Louise blev misbrugt af sin morfar: 'Man bearbejder det ved at sige det højt'

Morfaren misbrugte Louise, fra hun var seks til 12 år gammel. Nu står hun frem med sin historie.

(© Anne Vestergaard Olsen/DR)

Louise på 28 år fortæller her historien om, hvordan hun blev misbrugt af sin ikke-biologiske morfar, fra hun var seks til 12 år gammel.

Vi gør derfor opmærksom på, at der i artiklen forekommer beskrivelser af overgreb på et barn.

Incest er, når der sker seksuelle overgreb i familien.

Det kan blandt andet føre til seksuelle problemer i voksenlivet samt depression, angst, vedvarende mareridt eller posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD).

I dag har Louise på 28 PTSD som senfølge af de overgreb, hun blev udsat for af sin morfar, fra hun var seks til 12 år gammel.

- Det er noget, der er sket, siger hun i 'Tabu' på P3.

- Jeg har oplevet, at hvis jeg siger tingene højt, hvis folk spørger, så får jeg også bearbejdet det, og det bliver nemmere for mig at acceptere det.

Hvordan kunne det foregå?

- Jeg har to brødre, og de har været meget opmærksomhedskrævende. Han (morfaren) opvejede det, og på den måde blev der opbygget et tillidsbånd. Han var rigtig meget ude ved os, og jeg var også tit hjemme ved ham og sove.

- Det var egentlig dér, det hele startede. Der var kun seksuelle overgreb hjemme ved ham.

- Jeg kan ikke huske første gang. Jeg kan huske mange scenarier igennem tiden. Han boede i en etværelses lejlighed. Når jeg var derhenne at sove, så fik jeg lov til at sove i sengen, og så lagde han sig på sofaen.

- Så vækkede han mig i løbet af natten. Man kunne ikke forberede sig på det. Man blev bare vækket, ved at han lå ovenpå én.

Vidste du, hvad der foregik?

- På ingen måde. Jeg vidste bare, det var ubehageligt. Jeg vidste ikke, det var sex. Jeg synes, det er lidt skræmmende at tænke tilbage på.

- Det var ubehageligt, at man godt vidste, at der var noget, der kom ind igennem skeden. Jeg kan huske, at han havde skjorte på hver gang, og at man ligesom prøvede at hive den imellem.

-Det var egentlig bare noget, man følte skulle overstås, så man kunne lægge sig til at sove igen.

Hvor længe stod det på?

- Det var egentlig hurtig overstået. Så gik han ud og vaskede sig på badeværelset, og så lagde han sig også bare til at sove igen.

Hvad så næste morgen?

- Så kom han med nogle penge og så sagde han: "Her, nu får du de her, og så er det vores lille hemmelighed."

Louise fortæller, at hun i dag har et sexliv meget lig andres, "men jeg har selvfølgelig nogle regler, som jeg har aftalt med min mand". (© Anne Vestergaard Olsen/DR)

Morfaren gav hende penge

Hvad fik dig til at tage hjem til ham igen, når du vidste, hvad det var, han kunne finde på?

- Jeg troede, det var sådan, det foregik. Han sagde jo ikke direkte, at: "Det her, det er ulovligt. Det her må man ikke gøre. Jeg giver dig nogle penge, så du kan købe lige præcis, hvad du vil have."

- Men jeg vidste jo godt, at der var noget forkert i det. For hvis jeg købte nogle ting, så kan jeg huske, at jeg tit gemte dem i mine skuffer, når der var andre til stede. For jeg kunne ikke rigtig forklare, hvor jeg egentlig havde dem fra.

Hvordan blev det opdaget?

- Det bliver egentlig ikke opdaget. Jeg får seksualundervisning, og jeg får at vide af min daværende matematiklærer, at hvis man oplever noget i den her retning, hvor man ikke selv giver samtykke til det, så er det forkert.

- Jeg overvejede rigtig meget at gå til min lærer, men vælger så at gå til min mor. Da jeg får snakket med min mor, får hun stoppet de seksuelle overgreb, men der sker ikke mere end det.

Morfaren bliver stadig ved med at komme hos Louises far.

Louise vælger i samme periode at flytte op til sin far, hvor morfaren stadig har sin vante gang, da han endnu ikke er klar over de overgreb, morfaren udsætter Louise for.

- Det er meget nervepirrende, for man ved ikke, om der sker noget eller ej. Når han (morfaren) var der, var det meget noget med at gemme sig væk.

- Så kom han en gang imellem og prioriterede at give mig nogle flere penge, og så var det stadigvæk vores lille hemmelighed.

- Min mor og far har haft så mange andre ting at tænke på, at han ligesom tog sig af mig, når de nu havde så meget fokus på mine brødre.

Morfaren bliver først meldt til politiet, da Louises far gerne vil have, at hans datter får HPV-vaccinen, der er målrettet unge piger og drenge, inden de bliver seksuelt aktive.

- På den måde gik det så videre til, at jeg fik min mor til at fortælle min far det, fordi jeg ikke selv turde.

HPV-vaccination har været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 1. januar 2009. Tilbuddet gælder for piger på 12-17 år og for drenge, der er fyldt 12 år. Det er bedst at blive vaccineret, før man begynder at have sex. (© Anne Vestergaard Olsen/DR)

Havde du skyldfølelse?

- Jeg følte nærmere, jeg ikke rigtig kunne håndtere mine egne følelser, fordi jeg var så fyldt op.

- Det værste, jeg kan huske, er at skulle i retten, og så bagefter skulle se ham forlade retten.

Vil ikke ses som offer

Louises morfar nægtede sig skydig, men blev i 2007 idømt tre års fængsel for at begå seksuelle overgreb på hende. I dommen står der, at han fra 2002 til 2005 har tiltvunget sig samleje med hende adskillige gange.

Har du lyst til at hævne dig?

- Nej, for jeg får ikke noget ud af hævn. Og jeg får heller ikke noget ud af, at andre gerne vil hævne sig for mig. Hævn gør ikke godt for noget.

Har du nogen som helst forståelse for din overgrebsmand?

-Nej, jeg har egentlig ikke nogen forståelse for hvorfor. Når man er barn, er man uskyldig.

Hvordan påvirker det dig i dag?

- Det påvirker mig på den måde, at jeg tit har svært ved at overskue tingene, hvis der er for mange ting, der skal ordnes på én gang – at få min hverdag til at fungere regelmæssigt.

Hvordan er dit sexliv i dag?

- Jeg tror, det er meget lig med andres. Men jeg har selvfølgelig nogle regler, som jeg har aftalt med min mand, at det her må ikke ske. Jeg vil ikke have, at han vækker mig i løbet af natten. Jeg vil have, han skal være helt nøgen. Vi har to børn, og de skal sove, før vi kan have sex.

Er du et offer?

- Nej, det vil jeg ikke sige, at jeg er. På et tidspunkt så jeg mig selv som et offer, og det gjorde bare, at jeg ikke kunne rejse mig i løbet af dagen. Jeg kunne give det alt skylden. Alt det, der var galt med mit liv, kunne jeg sige skyldtes, at jeg havde været udsat for incest.

- Jeg har ikke brug for at se mig selv som et offer, for så kan jeg ikke gøre mit liv bedre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk