(© dr)

Her er kun tykke kvinder velkomne: Tag med Ida på 'fatcamp' i USA

Fem tykke danske kvinder er taget på en fatcamp, hvor det overhovedet ikke handler om at tabe sig.

- Mine bikini-trusser går jo op over maven.

- Mine sidder jo faktisk lige præcis under min delle. Sådan turde jeg ikke have dem før.

- Jeg synes, det er vildt flot!

Sådan starter samtalen ud mellem 'Morgan' Hemmingshøj og Ida Rud, der prøver bikinier, inden de skal ud og bade.

Sammen med tre andre tykke danske kvinder er de taget på fatcamp i USA. Men denne camp er ikke en normal fatcamp. Her er målet nemlig ikke at tabe sig, men i stedet at lære at elske sin krop og sig selv.

- Der er kun tykke kvinder på campen, og derfor føles det mere trygt, når der for eksempel er poolparty. Det er virkelig rart at kunne spejle sig så konkret i andre. Der er ingen, der kigger på dig og laver bræklyde, ruller med øjnene og tænker 'ej skal du have den bikini på?', fortæller Ida Rud.

Campens kvinder har alle oplevet diskrimination og været udsat for oplevelser i deres hverdag, der har gjort dem usikre. Men på campen var der plads til, at Ida Rud og de andre pludseligt kunne snakke om ting, som de normalt ikke har kunnet.

- Når man står mellem andre tykke, så føler man ikke samme usikkerhed. Alle deler nogle fælles historier om fatshaming, slankekure, diskrimination og om at være tyk som barn. Vi kan slappe af og snakke om noget så banalt som shopping, tøjstørrelser, og hvordan det sidder på en, fortæller hun.

Sidste år var Ida Rud hovedpersonen i tv-programmet 'Tykke Ida', og det er modtagelsen fra det program, der har givet hende lyst til at hjælpe andre til at acceptere deres krop. Hun er overbevist om, at Danmark kan bruge et sted som fatcampen i USA, hvor tykke mennesker kan tanke noget selvtillid.

- Jeg håber, der kan komme noget tilsvarende i Danmark. Man kan eller skal selvfølgelig ikke leve i en fatcamp-boble, men sådan et sted kan give dig en selvtillid og et overskud, så du kan finde en indre styrke i, at det er ligegyldigt, hvad andre siger, fortæller hun.

Og det er netop, hvad meningen med fatcampen er, fortæller amerikanske Annette Richmond, der står bag konceptet.

- Hvis du ofte får fortalt, at du skal ændre dig selv for at blive accepteret eller elsket, så kan det være svært at acceptere, at du er perfekt, præcis som du er. Men det er netop formålet med min fatcamp. Her skal du lære at elske dig selv, siger hun til dr.dk.

Vi har bedt Camilla Sciuto, Emilie Morgan, Ida Rud, Josephine Christensen og Sophie Woode om at dele nogle af deres egne billeder fra turen - du kan se dem herunder og læse mere om deres oplevelser.

