'Løven' Jesper Buch om børnebogsinvestering: Vildeste 'turnaround' nogensinde

Børnebogsprojektet 'Min Bedste Bog' fik en million kroner i 'Løvens Hule'. Et år efter var alle pengene væk.

Henrik Højgaard Jensen og hans børnebogsprojekt 'Min Bedste Bog' har været på noget af en rutsjebanetur i virksomhedens første par leveår.

For tre år siden stod han sammen med sin tidligere partner foran serie-investorerne i første sæson af DR-programmet 'Løvens Hule'. Alle fem 'løver' faldt pladask for projektet, der laver personlige børnebøger på baggrund af oplysninger om barnet.

Efter lidt forhandlinger fandt de fem investorer frem til, at de hver ville give 200.000 kroner for 10 procent af virksomheden - altså en million kroner for halvdelen af 'Min Bedste Bog'.

Et år efter var alle pengene dog væk, og der stod et stort, rundt nul på kontoen, fortæller Henrik Højgaard Jensen.

- Vi begik den fejl i starten, at vi brugte alt for mange ressourcer på at udvikle produktet, for "så sælger det sikkert sig selv." Der skulle vi bare have bidt i det sure æble og være gået i gang med at markedsføre med det samme.

Faldt mellem fem stole

Men hvordan kan det gå så galt, når man har fem af de mest garvede iværksættere og investorer i Danmark med ombord.

Det har Henrik Højgaard Jensen spurgt sig selv om mange gange.

- Jeg tror lidt, at der sad fem investorer, der alle tænkte, at der er en anden, som griber den og gør noget, fordi de alle havde en lige stor del af lagkagen, siger han og fortsætter:

- Der var ikke nogen, som lige havde tiden til at sætte sig ned og hjælpe os og give os en hånd.

Efter at ' Min Bedste Bog' rundede nullet på kontoen, tog Henrik Højgaard Jensen fat i de fem investorer.

- Jeg sagde, "vi har et problem: Der er ikke flere penge på kontoen. Enten lukker vi biksen, eller også gør vi noget", fortæller han.

Altmuligmand og helt alene

Det endte med, at der blev skudt 100.000 kroner i forretningen. Alle pengene blev brugt på markedsføring, især på annoncer på Facebook.

Især investor Jesper Buch hjalp med sparring, netværk og motivation, da det så allersortest ud.

Og så begyndte det at vende. På det tidspunkt var alle medarbejdere dog blevet sagt op og Henrik Højgaard Jensens partner havde også forladt virksomheden.

- Så jeg stod for kundeservice, salg, markedsføring, produktion af bøgerne, forsendelse af pakkerne og det hele, siger han.

I månederne efter fik Henrik Højgaard Jensen igen opbygget kapital, der blev brugt på at ansætte folk til at pakke og eksperter i markedsføring - for det var Henrik Højgaard Jensen mildest talt ikke.

- Jeg gik fra at være den tekniske person bag det hele med baggrund i it, der har udviklet hele systemet, til at markedsføre på Facebook. Det havde jeg ikke ikke i min vildeste fantasi drømt om, fortæller han.

Det er især bogen her, der har sat gang i salget hos 'Min Bedste Bog'. (© dr)

Flere hundrede bøger om dagen

Da Henrik Højgaard Jensen stod foran investorerne i 'Løvens Hule', havde han solgt omkring 400 bøger i alt. I dag sælger han 400 bøger på en god dag.

Det betyder, at omsætningen er på flere millioner om måneden, og omsætningen er steget med 400 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Og det er ikke noget, man ser hver dag, siger Jesper Buch.

- Det er bare vildt. Jeg har aldrig oplevet en internetforretning, som kan gå fra at være bankerot til at lave så stor en omsætning på så få måneder. Det er helt vanvittigt. Det er den vildeste turnaround, jeg nogensinde har oplevet.

'Min Bedste Bog' sælger bøger i Danmark, Norge, Tyskland og Sverige, der er det største marked i øjeblikket.

Henrik Højgaard Jensens bedste råd til andre iværksættere er, at produktet ikke behøver være perfekt, inden man begynder at sælge det.

- Få produktet ud på markedet og se, om det virker. Hvis det ikke virker, så kunne det være, man skulle overveje at finde noget andet at lave. Men hvis det sælger bare en lille smule, kan man altid forbedre derfra.

Facebook
Twitter