Lasse Emil blev træt af at hamre søm i: Nu rejser han Europa rundt og sælger vin med sine forældre

Fra én til 19 samarbejdspartnere på tre år. Det er gået hurtigt for Lasse Emil, der sagde sit job op og startede eget.

(Foto: Palle Herløv)

Når 30-årige Lasse Emil Værebro står ud af sengen i sin halvanden-værelses lejlighed på Brolæggerstræde i indre København, bestemmer han selv, hvad dagen skal bruges på.

Ja, og lidt hans forældre.

For tre år siden valgte han at satse sin opsparing på at opbygge en virksomhed sammen med forældrene, selv om de var helt grønne på området. Hans mor kvittede sit job som lægesekretær. Hans far har stadig en stilling inden for fødevareindustrien ved siden af.

Wine Traveller, som virksomheden hedder, importerer vine fra udlandet og sælger til private, virksomheder, vinbarer og restauratører over hele Danmark, og det går godt for dem, selv om de startede fra bunden uden professionel erfaring med salg af vin.

I dag har de aftaler med 19 vinhuse, og målet er at have 30 inden år 2020.

Han har ikke fortrudt sin beslutning, selv om det er hårdt at være selvstændig. Han synes, han har et fedt liv med masser af indhold.

- Mine initialer er L.E.V., og det passer perfekt på mig. Jeg er en levemand, der nyder øjeblikket. Vel nok lidt sydlandsk i min tilgang til livet. Kald det bare "Lasse faire", siger han, da dr.dk møder ham på et lager i Vejle få dage før, han rejser til Piemonte for at lukke en ny leverandøraftale.

Lasse Emil Værebro har altid elsket vin, og han glæder sig hver dag over, at han nu kan beskæftige sig med det professionelt. Foto: Palle Herløv.

Videre i systemet som "ikke egnet"

Da han stod på tærsklen til en ungdomsuddannelse, fik han imidlertid et "ikke egnet"-stempel af sin vejleder på Vejlefjordskolen i Daugård.

Det var ikke karaktererne, den var gal med. Han havde bare for meget krudt i røven til at sidde stille.

Alligevel startede han på handelsskolen i Vejle, hvor han efter otte måneder droppede ud.

- Skemaet indeholdt alle de fag, jeg ikke brød mig om i folkeskolen. Bare mere af det samme hele vejen rundt. Det magtede jeg ikke lige på det tidspunkt, siger Lasse Emil Værebro.

Så han gik hjem og bladrede en gammeldags telefonbog igennem. Murer var udelukket. Det samme var elektriker. Det sagde ham ingenting. Tømrer var derimod noget, han kunne se sig selv som, og efter 22 opkald var der gevinst.

- Jeg fik en læreplads og gennemførte uddannelsen, selv om mine hænder ikke var skruet på til det fra starten. Jeg lærte det hele undervejs, for jeg kommer ikke fra en familie, hvor man arbejder med håndværk. Det var på alle måder nyt for mig, og jeg havde det heller ikke godt, da jeg skulle fortælle derhjemme, at jeg var droppet ud af handelsskolen.

Han arbejdede som tømrer i fire år, men et job som sælger hos teleselskabet 3 trak mere i ham. Han lagde derfor hammeren på hylden, og der har den stort set ligget ubrugt siden.

- Jeg savner ikke tømrerfaget, men jeg er glad for, at jeg også har de evner med mig. Det er aldrig skidt at kunne arbejde fysisk, og så har jeg lært, at ting skal laves ordentligt, hvis de skal holde. Den tilgang til arbejdet har jeg taget med mig videre, siger han.

Foto: Palle Herløv

Åbnede og lukkede en butik

Ideen med at forhandle vin opstod, da Lasses far blev kontaktet af en tidligere kollega, som stod og manglede en distributør i Jylland.

Lasse Emil havde på det tidspunkt en interiørbutik i København sammen med sin daværende kæreste, men de lukkede den, og Lasse fik igen job som sælger hos 3.

Samtidig kom han med i forældrenes foretagende, og pludselig gik det stærkt, så han i dag arbejder fuld tid med vinen.

Viden om vinen har de opbygget løbende, men interessen for den, god mad og det søde liv med rejser og masser af oplevelser har altid været der.

- Det ligger i familiens dna at sætte pris på den slags. Det er fucking hårdt, når man bygger noget op fra bunden, som vi har gjort. Tanken om, at der kun er dig selv til at skabe indtjening, så der kommer penge på kontoen. Men det er samtidig det, der gør det hele superfedt, og i sidste ende glæder jeg mig over, at min hobby er mit arbejde. Jeg skal bare huske at slappe af undervejs, så jeg ikke altid ligger og besvarer mails inden sengetid.

Drengerøvsstemning mellem far og søn

Lasse Emils job er at rejse rundt til vinhusene og lave aftaler. Smage på druerne og beslutte, hvad der skal satses på.

Hjemme i Danmark kører han rundt og sælger vinene til restauranter og virksomheder, og han er med til at styre lageret og arrangere vinsmagninger for at pleje netværket og håbe på de vigtige gensalg, der holder hjulene kørende.

- Hvordan er det at arbejde sammen med sine forældre?

- Jamen, det er fedt! Jeg forstår godt, hvis nogen synes, det må være svært, og det kan også være frustrerende, når der er professionelle udfordringer, og man har både kollega- og søn-kasketten på. Men -tænk på al den tid, vi har sammen. Min far har altid været min bedste ven, og nu arbejder vi sammen. Der er sådan en ægte drengerøvsstemning mellem os, selv om han er 57 og jeg er 30.

- Hvad med fremtiden. Hvordan ser den ud, tror du?

- Lige nu handler det hele om mit firma. Det er det, jeg satser på i mit liv lige nu. Jeg vil gerne stifte familie på et tidspunkt, men der er ikke sat dato på. Vi bliver ved med at udskyde alt det der, for vi har ikke så travlt, mig og kæresten. Mine venner i København synes, det er fedt, at jeg startede som selvstændig. Dem i Jylland tænker vist, om ik' jeg snart skal have børn og et parcelhus ligesom dem, men jeg har satset på det her på et tidspunkt, hvor jeg intet havde at tabe ud over de penge, jeg smed i det. Dem kan jeg tjene ind igen, hvis det hele mod forventning glipper.

Om Lasse:

  • Lasse Emil Værebro, 30 år, bor i København.

  • Uddannet tømrer. Arbejdede i faget i fire år.

  • Arbejdede i en årrække som sælger hos teleselskabet 3 i Vejle.

  • Flyttede til København og åbnede en interiørbutik. Bijobbede som tjener på Café Victor.

  • Startede i maj 2015 eget firma sammen med sine forældre, hvor der importeres og forhandles vine fra Italien, Frankrig, Spanien og Tyskland.