Lukas på 16 flyttede ind hos kult-duo: Sussi og Leo blev hans redning

- Sussi og Leo ringede pludselig og sagde, at vi skulle bo hos dem, siger Lukas.

Planen var, at Lukas og hans mor skulle bo hos Sussi og Leo i en uge. Nu har de været der i to et halvt år.  (Foto: Grafik: Nicolai Bruun © dr)

16-årige Lukas Bundgaard minder om én, du selv har gået i klasse med.

En helt almindelig teenager med halvlangt hår, som er i gang med at afslutte 10. klasse og skal starte i gymnasiet i Brønderslev efter sommerferien.

Men hans liv er ikke som alle andres. For Lukas og hans mor bor ikke hos sig selv, men er flyttet ind hos morens onkel og tante, der er så kendte, at de fleste danskere er på fornavn med dem.

De hedder Sussi og Leo og er en

legendarisk
og bramfri sangduo, der er i gang på 49. år, og som spillede i 23 år på Skansen i Skagen, inden de tog musikken med rundt i Danmark. Før corona spillede de 100 koncerter om året.

At Lukas, der er en stille og rolig, lidt genert nordjysk dreng, skulle bo fast hos det farverige par, havde han aldrig set komme. Indtil 1. januar 2018, da Sussi og Leo pludselig ringede og sagde, at Lukas og hans mor skulle flytte ind hos dem.

Og det ændrede alt.

- Uden Sussi og Leo ville mit liv have været helt anderledes nu. Jeg ved slet ikke, hvad jeg ville have gjort, hvis de ikke havde været der, siger Lukas.

Lukas' mors depression startede, da han var lille, men det kan han ikke selv huske: - Jeg har lukket det meste af det dårlige ude og har aldrig tænkt for meget over de dårlige ting. (Foto: screenshot © DR3)

Sussi og Leo er ikke bare kendt for deres koncerter, hvor Sussi sagtens kan finde på at løfte op i kjolen og blotte sin g-streng, og hvor både ældre og unge får en fest. Leo skriver også erotiske noveller, og Sussi maler og har medvirket i en række underholdningsprogrammer.

Men selvom det kan lyde som fest og farver at flytte ind hos Sussi og Leo, er årsagen bag alvorlig. I mange år, faktisk siden Lukas var helt lille, har hans mor haft en depression, der til sidst blev så slem, at hun ikke kunne arbejde eller bo alene.

- Mor havde det ret dårligt på det tidspunkt, hvor Sussi og Leo pludselig ringede og sagde, at vi skulle bo hos dem. De ville ikke have, hun skulle indlægges på noget psykiatrisk halløj og få en masse piller. De ville tage sig af os, fortæller Lukas.

Kunne tit høre mor græde

Det var kulminationen på nogle svære år, hvor morens depression var blevet gradvist værre.

Lukas, som ikke har søskende eller ser sin far, har stort set altid boet alene med sin mor. Han var omkring 13 år, da det virkelig gik op for ham, at der var noget helt galt.

- Jeg kunne tit høre, at hun var ked af det, men jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg ville jo gerne hjælpe hende.

- Til sidst blev det nærmest hverdag: "Nu græder hun igen". Det blev næsten helt normalt, husker han.

For at komme lidt væk fra problemerne valgte Lukas at søge

tilflugt
på sit værelse og spille computerspil efter skoletid.

- Jeg blev selvfølgelig ked af det en gang imellem, men jeg havde ikke behov for at snakke med mine venner om det. Det fyldte jo en del af mit liv, men jeg prøvede at tænke på andre ting end kun min mor, og det hjalp, at jeg kunne sidde foran computeren. Jeg spillede nok lidt for meget.

Sussi laver altid noget

Men alt ændrede sig i januar for to år siden, da Lukas og hans mor flyttede ind hos Sussi og Leo, der bor på en stor gård i Saltum, og som aldrig selv har fået børn. Nu skulle de ud og have noget frisk luft.

- Sussi er lidt som en ekstra mor, der altid har noget, man skal lave. Så får jeg til gengæld benzin til min scooter, så det kan jeg godt leve med, siger Lukas, som her vasker tourbussen med Sussi. (Foto: screenshot © DR3)

- Sussi vækkede min mor hver morgen: "Nu skal vi lave noget. Ud og få det bedre". Det har vi ikke været så gode til selv. Men Sussi laver altid noget, og de havde mange idéer, og det smittede af på min mor og mig, fortæller Lukas.

Ikke kun moren blev sat i sving. Det samme blev Lukas, som blev sat til at lave havearbejde, vaske tourbussen og tage med rundt i Danmark, når Sussi og Leo, der begge er 64 år, skulle optræde og sætte udstyr op.

- Det fandt jeg ud af, at jeg rigtig godt kan lide. Man får mødt en masse mennesker og får oplevet en masse ting. På grund af coronaen er der ikke nogle ture nu, og det savner jeg.

Pludselig skulle Lukas heller ikke bekymre sig om at efterlade sin mor alene. Han vidste, at hun havde det godt, når han tog af sted.

- Hvis man holder af hinanden og er ærlige og gider hinanden, kan det godt fungere at bo sammen med nogle helt andre, end man er vant til, siger Lukas, som tager med Sussi og Leo rundt til koncerter. (Foto: Screenshot © DR3)

- Da vi boede for os selv, og det var rigtig slemt, kunne jeg godt tænke på, om hun havde selvmordstanker. Jeg kan ikke forestille mig, hun ville gøre alvor af dem. Men jo, det er da noget, jeg har tænkt. Men hos Sussi og Leo vidste jeg, at hun havde det godt, når jeg ikke var der.

Han fik en scooter, så han nemt kunne komme rundt, og samtidig flyttede han skole på grund af et nyt klassetrin. Det gav ham et helt nyt liv med venner og fester - og masser af plads til besøg.

Og det bedste af det hele er, at hans mor er blomstret helt op igen. Hun er begyndt at arbejde igen og er aktiv i det lokale teater.

Lukas og hans mor Berit ses her efter en teaterforestilling, hvor Berit var med. Efter de flyttede ud til Sussi og Leo for to år siden, kæmpede Lukas' mor sig ud af sin årelange depression og er også begyndt at arbejde igen. (Foto: screenshot © DR3)

- Det er rigtig skønt, at mor er kommet så langt. Det er fandeme flot. Det snakker jeg meget om med Sussi, når vi kører tur i camperen.

Menstruation og kærester

Der er også mange andre ting, Sussi vil tale om, såsom pigers menstruation, hvordan man får en kæreste, og hvordan man ikke skal gøre dem gravide. Og det er bestemt ikke Lukas' yndlingsemner.

- Jeg synes da, Sussi kan være lidt belastende. Hun er meget som en mor nogle gange, og det er bare typisk sådan en mor-irritation, jeg kan få. Men vi er aldrig kommet op at skændes.

- Det var den bedste beslutning at blive boende hos Sussi og Leo. De er nogle sjove og dejlige personer, og det var rigtig godt, at de var i stand til at tage sig af os, lyder det fra 16-årige Lukas. (Foto: screenshot © DR3)

Nu har Lukas og hans mor boet på gården i Saltum i to år, og på det sidste er Lukas' mor begyndt at lufte tanken om at flytte i eget hus. Men det vil Lukas ikke.

- Jeg mangler ikke noget. Jeg savner ikke at flytte ud for os selv. Her har vi det godt, som vi har det. Vi behøver ikke ændre på noget, der er godt.

Og derfor skal Lukas ingen steder. Helt uventet har han fundet sit hjem hos Sussi og Leo. Og her vil han blive boende.

Du kan se alle afsnit af 'Pludselig boede jeg hos Sussi og Leo' på DRTV.

Facebook
Twitter