Kasper blev skaldet som 24-årig: 'Jeg accepterer de forandringer, der kommer med alderen'

Han bruger det som en fordel, selvom han også må lægge øre til øgenavne og drillerier fra vennerne.

(Foto: Bo Amstrup)

Han havde aldrig tænkt over, at han var blevet lidt tynd i toppen. Det gjorde han først, da han en dag sad og kiggede nogle billeder igennem fra en fest.

- Da gik det op for mig. Det lyder sikkert mærkeligt, at jeg ikke havde opdaget det tidligere, men det var sådan, det skete. Det kom meget pludseligt. Et år tidligere havde jeg masser af hår deroppe, siger 30-årige Kasper Thing.

Det er seks år siden nu, og Kasper har for længst lært at leve med, at der ikke er ret mange lokker at køre kammen igennem oppe på hovedet.

Han tog dengang konsekvensen og købte sig en trimmer. Det hele røg af ned til få millimeter.

- Jeg tænkte, at det var ret ultimativt, og det gjorde da nok ét eller andet ved selvværdet. Fra det øjeblik vidste jeg, at jeg aldrig mere ville få en frisure med hår, der er længere end nogle få millimeter i siderne. Det er forsvundet fra panden og bagud, så det er ikke pænt, hvis jeg lader det gro, siger han.

Kasper ærgrede sig kortvarigt ved tanken om, hvordan han i teenageårene flere gange havde raget det hele af. Siden har han fået, hvad han kalder en ironisk distance til det.

- Dengang havde jeg muligheden for at have længere hår, hvilket jeg også har haft i perioder. Både strithår, halvlangt og lidt ud til den ene side, du ved. Ligesom alle de andre. Men jeg har tit fjernet det hele.

Kaspers venner kommenterede aldrig på hans manglende hår, før det hele røg af med vilje. Den slags plejer ellers ikke at gå ubemærket hen i en drengeflok, hvor man gerne stikker lidt til hinanden.

Kasper er næsten lige blevet far til en dreng. Det har fået ham til at spekulere over, om han mon giver skaldetheden videre.

- Det er først efter, det er helt væk, jeg har måttet lægge øre til nogle små drillerier. Jeg er blandt andet blevet kaldt 'Robben' efter den hollandske fodboldspiller Arjen Robben. Det må være en kombination af det manglende hår, evnerne med bolden og de mange skader, vi begge har døjet med, siger Kasper Thing.

Andre i vennekredsen er også begyndt at være lidt tynde i toppen, og enkelte af dem har fået de første grå hår hist og hér.

- De gennemgår en fase nu, som jeg var i for nogle år siden. Jeg har for længst forholdt mig til alt det dér, så det har ikke den store betydning for mig. Det er en del af livet, at man forandrer sig.

Når far, farfar og onkel er skaldede...

I starten af oktober blev Kasper far til en dreng, og det har fået ham til at tænke på, om sønnen også mister håret i en tidlig alder.

- Min far er skaldet, og det samme er den ene af mine storebrødre. Det slog mig som noget af det første, da vi fik at vide, at vi skulle have en dreng, om han også kun kan se frem til 20-30 år med hår på hovedet. Ellers havde jeg ikke tænkt over det længe. Sammenlignet med så mange andre genetiske ting, man kan give videre til et barn, er det nok ikke så slemt.

Kasper Thing har for længst accepteret, at hans dage med langt hår på toppen er ovre. Han tog konsekvens af tyndt hår som 24-årig, da han klippede det helt kort.

- Har du overvejet en hårtransplantation eller produkter, der - måske - kan få håret til at gro igen?

- Nej. Aldrig. Og det kommer heller ikke til at ske. Jeg accepterer mit udseende, og jeg accepterer alle de forandringer, der kommer naturligt med alderen. Jeg har svært ved at sætte mig ind i, hvorfor nogle har et behov for at udsætte den slags.

- Hvad sagde din kæreste til det?

- Vi har været sammen i 11 år, så hun har kendt mig, før jeg blev skaldet. Hun synes også, jeg er pænere, når det tilbageværende hår er helt kort, så hun havde ingen indvendinger. Jeg er glad for, at jeg ikke er single, for det havde sikkert været sværere at finde en kæreste nu, hvor jeg er skaldet. Jeg er også glad for, at jeg ikke mistede håret som teenager, hvor jeg ligesom de fleste andre havde masser af andre tanker kørende. Det havde været hårdt at skulle forholde sig til skaldethed oveni alt det andet.

- Hvad er de største ulemper?

- Det er koldt om vinteren, og man er særligt udsat i solen. Her er solcreme ikke nok. Det kræver en hat i begge tilfælde.

- Og fordelene?

- Jamen, dem er der flere af. Tænk på, hvor mange penge jeg har sparet ved ikke at gå til frisør i seks år. Det er flere hundrede kroner fem-seks gange om året. Hårprodukter har jeg ikke brug for udover lidt balsam. Og så er jeg hurtigt ude af badeværelset om morgenen, fordi jeg ikke skal tørre håret. Det lufttørrer på et minut.

Kasper oplever en anden ting, som han mener, er en fordel. Folk skyder ham ofte til at være ældre end 30, og det passer ham godt.

- Jeg arbejder som dataanalytiker inden for shipping, og jeg har blandt andet samarbejdspartnere på Cypern, hvor mænd på 60 år render rundt med mørkt, fyldigt hår. De kan næsten ikke forstå, hvordan jeg kan komme som en ung mand og være skaldet, men jeg tror, det gavner mig i jobbet i forhold til troværdighed. Det er blevet mit kendetegn, og jeg vil hellere se ældre ud end ligne en 20-årig, der bliver betragtet som praktikant.