Jeg slår op! Nadja og Lars tog en detox fra sociale medier – men blev lokket tilbage

Kunne du slette alle dine sociale medier? Bare for en periode? Du kan prøve at efterabe Lars og Nadja.

Tjek lige, hvor lang tid du dagligt bruger foran en skærm. Måske overrasker det dig slet ikke. Eller måske går du lige netop nu i panik, fordi timetallet kommer som et chok.

’Prøv en SoMe-detox’ opfordrer to unge, hvis tid på sociale medier var eskaleret. Ingen af dem har boykottet de sociale medier, men en detox har lært dem at bruge medierne på en helt ny måde. Her fortæller de hvorfor - og de giver deres opskrift på, hvordan de gjorde.

Mit skærmforbrug var eskaleret. På en vandretur med min far, havde jeg brugt mobilen fire timer dagligt. Mit nærvær var væk, og som min far siger: Sociale medier gør dig asocial.

Jeg kiggede på telefonen, før jeg sagde godmorgen til min kæreste, og det blev en rutine at dokumentere helt almindelige hverdagshandlinger. ’Nu løber jeg en tur, det må jeg lægge op.’ Bagefter skulle jeg følge med i, hvem der likede og kommenterede. Det er så dumt.

Man kan godt sige, det var et nytårsforsæt. Efter nytår skulle jeg skrive mit speciale, og til juni skulle vi være forældre. Hvis jeg brugte fire timer hver dag på mobilen, ville jeg ikke blive færdig inden min kærestes termin. Derfor slettede jeg de sociale medier, jeg brugte mest.

Det var svært i starten. Sådan er det nok med vaner. Når jeg sad alene, havde jeg jo altid telefonen fremme. Men jeg lærte at kede mig, og det lyder som en kliché, men pludselig lagde jeg mærke til flere ting, og jeg huskede situationer bedre. Det blev hurtigt en vane ikke at være opslugt af sociale medier.

Sådan var det helt indtil september, før jeg kom tilbage. Twitter har jeg ikke downloadet igen, men helt privat har jeg har hentet Jodel, fordi jeg fik en trang til at komme tilbage til lige præcis det medie. Men jeg tror ikke, jeg i dag ville være tilbage på Instagram og Facebook, hvis det ikke var nødvendigt i mit nye arbejde.

Jeg kan stadig falde i hashtag-fælden, hvor jeg fanger mig selv i at scrolle uden noget forløb. Det går hurtigt op for mig, at det meste er ligegyldigt, og så logger jeg af igen. Før kunne jeg blive ved meget længere, og jeg får også stadig den der adrenalin-følelse: ’Shit jeg har lyst til at lægge et billede op.’ Men jeg har kun lagt to billeder ud siden september.

I dag er min skærmtid dagligt på cirka 45 minutter.

Når jeg er sammen med andre, tjekker de telefonen med det samme, når de får en besked. Det irriterer mig: ’Nå okay, så er jeg ikke mere spændende?’ Men det gjorde jeg jo også før.

Derfor har jeg besluttet mig for, at min telefon ikke kommer frem, når jeg er sammen med mine venner og familie.

Det er halvandet år siden, at jeg loggede ud af sociale medier. Jeg havde længe delt ud af min viden og erfaring om sundhed, men jeg stoppede fuldstændig med at blogge, jeg loggede af min Instagram, og min Snapchat gjorde jeg privat. Jeg havde fået nok af se-mig-universet.

Der er en forventning om, at du deler ud af dig selv, og at du hele tiden er inspirerende og spændende. Men det er der jo ikke nogen af os, der er.

Så jeg meldte mig ud. Pludselig var jeg mere tilstede, når jeg var sammen med andre, fordi der ikke var et pres på hele tiden at lægge billeder ud. Derfor vidste jeg ikke, om jeg ville starte op igen.

Sådan gik der tre-fire måneder, før jeg kom tilbage. Jeg savnede at dele mit syn på sundhed, da jeg sprang ud som selvstændig diætist.

I dag har jeg lukket min blog ned, og alt er bygget op omkring min Instagram. Men i stedet for at være: ’Hey se mig. Jeg er lige ude at spise og drikke drinks med mine veninder’, fokuserer jeg på min virksomhed. Det gør, at jeg bruger mindre tid online. Tror jeg.

For jeg falder stadig i. Min tid på sociale medier burde være 100 procent arbejde, men det er den ikke. Min iPhone fortæller mig, at jeg sidste uge brugte fem timer dagligt foran skærmen. Jeg kommer til at lave alt muligt andet end arbejde. Jeg scroller og slår hjernen fra, selvom jeg greb fat i min mobil for at lave et opslag.

Derfor har jeg taget en beslutning om at slå alle notifikationer fra - undtagen SMS-beskeder. Jeg bliver ikke hele tiden mindet om: ’Ej, nu er der noget på Snapchat eller på Instagram.’ Det har sat mit forbrug ned, og det er befriende ikke hele tiden at blive forstyrret.

Derfor spørger jeg også mig selv, hvorfor jeg er på sociale medier igen, når det var så dejligt at være offline, og jeg bliver også fristet af at kvitte de sociale medier igen. Men det kan jeg ikke. Mine primære kunder kommer via Instagram.

Men jeg overvejer, om jeg hver fredag skulle fjerne Instagram og så installere den igen hver mandag.

Facebook
Twitter