'Hendes far er ikke hendes biologiske far': 22 unge deler deres familie-hemmeligheder

Hemmeligheder i familien kan føles som et minefelt, siger psykolog.

(© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Har din familie en hemmelighed? Sådan en, som alle kender til, men ingen taler om?

Det har 24-årige Frederiks familie.

- I min familie var vi til en "Velkommen hjem-fest" for min kusine, der havde været i USA et år. Sandheden var dog, at hun ikke havde været i USA, men indlagt på en psykiatrisk klinik. Alle ved det, men ingen taler om det, fortæller han han.

Og Frederik er langt fra alene. Vi har spurgt DR3's Instagram-følgere, om de har en familiehemmelighed, som ingen taler om, men alle kender til. Og det har givet en masse svar, som vi bringer en del af sidst i artiklen.

Og Frederik er langt fra alene. Vi har spurgt DR3's Instagram-følgere, om de har en familiehemmelighed, som ingen taler om, men alle kender til. Og det har givet en masse svar, som vi bringer en del af sidst i artiklen.

Men først har vi talt med psykolog Maja Vain Gilbert, der er stifter af psykologklinikken Ung Terapi. Hun giver råd til, hvad vi skal gøre - og om vi overhovedet skal gøre noget - hvis familien har en hemmelighed, som alle kender til, men ingen taler om.

- Generelt er det bedst at få snakket om de ting, der ligger gemt under overfladen. Ofte bliver familiehemmeligheder meget større ved, at man ikke snakker om dem, og de kommer til at fylde meget mere, end de bør, siger hun.

- Hemmeligheder kommer til at skabe distance mellem mennesker, fordi man bliver bange for hinanden og for at træde forkert. Det kan føles som et minefelt, når man er sammen, og det gør det svært at forholde sig umiddelbart til hinanden.

En trussel mod familien

Maja Vain Gilbert forklarer, at en familiehemmelighed opstår, fordi visse personer ser hemmeligheden som en trussel mod familien. Derfor har de vurderet, at det er mere konstruktivt at lyve eller blive i en illusion, frem for at lade den store hemmelighed komme op til overfladen og ryste ved den trygge familiedynamik.

Psykolog Maja Vain Gilbert er stifter af UngTerapi.dk - et fællesskab af unge psykologer, der hjælper unge med problemer. (Foto: Bjarke Stroem)

- Hvis din mor drikker for meget, og nogen rent faktisk påpeger det, vil I være tvunget til at tale om rigtig mange svære ting, som kredser om det; hvordan alle dækker over det. At mor - og nok også far - er ulykkelige. Alt det, der er forbundet med sorg og smerte. Derfor kan det virke som den nemmeste løsning, at ingen taler om det, siger hun.

Hun peger på, at selvom familiehemmeligheder i høj grad er til for at beskytte den, de handler om, resulterer det desværre ofte i, at hovedpersonen bliver meget isoleret, når andre gør noget til et tabu - og dermed til noget forkert.

Men når det så er sagt, vil psykolog Maja Vain Gilbert ikke anbefale os til at slå på glasset til næste familiesammenkomst for at få alle kortene på bordet.

- Først skal du finde ud af, hvad der driver dig. Er det nysgerrighed og juicy stof, bør du ikke bringe det op. Men hvis det reelt er noget, der skaber distance og uønskede ting i familien, er det alfa omega, at du finder det rette forum til det.

Hvad er det rette forum?

- Træd varsomt og bring det kun op i en lille forsamling på et par personer, så du ikke bringer hovedpersonen i en sårbar situation. Det er ekstremt vigtigt at forstå, at det handler om meget mere, end at nogen i familien er lidt dårlige til at tale om tingene. Ellers kommer du hurtigt til at såre en masse, og du mister muligheden for en ordentlig snak.

Herunder fortæller 22 af DR3's følgere på Instagram om en familiehemmelighed, som alle kender, men ingen taler om. Måske kan du genkende noget fra din egen familie, som I også har lagt låg på.

1

I min familie var vi til en "Velkommen hjem-fest" for min kusine, der havde været i USA et år. Sandheden var dog, at hun ikke havde været i USA, men indlagt på en psykiatrisk klinik. Alle ved det, men ingen taler om det.

