Line Marie, Andrea og Ida vil bryde tabuer om deres sygdom: 'Du må gerne blive chokeret, det er helt naturligt'

Tre unge fortæller, hvordan du er en god ven til en med skizofreni.

(© Dr)

Hvordan ville du reagere, hvis din ven pludselig begyndte at opføre sig anderledes, lod være med at dukke op til forelæsninger, og du fandt ud af, at hun havde fået diagnosen skizofreni?

Normalt ville du bare skrive en besked eller ringe op, men kan du det, og hvad skal du overhovedet sige? Kan du tillade dig at spørge ind til, hvad der sker i hendes hoved? Og har du ikke set i 'Fight Club', at personer med skizofreni tror, de er flere personer?

Det kan være svært at vide, hvad du skal gøre, hvis din ven er en af de cirka 40.000 danskere, der har fået stillet diagnosen skizofreni.

Vi har derfor spurgt Andrea, Ida og Line Marie, der har skizofreni, hvordan man er den bedste ven for dem. Og den værste.

(© Privatfoto/DR)

Andrea hørte første gang en stemme, da hun var seks år. Det var en barnestemme, og hun følte ikke, at der var noget galt, hun følte sig bare anderledes.

Men dagen før hun fyldte 15, døde hendes far efter et kort sygdomsforløb, og det tog meget hårdt på hende. Kort efter kom den første synshallucination, og så viste Mørkemanden sig. Hun sagde intet til nogen, før hun blev diagnosticeret som 19-årig, da hun gik i 3.g.

Hej Andrea. Du er begyndt på nyt studie for et halvt år siden. Har du et godt råd til, hvordan man siger det til nye studiekammerater?

Andrea: Jeg har det lidt svært med ordet "skizofreni", for jeg synes, det lyder så voldsomt. Det er lidt et farligt ord, så jeg foretrækker at sige "jeg hører en stemme i mit hoved og ser ting, andre ikke kan se".

Der er noget lidt dystert over sygdommen, og derfor fungerer det bedst med lidt humor. Jeg er en positiv person, og hvis det bliver for alvorligt, bliver det sgu kedeligt i længden. Så hvis mine studiekammerater spørger, hvorfor jeg får tilskud til SU, svarer jeg "fordi jeg er syg i hovedet" med et grin. Og så siger jeg "ej, jeg har bare skizofreni, men jeg bider ikke, og jeg er mega åben om det".

Hvad er det værste, man kan gøre som ven?

Lad være med at spørge ind til Mørkemanden. "Nå, hvordan ser han ud, og hvornår har du sidst set ham". For det kan godt trigge, at han kommer frem. Det samme med stemmen. Hvis min veninde siger "ej, hende din stemme skal bare holde sin kæft", bliver stemmen bare værre.

Der er dem, der siger "jeg gad godt prøve at have det ligesom dig", og det kan godt irritere mig. Måske kunne det være spændende at prøve i to minutter, men jeg lover dig, det ikke er noget, du vil have.

Lad være med at spørge "hvad hedder din personlighed?" eller "hvilken personlighed er du så nu?". Skizofreni har intet med personlighedsspaltning at gøre.

Det værste er, hvis du taler ned til mig og siger, det er synd for mig.

Hvad er det bedste, man kan gøre som ven?

At være åben og nysgerrig. Spørg, hvordan jeg har det, og så kan jeg selv vælge, hvad jeg vil svare. Et godt spørgsmål kan være "ikke for at presse på, men jeg er meget nysgerrig. Har du lyst til at svare på det her spørgsmål?". Eller "er der noget, jeg kan gøre?"

(© Privatfoto/DR)

Ida var 17 år, da hun hørte stemmer første gang. Som regel én, nogle gange flere. Så begyndte hun pludselig at høre folks negative tanker om hende, når hun gik en tur eller sad i tog.

Da Djævlen første gang dukkede op på hendes skulder, var hun 19 år og blev indlagt med paranoid skizofreni. Han har været der lige siden, også selv om hun tager medicin, og hun kan både se, høre og mærke hans kløer.

Hej Ida, hvordan fortæller du folk, at du er diagnosticeret med skizofreni?

Ida: Det er ikke noget af det første, jeg siger, når jeg møder nye folk. Ikke fordi jeg holder det hemmeligt, og hvis folk spørger, svarer jeg. Men ellers bringer jeg det ikke op, fordi jeg ikke ved, hvilken reaktion jeg får fra folk. Nogle kigger væk og vil ikke have øjenkontakt, og det er bestemt ikke behageligt, når jeg kan se, at folk ændrer syn på mig, når de får det at vide.

Hvad er en dårlig ven for dig?

En ven skal ikke sige, at jeg er skizofren. Nej, jeg har skizofreni, men er Ida. Men selvom jeg er meget andet end min sygdom, er sygdommen også en del af mig. Så hvis du lader som ingenting, kommer jeg selv til at føle, at du ikke vil have noget med den del af mig at gøre.

Hvad er en god ven for dig?

En, der lytter, men ikke går ind og leger behandler og forsøger at løse problemet. Og så er det vigtigt for mig, at mine venner ser mig som andet end en, der har en sygdom.

Jeg ved, det kan være en svær balance at være en god ven. Måske kan du spørge "har du det bedst med, at jeg spørger til det, eller vil du helst selv sige til, hvis vi skal tale om det?".

(© Privatfoto/DR)

Første gang, Line Marie hørte stemmer, var som 13-årig, da hendes el-tandbørste begyndte at tale til hende med en pigestemme. De begyndte at have gode samtaler, indtil en dag hvor pigestemmen talte til hende midt på gaden, uden hun havde tændt for tandbørsten. Stemmen, som plejede at være hendes ven, var blevet ond og bad hende om at skære og kradse i sig selv som straf.

Så blev Line Maries syns-, føle og lugtesans angrebet, og hun har flere gange taget en overdosis piller - ikke for at dø, men for at få en pause fra det hele. I dag er hun medicinfri og lever med stemmerne. Hun har sprunget faldskærm i USA og vil ikke lade sig styre af sin skizofreni.

Hej Line Marie, hvordan kan jeg bedst opføre mig, hvis jeg lige har lært dig at kende?

Line Marie: Jeg finder en ekstrem ro i at mærke, hvis du er nysgerrig og oprigtigt interesseret i, hvordan jeg har det. Hvis du spørger af høflighed eller af pligt, kan det være lige meget. Du må gerne blive chokeret, når jeg fortæller om det, det er helt naturligt. Jeg vil meget hellere svare på tusind spørgsmål, end at du selv danner dine egne konklusioner.

Hvordan er man en dårlig ven?

Hvis du ændrer måden, du ser mig på, efter du får at vide, at jeg har skizofreni. Hvis du ikke har en helt normal situationsfornemmelse.

Men det værste er, hvis jeg kan mærke, at du har lyst til at spørge mig om noget, men ikke tør. Jeg vil føle mig så syg og forkert og vil blive paranoid over, hvad du tænker, og hvad du vil vide. Det vil ødelægge enhver relation for mig.

Hvordan er man en god ven?

En god ven for mig er, når min veninde bare ser mig som Line Marie med alle de ting, jeg indeholder. Det kan i perioder handle om en masse gode ting, men i andre perioder en masse dårligt. Bliv ved med at invitere mig med til ting, selvom jeg har sagt nej de sidste mange gange. Jeg er ikke i tvivl om, at de gode mennesker i mit liv har været med til at gøre, at jeg er så åben i dag.