'Jeg er ofte en dårlig ven': 25 unge fortæller om deres værste side

Har du også nogle sider, du ikke bryder dig om? Det er vigtigt at have indsigt i dem, lyder det fra en ekspert.

Er du typen, der altid kommer for sent? Den, der aldrig giver sig i en diskussion? Eller som har svært ved at stole på sine venner eller kæreste?

Vi har nok alle noget mindre flatterende ved os selv, vi ikke bryder os om.

Vi har spurgt DR3's brugere, hvilken side der er sværest at holde af hos dem selv og har fået mange forskellige svar.

- Jeg er for doven og får altid først gjort og sagt ting i sidste sekund, hvilket får en masse mennesker til at blive pissed på mig, lyder det fra 18-årige August.

- Jeg kan ikke lide den side, som er jaloux og fuld af angst for at blive forladt, erkender 25-årige Kathrine.

Og det kan føles skamfuldt at sige ens værste sider højt, forklarer psykolog Maja Vain Gilbert, der stifter af psykologklinikken Ung Terapi.

- Vi vil helst ikke have, at andre skal opdage de her sider af os, for så frygter vi, at de vil se alle vores fejl og mangler og ikke kunne lide os. Vi har jo alle et grundlæggende ønske om at være vellidt af andre og tilhøre en flok, siger hun.

Psykolog Maja Vain Gilbert er stifter af Ung Terapi, som er et fællesskab af unge psykologer, der hjælper unge med problemer. (Foto: © Bjarke Stroem)

Men ifølge psykologen er det faktisk positivt, hvis du kan identificere dine mere utiltalende sider.

- Det er ikke så vigtigt i sig selv, hvilke sider du ikke bryder dig om. Det er langt vigtigere, at du har en indsigt i de her sider i dig selv, så du kan forstå, hvorfor du reagerer, som du gør i visse situationer.

- Måske skælder du din kæreste ud over alt det, han eller hun gør forkert i stedet for at forstå, at du selv får svære følelser, når ting ikke bliver gjort efter dit hoved, og at det er dét, du skal arbejde på.

Her fortæller 25 ærlige DR3-brugere, hvilken side de har sværest ved at holde af ved dem selv. Måske kan du genkende noget fra dit eget liv? Og det er helt ok, mener Maja Vain Gilbert.

- Det er utopisk at tænke, at vi kan ændre alle sider af os selv, så det vil sandsynligvis altid være et tema i vores liv. Men det kan vi godt leve med og holde nede, hvis vi er bevidste om det, lyder det fra psykolgen.

1

Min indadvendte side, som gør, at jeg først åbner mig for andre mennesker efter noget tid.

Martin, 20 år

2

Jeg er for doven og får altid først gjort og sagt ting i sidste sekund, hvilket får en masse mennesker til at blive pissed på mig!

August, 18 år

3

Jeg bliver helt vildt vennejaloux. Får min veninde en ny ven, er jeg super bange for, at den ven vil erstatte mig.

Emily, 21 år

4

Min stædighed, der ikke vil give sig, lige meget hvor dumt det egentlig er.

Katrine, 25 år

5

Den side, som er jaloux og fuld af angst for at blive forladt.

Kathrine, 25 år

(Foto: © Anne-Sofie Nielsen, dr)

6

Jeg hader at tabe i spil, og jeg kan blive sur, når det ikke går efter mit hoved. Det kan virkelig påvirke de andre, man spiller med, om det er brætspil, kort eller computer.

Mikael

7

Jeg vil have det gjort på min måde, når min partner og jeg laver husligt arbejde. Jeg bliver pisseirriteret, hvis han gør det anderledes. Selvom resultatet er næsten det samme.

Sidsel, 29 år

8

Om det er venner, familie eller fremmede, har jeg altid mistillid til andre. Min fortid har vist, at de fleste vil såre mig, og derfor går jeg også ud fra, at andre vil, så jeg tester dem, til de ikke gider mere.

Anonym fyr, 24 år

9

Jeg er mega dobbeltmoralsk. Af princip er jeg antikapitalist, men for helvede, hvor jeg elsker at købe ligegyldige ting.

Anne-Sofie, 28 år

10

Hvor meget jeg overtænker alt, og hvor lidt jeg nogle gange nyder nuet. Det kan få mit humør og trivsel helt ned.

Sofie, 20 år

11

Jeg er sygt grådig, når det kommer til kage. Jeg er ligeglad med, om jeg tager det sidste stykke, eller at alle ikke har fået.

Vibeke, 27 år

12

Min trang til altid at ville have ret.

@danielvrnielsen

13

Jeg kommer ofte til at overtænke ting i mit hoved, og når det så kommer ud af min mund, bliver det meget groft, direkte og slet ikke, som jeg havde tænkt. Det sætter mig i de dummeste situationer.

Asta, 19 år

14

Den dovne side, der er skyld i, at min eksamensstress først starter syv dage før, jeg skal op.

@sacwel

(Foto: © Anne-Sofie Nielsen, dr)

15

Jeg lover ting, jeg fra start ved, at jeg ikke kan holde. Det piner mig, at jeg bliver udnyttet, fordi jeg ikke kan sige nej.

Sati, 33 år

16

Jeg har virkelig svært ved, når ting ikke går efter mit hoved, og de mest uforudsete ting kan få mig helt op i det røde felt eller få mig til at græde.

Anonym, 19 år

17

Mit konkurrencegen. Jeg bliver så modbydelig, når jeg spiller.

Liv, 25 år

18

Jeg er indgroet grådig. Det er virkelig svært at slippe af med.

Rune, 24 år

19

Min evne til at skubbe mennesker fra mig ved at isolere mig selv. Er den dårligste til at holde kontakten med folk og huske vigtige ting om mine nære venner. Det vil jeg rigtig gerne ændre.

Kamilla, 24 år

(Foto: © Anne-Sofie Nielsen, Dr)

20

Mine konstante humørsvingninger og den måde, jeg kan se mig selv ændre personlighed på og såre mine nærmeste. Sidstnævnte er det værste.

Rikke, 25 år

21

Jeg er et meget socialt menneske, men mine behov bliver tit opfyldt af min kæreste og mine kollegaer. Derfor er jeg ofte en dårlig ven, og det er hårdt.

Søren, 27 år

22

Jeg kommer altid til at fylde det akavede tomrum ud med alt for mange ord. Bare jeg kunne holde min fede kæft.

Anne, 34 år

23

Min negative tankegang og min indre kontrolfreak.

Marie, 22 år

24

Det manglende overskud, der til tider går ud over andre. Ingen af mine medmennesker fortjener det.

Nikolaj, 23 år

25

Min følsomhed, og hvordan jeg kan blive så ked af det over bittesmå ting. Det er ikke, fordi min kæreste eller venner mener det ondt, men jeg tager det så meget til mig, at jeg ryger ned i et sort hul, hvor jeg ikke kan se noget positivt.

Esben 21 år