"Jeg solgte Suzukien, så børnene ikke mister én at kramme"

31-årige Simon Svejstrup har ændret en del ting i sit liv, efter han blev far. En aftale om lørdagsfri hver anden weekend giver ham dog mulighed for et frirum uden forældre-forpligtelser.

Simon Svejstrup har altid været et a-menneske. Typen, der står tidligt op og når en hulens masse ting, før resten af verden vågner. Også i weekenderne.

Han var dén blandt vennerne, der tog initiativ til de våde byture og de testosteron-fyldte oplevelser.

På det punkt har hans liv ændret sig, siden han fik børn.

Han står stadig tidligt op, og han tager stadig initiativ til en masse, men det er oplevelser i en anden kategori. Og han elsker det.

- Vi tager i skoven, ned til stranden, ud til Brabrandsøen eller piller en prut herhjemme. Det hele er på børnenes præmisser, men det er fint, for jeg er vild med at være deres far og tanken om, at de er mine, siger den 31-årige, der bor med sin hustru, Mette, og børnene Fia og Anton på 70 kvm. i Stavtrup syd for Aarhus.

Finder sit energi-boost et andet sted

Når han møder de andre forældre i børnenes daginstitution, tænker han ind imellem, at de er noget ældre end ham.

- Mange har tydeligvis fået deres første barn hen imod 40'erne. Jeg har altid tænkt, jeg ville være ung med mine børn, og Mette havde det på samme måde, så det var en fælles og ret nem beslutning, siger Simon Svejstrup.

Artiklen fortsætter under videoen.

Parret så nogle programmer i tv, der handlede om at få børn. Det var spækket med statistikker, der fik forældre-livet til at virke nederen, husker han.

- Én af pointerne var, at ens liv først peakede igen som 65-årig. Det kunne ikke passe, tænkte jeg, og det gør det heller ikke. Jeg synes, jeg har et fedt liv med børn. Det kan godt være, jeg indimellem render rundt i en zombie-tilstand, hvor jeg er sindssygt smadret, men så finder jeg et energi-boost et andet sted. Jeg står gerne tidligt op en lørdag og kører tre-fire timers mountainbike i skoven, eller jeg bruger tid på den 28 fods sejlbåd, jeg lige har købt sammen med en flok venner.

- Har dine venner børn?

- Nogle af dem har, men jeg var den første. I starten var det ikke nemt at besøge dem, fordi deres hjem ikke var indrettet til børn. På den måde er der blevet sorteret i vennerne undervejs, så nogle er blevet til gå-i-byen-venner. Hos dem, der også har børn, er der nu pludselig dug på bordene, puslebord, sundere mad i køleskabet og ting af værdi står placeret over en meters højde, så børnene bare kan slippes løs.

Farvel til 5,5 kubik Suzuki

- Hvad er det bedste ved at være far?

- Det er at se børnene udvikle sig og lære ting. Man lever tit i en boble, hvor det er de små ting, der tæller, og hvor der ikke skal så meget til at imponere.

- Har du givet afkald på noget, efter du er blevet far?

- Ja, jeg har solgt min Suzuki SFV Gladius. En fem og en halv-kubikker. Jeg tænkte, at mine børn ikke skulle miste deres far og én at kramme, hvis jeg kørte galt på motorcykel. Tidligere ville jeg ”bare” have tænkt, at så døde jeg, og det var det.

- Der er også færre byture nu, men det er ikke noget, jeg savner. Vi har altid haft en aftale om, at vi skiftes til at have fri hver anden lørdag, hvor vi kan gøre, hvad vi har lyst til. Det er vigtigt, man husker at hygge sig med vennerne, selv om man har fået børn. Så drikker man måske bare fem øl i stedet for 20, og aftenen slutter tidligere. Det er rart, at jeg kan ligge på en vens sofa inde i byen i stedet for at rende rundt og købe tøj til børnene, som altid mangler ét eller andet. Det er vigtigt, man giver hinanden lov til at have de frirum, for det er der, man henter energien, når det er hårdt i hverdagen, siger Simon Svejstrup.