Frederik, 24 år

2

Vi er en tæt, lille familie. Vi snakker om alt, undtagen at en fra familien er homo, har en kæreste af samme køn, og de har et barn sammen - en rigtig regnbuefamilie. Men hverken personen, der er homo, eller forældrene vil kendes ved det, og ingen i familien snakker derfor om det.

Ulrikke, 19 år

3

Min mormor og morfar kører altid bil hjem, selvom de har fået lidt for meget at drikke. Min far har engang prøvet at tale dem fra det, men det virkede ikke. Nu ved alle det og lader som ingenting.

Nina, 22 år

4

Min far er alkoholiker, han har været i behandling, men drikker fortsat. Han har ansvaret for to børn og står i spidsen for en stor virksomhed. En lidt farlig cocktail. Alle ved det, ingen taler om det.

Cecilie, 20 år

5

Min onkel har en anden far end sin lillebror (min far). Alle ved det, ingen taler om det - og min farmor har aldrig villet ud med, hvem den biologiske far er.

Louise, 26 år

6

Min moster forsvandt i flere måneder, lige efter hun havde født min kusine. Ingen vidste, hvor de var, før min mormor pludselig blev ringet op fra et kvindecenter og blev bedt om at hente dem. Alle ved det, men ingen har nogensinde talt om, hvad der skete dengang.

Mette, 25 år

7

Vi snakker ikke med halvdelen af vores familie, fordi min oldemors arv skilte os ad. Alle ved det, ingen snakker om det.

Isabella, 18 år

8

Min far er adopteret, og vi ved, hvem hans biologiske mor er, men det er ikke noget, vi taler højt om.

Malene, 32 år

9

Min søster er sur på mig over, at jeg har fået en abort. Men vi snakker ikke om det og lader bare som om, alt er godt.

Kvinde, 21 år

10

Min mor har bedt om ikke at have kontakt til mig og min søster. Hun afskrev os sidste år, så vi har lidt holdt os fra familiesammenkomster. Ingen spørger eller taler om det, heller ikke min far, som ikke vil tage parti.

Maria, 29 år

11

Min lillesøster blev udsat for hævnporno i form af billeddeling i sommer. Vi skal snart i retten. Alle ved det, ingen taler om det.

Asta, 23 år

12

Min kusines far er ikke hendes biologiske far. Alle ved det, bortset fra de to. De elsker hinanden overalt på jorden og er uadskillelige.

Sofie, 30 år

13

Min farfar er alkoholiker. Han er blevet bedt om ikke at køre med os børnebørn alene, men ingen taler om det, alle ved det.

Kvinde, 18 år

14

Min søster har cuttet kontakten til vores far og har ladet vores stedfar adoptere hende. Alle ved det, men ingen snakker om det - ikke engang min far.

Sofie, 24 år

15

Min mand er alkoholiker og bliver et ondt menneske, når han drikker. Ingen siger noget, men alle ved det.

Kvinde, 32 år

16

Min tvilling lider af bulimi og anoreksi. Vi ser allesammen hendes minimale middagstallerken. Ingen siger noget mere. Hun skal selv være klar til at modtage hjælp.

Anne, 26 år

17

Min farmor var maniodepressiv, og min far er angstneurotiker. Jeg er desværre også ramt af svær angst og er hæmmet af det. Men det er totalt tabu i familien, og hvis man tager emnet op, lader alle, som om det slet ikke eksisterer.

Ditte, 33 år

18

Min tante og onkel (onkel 1) gik fra hinanden, hvorefter hun fandt sammen med min anden onkel (onkel 2). De skulle have barn sammen, men det var desværre dødfødt. I sorgen begyndte hun at tale med sin eks (onkel 1), og nu er de sammen igen. Ingen taler om det.

Anonym, 24 år

19

Min papmorfar er narcissist og har slået min mor så hårdt, at hun skulle på skadestuen, da hun var barn. Han er psykisk voldelig over for min mormor. Alle ved det, ingen taler om det.

Andrea, 19 år

20

Jeg var udsat for et seksuelt overgreb af min morfar, da jeg var fem år gammel. Ingen af os har kontakt med ham i dag. Alle i familien ved, det er sket, men ingen snakker om det.

Anonym, 21 år

21

Min søster har forsøgt selvmord. Vi ved det alle, men vi snakker ikke om det.

Anne, 24 år

22

Min mormor har 16 børnebørn. Vi ved alle, hun har fire yndlings, som hun favoriserer over os andre - men ingen taler om det.

Cecilie, 24 år

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk