'Jeg er rødhåret, så mange tror, jeg er ekstra vild i sengen': 25 unge fortæller om fordomme i sexlivet

Se listen: Disse fordomme tror vi, andre har om vores sexliv.

(© Grafik: Oliver Seppo/DR)

Rødhårede er vilde i sengen. Solbrune fyre med sixpack er fuckboys. Asiatere er underdanige, og nørder er kedelige i sengen.

Kær fordom har mange navne, og du har måske også oplevet det på egen krop.

Det er i hvertfald noget, en del følgere på DR3's Instagram kan nikke genkendende til, og deres oplevelser har vi samlet i en liste, som du kan se længere nede i denne artikel.

Men faktisk er det helt normalt at have fordomme om andres seksualitet. For ligesom med alt her i livet har vi en tendens til at sætte folk i kasser og give dem en mærkat. Også når det gælder sex.

Det forklarer 29-årige Julie Houe, som er uddannet sexolog og den ene halvdel af podcasten 'Parforhold#udenfilter'.

For selvom der - bevares - er sket meget herhjemme siden 60'erne, har vi, ifølge sexologen, stadig en tilbøjelighed til at være "seksuelle analfabeter".

- Med det mener jeg, at vi for manges vedkommende er klædt utrolig dårligt på til at forstå os selv som seksuelle væsener, siger hun.

29-årige Julie Houe fra Aarhus er sexolog og snart færdiguddannet antropolog og kender selv til fordomme. - Fordi seksualitet og sex er et interessefelt for mig, tror mange, især mænd, at jeg er rigtig kinky. Men jeg tror, de ville blive slemt skuffede. Jeg er mere standard vanilje, siger hun. (Foto: PRIVATFOTO)

Ifølge Julie Houe skyldes det blandt andet, at seksualundervisningen i skolen handler om reproduktion - ikke hvad vi kan lide og vores grænser. Og så er pornoindustrien stadig meget præget af en heteronormativ seksualitet, hvor manden er penetrerende, og kvinden er den underdanige.

- Så når der er noget derudover, vi ikke forstår, begynder vi at have fordomme og stigmatisering. Vi putter det i nogle kasser, vi kender, og kommer til at ride på en bølge af de gamle forestillinger, vi er trygge ved, forklarer hun.

Kan give stor præstationsangst

Nå ja - og hvad så, om man har en lille fordom om andres seksualitet, tænker du måske?

Men selvom det kan lyde meget uskyldigt, forklarer Julie Houe, at disse fordomme rent faktisk kan have negative konsekvenser for dem, der skal lægge ører til dem.

For eksempel hvis man er rødhåret, og andre partout går ud fra, man er vild i sengen.

- Det kan give en stor mængde præstationsangst, som kan resultere i, at man putter sig med sin seksualitet eller prøver at performe og går ind i en slags karakter. Så er risikoen for at overskride sin egen eller andres grænse også meget større, forklarer hun.

- En konsekvens kan også være, at man begynder at forstå sig selv som værende forkert eller ikke-accepteret. At man knytter en masse skam og får svært ved at være fri. Mange parforhold bryder sammen, fordi han eller hun ikke kan udleve sin seksualitet.

Men hvad kan vi selv gøre for at bekæmpe fordommene?

- Hvis du bliver mødt med fordomme, kan du gå ind i diskussionen med nysgerrighed og spørge "hvorfor tror du det?", foreslår Julie Houe og fortsætter:

- Og hvis du selv har fordomme om andre, så spørg dig selv: "Er der egentlig belæg for at tænke sådan?".

For at komme kassetænkning, skyld og skam til livs, har vi spurgt følgerne på DR3's Instagram, hvilke fordomme de tror, andre har om deres sexliv.

Måske er der en fordom eller to, du kan smide bort, når du er nået igennem listen med de 25 udvalgte svar.

1

- Folk synes, det er mærkeligt, at jeg ikke har lyst til at have sex. Jeg er 19 år og jomfru og kunne ikke være mere glad for at være jomfru. Folk forstår det ikke.

Mand, 19 år

2

- At fordi jeg er tyk, har jeg intet sexliv, fordi tykke er aseksuelle - eller ingen gider have sex med tykke mennesker. If you only knew!

