"Jeg er bevidst uambitiøs med mit job, så jeg har tid til at være en god far"

31-årige Frederik Svinth har droslet ned for sine jobmæssige ambitioner, mens hans børn er små.

- Jeg husker det at blive far som en dejlig ting. Mange tror, det er en tidsrøver, og at ens liv forandrer sig til noget uoverskueligt og skidt. Sådan havde jeg det ikke. Da min ældste datter var to uger gammel, havde vi hende med til en venindes indflytterfest, som vi forlod ved fire-tiden om morgenen. Siden tog jeg hende med i ladcyklen, når jeg skulle øve med mit band. Hun var en del af mig fra starten, og hun har aldrig været en stopklods.

Det er en afslappet Frederik Svinth, der siddende i en lænestol med en pibe i hånden fortæller om, hvordan hans liv forandrede sig, da han blev far i en alder af 25 år. Han sidder i et shelter, han selv har bygget, i et skovstykke nær huset.

Det er vigtigt for ham at gøre klart, at ens liv bliver én stor prioritering, når man vælger at sætte børn i verden.

- Man har meget sjældent det, jeg kalder ikke-tid, for der er altid noget at give sig til. Det er det mest livsændrende ved at få et barn. Du har et ansvar for et andet menneske, som du aldrig kan vælge fra, så du må bare acceptere det og indrette dit liv efter det, siger han.

Det er 18 år siden, Frederik Svinth mødte sin hustru Helene første gang. Det var på en sommerlejr for børn i Indre Mission.

Siden mødtes de ved flere lejligheder, de blev venner, og venskabet udviklede sig til et kæresteforhold, som for ti år siden blev til et ægteskab, der nu har kastet tre børn af sig.

- Vi fandt ud af på en rejse, at hun var gravid, men vi faldt ikke bagover i chok. Vi havde snakket om at få børn gennem noget tid, for vi følte os klar til det. Helenes søster havde børn, som vi tilbragte meget tid sammen med, og vi har begge en del yngre niecer og nevøer, så vi havde allerede set alle blefarverne og hørt om udfordringerne gennem andre, siger Frederik Svinth, der er vokset op i landsbyen Gjern ved Silkeborg.

Artiklen fortsætter under videoen.

Pissehårdt gange tre

- Hvad er det hårdeste ved at være far?

- Den manglende søvn. Det var pissehårdt med ét barn, og nu har vi så tre. Jeg arbejder som selvstændig, så jeg styrer heldigvis selv min tid, men slap af, hvor er der mange ting, jeg ikke får gjort. Jeg har faktisk besluttet, at jeg vil skrue ned for tempoet og være bevidst uambitiøs på jobfronten, fordi far-rollen er det vigtigste for mig i de her år.

- Er det ikke svært?

- Jo, men jeg kan ikke nå eller få det hele. Alting har en pris, og det er mit eget valg. Al den tid, jeg ikke bruger på at arbejde, har jeg sammen med mine børn. Vi har af samme grund besluttet, at vores ældste datter ikke skal møde institutionslivet, før hun begynder i skole.

- Hvad er dit bedste råd til mænd, der ikke er blevet fædre endnu?

- Har du en kæreste, så tag snakken med hende om, hvad I gerne vil, og hvilket liv I gerne vil have, når barnet er kommet. Et liv, hvor I samtidig har friheden til at gøre de ting, I plejer at gøre med vennerne og for jer selv. Hvis ikke man har et værdifuldt liv, før man bliver forældre, risikerer børnene at være det eneste, der giver dit liv værdi. Det, synes jeg, er farligt.