'Jeg føler mig som et curlingbarn': Unge indrømmer, hvor meget far og mor stadig betaler for dem

Unge har (næsten) ingen kvaler, mor og far betaler... selv når de er flyttet hjemmefra.

Du har forladt den trygge rede. Tjener dine egne penge eller får SU. Lever et selvstændigt liv, hvor du bestemmer. Kort sagt; du er flyttet hjemmefra.

Men det er regningerne på mystisk vis ikke. Abonnement for dit Netflix, Sygeforsikringen Danmark, internet og kontaktlinser bor i mange tilfælde stadig hjemme hos mor og far.

Det fortæller DR3's Instagram-følgere, som har svaret på, hvad deres forældre betaler for, som de egentlig selv burde betale.

Er du en af dem, der stadig får hjælp af mutti? Så bare rolig; du behøver faktisk ikke have (så) dårlig samvittighed. For det kommer dig også til gode senere hen, viser en stor undersøgelse fra Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - fra 2018.

- De unge, der modtager meget hjælp (fra deres forældre), trives bedre end unge, der modtager mindre hjælp, lyder det i analysen, der er baseret på årgang 1995-børn.

Vi bringer 20 af jeres svar her, og konklusionen er den samme: Husk lige at få sendt en takkebesked til din mor og far.

1

Min mor betaler min telefon, mit buskort, og vi deler lånet til min lejlighed på 600.000 kroner.

Sofie, 23 år

2

Mine forældre betaler min husleje - lidt som en undskyldning for, at de er skilt. Den er på 3.400 kroner, så de betaler 1.700 kroner hver. Det lyder så forkælet.

Nikoline, 19 år

3

Min far har betalt mit kørekort og køber mig en billig bil. Den kommer til at koste under 30.000 kroner. Mest fordi det lidt er en "nødvendighed" med bil i udkantsdanmark.

Katrine, 18 år

4

Min mor betaler for al min musikundervisning, selvom jeg er 19 år og selv tjener penge.

Fyr, 19 år

5

De betaler en tredjedel af den ekstra behandling, jeg får på grund af min rygsygdom. Mine regninger ligger på cirka 3.000 kroner om måneden - det er meget, meget dyrt for en studerende.

Maria, 25 år

6

Min mor tilbyder at betale for stort set alt, men jeg prøver som oftest at sige nej tak. Sidst sagde jeg ja tak til et par Marshall-høretelefoner. I går sagde jeg nej tak til, at hun skulle overføre penge til mig, noget hun ofte tilbyder, fordi jeg er begyndt at studere.

Anonym, 23 år

7

Min far betalte bogudgifter for 8.000 kroner, da jeg læste på universitetet.

Anonym

8

Min mor betaler alle mine forsikringer. Det er lidt pinligt, for jeg er 26 og selv mor.

@emmaagersoe

9

Mine forældre betaler for et privat gymnasium. Jeg skal gå der sammen med en veninde, hvis forældre ikke vil betale, så hun skal søge job og spare sammen. Jeg føler mig lidt som et curlingbarn.

Anonym

10

De har betalt halvdelen af mit kørekort (cirka 6.000 kroner), fordi jeg sidder stramt i det, selvom jeg er 28 år. Jeg har været for længe om at uddanne mig.

Vibeke

11

Mit fitness, min mobil og min parkeringsplads til 500 kroner om måneden.

Karina, 22 år

12

Mine forældre betaler min psykoterapi. Jeg burde kunne tage ansvar for eget mentalt helbred, men ventetiderne hos psykologer er tårnhøje, og den private sektor er pissedyr for studerende.

Jens, 23 år

13

Min mor hjælper med at betale mad, mobil og internet hver måned. Jeg bor sammen med min kæreste i en lejlighed og synes, det er pinligt ikke selv at kunne betale de ting.

Nick, 19 år

14

Mine forældre har betalt indskud for alle tre lejligheder, jeg har boet i.

Anonym, 22 år.

15

Min mor køber jævnligt nyt tøj til mig og kæresten, bare når hun lige har lyst eller ser noget, der er pænt. Sidst var det en trøje til mig og et par bukser til min kæreste. Engang imellem får vi også lidt til brændstof.

Mia, 24 år

16

Mine forældre betaler mine psykiatri-konsultationer. Det synes jeg ærligt er fint nok. De koster over 1.000 kroner for 20 minutter, og jeg er 23 og på SU.

Anonym

17

Min mor betaler mit kontaktlinse-abonnement. Min søster og far har et fint syn, så derfor mener min mor, at hun har givet mig min synsfejl og vil gerne betale omkostningerne. Den logik er jeg med på.

@pammathilde, 25 år

18

Min mor betalte helt uden diskussion for en ny computer og mobil, da de gik i stykker. Min far betaler et beløb hver måned, så jeg ikke behøver at tage et arbejde i løbet af gymnasiet.

Marie, 18 år

19

Min mor betaler for Sygeforsikringen Danmark, mens min far betaler for Netflix og mit mobilabonnement. Når jeg begynder at studere, kommer de også til at støtte mig med 2.000 kroner om måneden.

Anonym, 21 år

20

Min mor tilbyder hele tiden økonomisk hjælp med alt, men jeg har svært ved at tage imod hendes penge. Jeg føler, det er nedværdigende, og at jeg skal "please" hende mere, hvis jeg tager imod.

Morten, 24 år