Kvinde, 27 år

3

- At fordi jeg arbejder i en sexshop og er seksuelt fri, så er jeg sammen med mange.

Lizette, 23 år

4

- Fordi jeg er kristen og kommer i kirke, tror folk, at jeg er jomfru. De skulle bare vide….

Kvinde, 24 år

(© Grafik: Oliver Seppo/DR)

5

- Efter min voldtægt tror folk, jeg er bange for sex. Jeg har meget mere sex efter voldtægten og bruger det til at finde mig selv og min seksualitet igen.

Kvinde, 23 år

6

- Folk tror, jeg er nymfoman, fordi jeg har haft mellem 50-100 sexpartnere. I perioder er jeg hyper seksuel, og jeg skammer mig ikke.

Alberte, 27

7

- Jeg er rødhåret, så mange tror, jeg er ekstra vild i sengen.

Sofie, 24 år

8

- At jeg er en fuckboy. Jeg ligner en prettyboy, er trænet, selvsikker og let at tale med. Elsker at gå i lidt for lidt tøj, så jeg kan få sol på kroppen. I virkeligheden er jeg kun til faste forhold.

Mand, 25 år

9

- At jeg er blød, sød og vil have det med roser. Sandheden er den helt omvendte.

Kvinde, 18 år

10

- At jeg kun er sammen med folk, der er meget ældre end mig selv for at blive accepteret.

Emma, 18 år

11

- At min kæreste og jeg kun laver saksen, fordi vi er to personer, der blev tildelt kønnet "kvinde" ved fødslen.

Nonbinær, 20 år

(© Grafik: Oliver Seppo/DR)

12

- Folk tror, jeg har dårlig sex, fordi min kæreste er meget nørdet. De skulle bare vide, at han er en fucking gud i sengen.

Kvinde, 24 år

13

- "Du er klam, fordi du godt kan lide analsex". Det var en fordom, jeg blev mødt med i gymnasiet, hvor jeg fik meget hate for det. Heldigvis har jeg fundet ud af, at det er meget normalt.

Mand, 19 år

14

- Jeg er kvinde og har mere lyst til sex end min kæreste, som er mand. Det kan folk slet ikke forholde sig til, hvilket jeg både synes er mega grinagtigt og megabekymrende.

Asta, 23 år

15

- Folk tror ikke på mig, når jeg siger, at jeg er biseksuel, fordi jeg er i et fast forhold med en mand.

Megan, 21 år

16

- Jeg læser til sexolog, og derfor mener specielt mænd, at jeg har det mest kinky sex. Men jeg er aseksuel.

Kvinde, 32 år

17

- Fordi jeg er akavet i sexsnakke, tror folk, at jeg er kedeligt anlagt, når det gælder sex - de skulle bare vide.

Kvinde, 28 år

18

- Jeg tror, mange tænker, jeg er indbegrebet af kedelig, fordi jeg er "usynlig" i dagligdagen. Oh, how wrong they are.

Kvinde, 23 år

19

- Folk tror, at sex bliver kedeligt eller ikkeeksisterende, bare fordi man er gift.

Mette, 31 år

(© Grafik: Oliver Seppo/DR)

20

- Folk tror, at min kæreste og jeg ikke har så meget sex længere, da vi har været sammen i to år.

Anonym, 18 år

21

- Jeg tror, folk synes, mit sexliv er pinligt, for det synes jeg også selv. Jeg har nemlig ikke haft sex i over to år og har en masse kropsskam og usikkerhed, der holder mig tilbage.

Julie, 30 år

22

- Folk tror, at jeg altid har været "den pæne pige" – men i virkeligheden har jeg haft et ret vildt sexliv med flere partnere af begge køn, inden jeg mødte min mand.

Kvinde, 25 år

23

- Folk tror, jeg laver saksen med min kæreste, fordi jeg var født kvinde. Men nu er jeg en mand.

Mand, 19 år

24

- Jeg ved, at andre tror, at jeg har haft sex med 17-20 stykker. Men jeg har faktisk kun været sammen med to - begge var kærester. I blame it on mine stramme trøjer og samfundets syn på piger, der tør vise deres femininitet.

Kvinde, 22 år

25

- Jeg er ligeglad med folks fordomme. Lad os få de fordomme væk og lad folk leve, som de vil.

Christina, 23 år

Facebook
Twitter