Julie skælder kæresten ud i søvne: Jeg kan ikke styre det

Et videokamera har afsløret overfor Julie, hvor slemt det står til med hendes søvngængeri. Nu vil hun have løst problemet.

Julie har gået i søvne, siden hun var fem år. Nu er hun voksen, søvngængeriet er begyndt at blive et problem, og derfor har hun sat sig for at løse det.

Om dagen lever Julie en normal tilværelse med kæresten Kristian. Men når mørket sænker sig, og de lægger hovederne på puden, så forvandler Julie sig til en helt anden.

Hun vækker Kristian, rejser sig op i sengen og skælder ham ud. Hun er ikke selv klar over, hvad hun laver, men hun er helt ude af kontrol og sætter sig for at finde ud af, hvad der foregår.

Derfor sætter de kamera op i soveværelset.

- Det var først, da jeg mødte min ekskæreste, at jeg opdagede, hvor stort et problem det kunne være. Han blev vred og irriteret på mig. En dag blev han så vred, at han vækkede mig klokken 2.00 om natten, bad mig tage mit tøj på og tage hjem til mig selv.

- Nu har jeg mødt Kristian, og jeg kan se, hvor god han er til at håndtere det, men det andet sidder stadig i mig, siger Julie.

Julie har det skidt overfor kæresten, som får forstyrret sin nattesøvn og skal finde sig i grove bemærkninger fra Julie, der kommanderer og irettesætter ham, helt uden at hun selv er klar over det.

- Jeg ved jo ikke, hvad jeg laver. Den der følelse af kontroltab. Forestil dig, at du drikker dig så fuld, at du ikke aner, hvad du laver, og så får du genfortalt dagen efter, hvad du har lavet.

- Sådan har jeg det - bare uden at have drukket mig fuld, fortæller Julie.

Overvejer separate soveværelser

Parret har været sammen i to år, og tanken om separate soveværelser er blevet luftet. Kristian tænker, det er værd at overveje, men Julie vil være virkelig ked af den løsning.

- Jeg kan mærke, at jeg har dårlig samvittighed over, at han har det på den måde.

- Kontroltabet er det værste. Jeg kan ikke styre det. Jeg ved ikke, hvad jeg kan finde på og føler nok en form for skam. Jeg prøver at fungere i hverdagen, men om natten kan jeg bare ikke styre, hvad der sker. Det er sindsygt ubehageligt, siger Julie.

Julie læser en artikel i avisen, hvor en søvngænger er gået gennem ruden i sin lejlighed. Det får hende til at sætte gitter op foran vinduet i soveværelset.

- Det virker absurd, at vi skal sætte værn foran vinduet. Det er som om, det er en børnehave, så Julie på 32 ikke kommer til skade, fordi hun ikke kan kontrollere, hvad hun laver, siger hun.

Konsekvenser at få børn

En eftermiddag sammen med veninderne går det op for Julie, hvilke følger hendes natteroderi kan få i fremtiden. Det sker, da snakken falder på børn, og hvilke konsekvenser Julies opførsel om natten kan få for kommende børn.

- En ting er, at jeg forstyrrer Kristian, men hvis vi får børn, skal jeg bekymre mig om det, og jeg kan mærke, at det gør mig ked af det. Det rækker jo ud i femtiden, og det er noget, jeg ikke har tænkt over, siger Julie.

Da det går op for Julie, hvor slemt det står til, sætter hun sig for at opsøge en læge for at få nogle svar.

- Jeg går mere i søvne og taler mere i søvne, end jeg troede. Og jeg kan se på Kristians reaktion, at han er ret generet af det. Så jeg kunne godt tænke mig, at en læge gav mig en diagnose.

- Mit allerstørste ønske er at slippe af med det her søvngængeri, men kan det ikke lade sig gøre, vil jeg som minimum gerne slippe af med den her vrede, som kommer ud om natten. Det er ikke holdbart, siger Julie.

Medicin har store bivirkninger

Julie tager til Glostrup Hospital, hvor Poul Jennum, der er overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin skal forsøge at hjælpe hende.

Julie bliver sendt hjem med elektroder på hovedet og håber, hun får en urolig nat, som kan afsløre, hvad der sker.

Elektroderne viser, at hun har tre episoder den nat, som lægen kalder almindelig søvnvandring.

Men beskeden fra lægen er ikke den, Julie havde drømt om at få.

- Jeg er bange for, at du ikke kan slippe af med det, for det ligger i din hjerne. Du skal slutte fred med det. Jeg kan give dig medicin, som næsten hindrer det, men den medicin har bivirkninger, som gør, at du heller ikke vil være frisk om dagen, så vi giver det ikke til ret mange mennesker, fortæller Poul Jennum.

Hjælp hos en kropsterapeut

Det var ikke den besked, Julie havde håber at få. Men hun giver ikke op så let.

- Jeg kan ikke acceptere det svar. Det kan ikke være rigtigt, at jeg skal leve med det her. Der må være en måde, jeg kan finde ud af, hvorfor 'natte-Julie' er der.

Næste skridt er en kropsterapeut. Og efter en tur på briksen får Julie noget brugbart med hjem.

- Han sagde, at jeg skulle være bedre til at sætte grænser. Jeg finder mig i for meget. Hvis jeg finder mig i for meget på mit arbejde, så tager jeg det med mig om natten, hvor der ikke er noget filter. Og så skal jeg arbejde med min vejrtrækning. Det føltes som om, han havde fattet noget omkring mig, som jeg ikke selv har, siger Julie.

Resultaterne kommer hurtigt, og efter en uge har Julie allerede fået en bedre nattesøvn.

- Jeg har bare sovet - det er da fedt, lyder det fra en lettet Julie.

Facebook
Twitter