrottet.

For den indsats blev Kofoeds Skole lørdag aften belønnet med Kronprinsparrets Sociale Pris og et beløb på 500.000 kroner.

I dag går mellem 5-600 "elever", som de bliver kaldt, ind ad porten til skolen. Fælles for alle er, at de er mellem 18-65 år, og at ledighed ikke er det eneste, de slås med. Men på Kofoeds Skole kan de få hjælp og et socialt netværk.

Brænder for at arbejde

En af eleverne er 19-årige Markus Ascanius. Han har travlt i cykelværkstedet, hvor han reparerer brugte cykler, som bliver solgt - faktisk nærmest revet væk - når butikken holder åbent for alle hver torsdag.

- Jeg kommer her, fordi jeg elsker at lave cykler. Jeg har adhd og har svært ved at koncentrere mig, men jeg slapper af, når jeg får lov til at stramme noget, bygge og lave min egen cykel.

Til dagligt bor han på et bosted med andre unge, fordi han har svært ved at læse og holde styr på praktiske ting som regninger. Men på Kofoeds Skole føler han sig i sit rette element. Og det giver selvtillid.

- Her har jeg gode kolleger, som lærer mig rigtig meget, og vi hjælper hinanden. Jeg har bygget min egen mountainbike op helt selv, og jeg er fucking glad for den. Jeg er fucking stolt af mig selv.

Tag med på et besøg på Kofoeds Skole herunder.

 • Inde i cykelværkstedet står Markus Ascanius på 19 år og finpudser sin egen mountainbike. - Siden jeg rørte min første mountainbike på efterskolen, vidste jeg, at jeg måtte have min egen. Nu har jeg selv bygget en, og jeg er meget, meget stolt af mig selv. En dag vil jeg selv åbne min egen forretning og bygge cykler. Det er det, jeg brænder for. (Foto: © Stefan Wessel, Dr)
  1 / 12
 • Cykelmekaniker Johan Isachsen, 38, er pædagogisk medarbejder med ansvaret for 12 elever. - Vores koncept er, at vi får brugte cykler ind fra politiet eller fra privatpersoner. Hver elev har så en cykel, som de gør færdig, og vi fokuserer på processen. Om torsdagen sælger vi de færdige cykler i butikken. Alle kan købe dem, og de bliver revet væk. (Foto: © Stefan Wessel, Dr)
  2 / 12
 • Kofoeds Skole blev stiftet i 1928 af kordegn Hans Christian Kofoed og hans kone, Astrid, som så, hvordan mænd fra landbruget kom til København og endte på gaden. Derfor åbnede de et værested, hvor alle trængende og skæve eksistenser kunne arbejde i et værksted, få et bad, nyt tøj og hjælp til at begå sig i samfundet. (Foto: © Stefan Wessel, Dr)
  3 / 12
 • Vi fortsætter til kantinen på Kofoeds Skole, hvor køkkenpersonalet har travlt med at forberede frokosten. Her ses fra venstre Sherzad F. Rafiq, Bjarne Nielsen og Klaus Madsen, som i dag står i opvasken. Kantinen er kendt for at have et godt arbejdsmiljø, hvor alle har en værdi. (Foto: © Stefan Wessel, Dr)
  4 / 12
 • - Vi har et sammenhold og en ordentlig omgangstone, og det er godt med noget at rive i. Jeg har haft depression, selvmordstanker, angst og indlæringsproblemer, fordi jeg har drukket, siden mine forældre døde, da jeg var 18 år. I dag er jeg gift, det blev jeg vist sidste år. Jeg mødte hende på nettet, og vi har en kat. Det er hyggeligt, siger Klaus Madsen, 48 år. (Foto: © Stefan Wessel, Dr)
  5 / 12
 • 45-årige Mona B. kommer på Kofoeds Skole fem dage om ugen for at arbejde i køkkenet og få danskundervisning. - Jeg elsker arbejdet her. Jeg kom til Danmark fra Irak for 25 år siden og har fået fire børn. Nu vil jeg lære dansk, så jeg kan arbejde og tjene penge. Jeg vil hjælpe min mand i hans butik, hvor han sælger grøntsager, og jeg vil gerne kunne tale med en masse mennesker. (Foto: © Stefan Wessel, Dr)
  6 / 12
 • Kantinemaden er forbeholdt stedets elever og ansatte, og det benytter flere hundrede sig af hver dag. Menukortet byder på kylling, laks, fisk, vegetar, smørrebrød og dagens kage. Prisen ligger mellem 10-30 kroner. (Foto: © Stefan Wessel, Dr)
  7 / 12
 • Kim Larsen og Gasolin var kendt for at komme og hente tøj på Kofoeds Skole, da den lå på Christianshavn. Altså inden de blev millionærer. Skolen er også nævnt i den legendariske sang 'Langebro' fra 1971: "Jeg gik forbi dæmonernes port. Ud for Kofoeds Skole. Der stod en flok og drak sig ihjel. Hvis du tør, så kom med mig". (Foto: © Pierre Sales, Scanpix)
  8 / 12
 • Udenfor i køkkenhaven passerer vi et drivhus, der er hjem for to kælekatte. - Kattene er født her. Der er en masse elever herude, som elsker at kæle med dem, og det er godt for krop og sjæl, forklarer Signe Ulrich, som arbejder med bæredygtighed og cirkulær økonomi. (Foto: © Stefan Wessel, Dr)
  9 / 12
 • I en åben container er der gang i mosteriet, hvor elever og ansatte arbejder på lige fod. Æblemosten stammer primært fra nedfaldne æbler på Amager, og ingen sorter bliver valgt fra. Der bliver lavet 3.000 flasker friskpresset æblemost hver sæson. De kan holde sig i op til halvandet år og bliver solgt i Kofoeds Skoles egen butik. (Foto: © Stefan Wessel, Dr)
  10 / 12
 • Eleverne får ingen løn, men optjener point for deres arbejde, som de kan handle for i alle værksteder og butikker på Kofoeds Skole. (Foto: © Stefan Wessel, Dr)
  11 / 12
 • Sidste stop på turen går til skolens lille café. På vej ind støder vi på René Andersen, skolens elevrådsformand. - Jeg har vejet 225 kilo, så kroppen har sagt stop, men jeg kommer her alligevel hver dag. Her har jeg fået en masse gode venner, som jeg elsker at sludre med. Jeg har ingen familie mere, men Kofoeds Skole har givet mig et liv med indhold, siger han. - Jeg er blevet et menneske igen. (Foto: © Stefan Wessel, Dr)
  12 / 12