Lars vandt ’Alene i vildmarken’: Kun en skade kunne have stoppet mig

Lars vandt efter 27 dage i vildmarken, men han var klar til at blive meget længere for at vinde.

27 dage blev det til for vinderen af ’Alene i vildmarken’, Lars Nyhuus, før sejren var i hus, og han blev genforenet med sin familie. Men han var klar til at gå meget længere, hvis det var nødvendigt.

Det fortalte han i går efter sidste afsnit, da han svarede på spørgsmål fra dr.dk’s brugere i TÆT PÅ. Her forklarede han, at kun én ting kunne have fået ham til at tage hjem:

- Jeg tror simpelthen, at der skulle en skade til.

Mens Lars Nyhuus kunne vende hjem som sejrherre efter 27 dage, var sidste års vinder af ’Alene i vildmarken’ Jon der hele 45 dage.

- Jon er jo frygtindgydende sej, så det ville da til enhver tid være en fornøjelse at give ham baghjul, joker Lars Nyhuus.

Da sejren var sikret, var bæltet blevet strammet ind, for Lars havde tabt 10 kilo i den rå og forblæste vildmark og vejede 68 kilo, da han blev hentet.

Han levede af friskfangede fisk og grød lavet af bær fundet på fjeldet i Nord-Norge. Hver dag spiste han to gange. Nogle dage drillede fiskeriet, og så stod menuen på bærgrød lavet udelukkende på vand og bær både til frokost og aften.

Det første måltid mad, som han fik efter at have forladt vildmarken, var en frysetørret pizza.

Ét ugentligt bad og blade som toiletpapir

Deltagerne må kun have de mest basale ting med i ødemarken, og da toiletpapir og toiletprodukter ikke ligefrem hænger på træerne, ville brugerne gerne vide, hvordan man klarer hygiejnen ude på fjeldet. Og det var ingen sag for den erfarne naturmand, der har beskæftiget sig med vildmarks- og friluftsliv i mange år.

- Naturblade er sagen, siger Lars Nyhuus.

- Jeg badede og vaskede tøj én gang om ugen. Jeg fandt en shampoo på stranden. "Maskulin og selvsikker hver dag", stod der på den.

Vandet var der ingen problemer med – i fjeldene er det nemlig generelt rent vand til glæde for naturelskeren, der har dårlige erfaringer med urent drikkevand.

- Jeg har på andre ture fået forurenet vand. I 1997 fik jeg en alvorlig hjerteinfektion efter at have fået forurenet vand fra en brønd i Skåne. Fjeldvand er mere sikkert end længere nede i terrænet, siger Lars Nyhuus.

Vildt at vise stedet til kone og børn

Da afsnit otte begyndte, var tre deltagere tilbage, og da de to andre gav op og ville hjem, blev Lars hentet. Og overrasket.

Hans kone og to børn var nemlig med ude at hente ham og rygsækken. Netop den oplevelse med familien er noget af det største, som han tager med hjem fra de 27 dage i ensomhed, blæsevejr og smuk natur:

- Det var simpelthen helt vidunderligt at få lov at vise dem stedet. Jeg ville ønske, at alle deltagere fik muligheden for at vise deres habitat til deres nærmeste.

Men også turene på fjeldet, nordlyset, bål, frostvejr og kildevand hører med til de største oplevelser fra de knapt fire uger i fjeldet.

Lægetjek hver uge

En gang om ugen blev han og de andre vildmarksdeltagere tjekket af en læge, der sejlede ud til dem.

Lægen undersøgte dem ikke kun for eventuelle frostskader i ansigtet og på hænderne, men havde også en helt simpel og nødvendig ting med - et bilbatteri, som deltagerne brugte til at lade deres kameraer op.

Lars Nyhuus og de andre deltagere optog nemlig selv materialet, man ser i programmet, og det blev til cirka fire timers optagelser i snit om dagen.

Hvis Lars Nyhuus blev syg, kunne han bruge sin GPS-sender til at slå alarm, og så ville lægen rykke ud.

Hans råd til andre, der er nysgerrige på at prøve kræfter med det simple liv langt væk fra byerne lyder:

- Gør det! Tag med nogle venner på tur og overnat i shelters og tag så langt væk, at der ikke er wifi-adgang og Facebook.

Facebook
Twitter