 • Amerikanske Annette Richmond er kvinden bag fatcampen. Hun har blandt andet skabt lejren for, at tykke kan more sig og føle sig trygge uden at tænke på, hvordan andre ser dem: - Et af mine mål i livet er at hjælpe med at fjerne stigmatiseringen af ordet 'tyk'. Derfor bruger jeg det så ofte, jeg kan. I USA går alle normale fatcamps ud på at skulle tabe sig, men jeg har vendt konceptet på hovedet. (© dr)
  1 / 11
 • Annette Richmond husker selv, hvor glad hun var for sommerlejre som barn. Men det kunne også være en skræmmende oplevelse, når man var tyk. På Campen i USA er de alle tykke og fokuserer på, hvad deres kroppe rent faktisk kan, som de er: - Vi glemmer at takke kroppen og sætte pris på de millioner af ting, som den faktisk kan. Derfor er der brug for en fatcamp, der hjælper en til at huske på, hvor fantastisk kroppen er. Lige meget om du er tynd eller tyk. (© dr)
  2 / 11
 • Her har gruppen lige mødt hinanden for første gang i Kastrup Lufthavn på vej til USA. - Alles maver er fyldt med sommerfugle, men der var allerede en kæmpe følelse af sammenhold og varme følelser mellem os. Vi vidste, vi var sammen om den her vilde rejse og ville få brug for hinandens støtte, omsorg og begejstring, siger Ida Rud (forrest til venstre). (Foto: Ida Rud)
  3 / 11
 • Fatcampen ligger i North Carolina, USA. De fem danske kvinder kendte ikke hinanden, inden de tog afsted, men de havde alle haft kontakt med Ida Rud på Instagram. På dette tidspunkt havde de kendt hinanden i 24 timer: - Her er vi på vej til campen, vi aner ikke, hvad der skal ske, så vi er allesammen utroligt spændte, men glade, siger Josephine Christensen (forrest). (Foto: Josephine Dahl Christensen)
  4 / 11
 • Hytten, som kvinderne skulle sove i, havde små hængekøjer, som man kender det fra danske højskoler eller efterskoler. Her skulle de alle fem bo tæt sammen i en hel uge. Da de ankom til campen, blev de mødt af denne velkomst: - Vi havde lige mødt de amerikanske piger inklusiv Annette, som styrer campen. Det var sjovt at se, hvad de forbinder Danmark med, siger Camilla Sciuto. (Foto: Sophie Woode)
  5 / 11
 • En af oplevelserne på campen var poolparty i trygge rammer: - Jeg har aldrig før prøvet at bade, hvor der kun har været tykke damer. Det burde ikke gøre en forskel, men det gjorde, at jeg slappede lidt mere af. Der var ikke nogen fare for, at andre kiggede skævt eller nedladende på mig. Tværtimod var der ros og kommentarer som 'Hvor er din bikini fra?' Lækkert! siger Ida Rud. (Foto: Ida Rud)
  6 / 11
 • Kvinderne blev skubbet ud i forskellige oplevelser, hvor deres grænser blev testet til det yderste. Derfor skulle de blandt andet på tur til Sliding Rock, der dog blev for meget for Sophie Woode: - Det var en naturligt skabt vandrutsjebane med rislende bæk og masser af natur omkring. Jeg kastede ét blik på det og tænkte, det skal jeg ikke. En blanding af frygt for vandrutsjebaner, og at jeg var i min badedragt offentligt for anden gang på turen, var for meget for mig. For mig var det en aktivitet, som ikke umiddelbart ville give mig noget positivt eller udviklende på kontoen, så jeg stod over. De andre var dog mega seje! (Foto: Sophie Woode)
  7 / 11
 • Sohpie Woode sprang rutsjeturen over, men følte sig bedre tilpas under campens photoshoot: - Vores photoshoot var lige mig! Her følte jeg mig meget mere tilpas i et element, hvor jeg også gerne ville udvikle mig. Det var med til at udfordre mig i et tempo, der passede mig bedre, og jeg vidste, at fotografen var vant til at tage billeder af 'sådan nogle som os'. Det var rart at kunne slippe tankerne løs om, hvordan jeg ville se ud på de billeder. Det styrkede mit selvbillede, og troen på at billeder af mig faktisk kunne være gode. (Foto: Sophie Woode)
  8 / 11
 • Her er det Idas tur under linsen. Fatcampen bragte kvinderne tættere sammen og målet om at lære at elske deres egen krop blev tildels indfriet, fortæller 'Morgan' Hemmingshøj. - Den her fatcamp er en af de bedste oplevelser i mit liv! Jeg følte en kæmpe taknemmelighed over at være med. Her var der plads til min usikkerhed og sårbarhed. Jeg følte mig tryg, imens jeg lærte en masse ting om mig selv. Efter jeg er kommet hjem, har det gjort, at jeg er blevet mere bevidst om nogle gamle mønstre og dårlige tanker. Det arbejder jeg på i øjeblikket, for ensomhed og mindreværdsfølelser kan stadig fylde, men jeg er så glad for at have mødt de sejeste tykke kvinder, som jeg kan snakke med - de forstår mig. (Foto: Josephine Dahl Christensen)
  9 / 11
 • Under det meste af turen kørte kameraerne, og derfor var det tiltrængt, da Annette inviterede damerne på en aften på hygge med film, drinks og ansigtsmasker. - Det var et sjældent øjeblik uden filmholdet, hvilket var virkelig tiltrængt. Vi var kun afsted i en uge, men for at der skal være nok materiale til at kunne lave en hel serie, så skal der filmes det meste af dagen, alle dage. Derfor brugte vi rigtig meget tid på at tale om tunge emner, som ligger os meget nært, Hvilket både er dejligt, men også enormt drænende. Den her aften var et friskt pust, hvor vi fik mulighed for bare at danse, slappe af og komme lidt tættere på hinanden, siger Camilla Sciuto. (Foto: Camilla Sciuto)
  10 / 11
 • - Billedet er en af de situationer, som campen var fyldt af, siger 'Morgan' Hemmingshøj og tilføjer: - Vi fjollede sammen og grinede en helt masse. Det var sindssygt inspirerende for mig at møde de amerikanske kvinder, der lærte mig utroligt meget. På billedet ser vi Chantel - hun fik mig til at knække sammen af grin flere gange. (Foto: 'Morgan' Hemmingshøj)
  11 / 11
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk