Mor til Noam på syv: ’Havde de kunnet forudse, hvad der ville være, havde vi valgt en abort’

Livet har været fyldt med udfordringer for syvårige Noam, der blev født med læbe-ganespalte.

(© dr)

En barndom præget af operationer, hospitalsbesøg og en lang række forskellige skavanker har fået forældreparret Nadia og Jan Gronemann til at overveje det ultimative spørgsmål.

Havde det været bedre, hvis vi havde valgt vores søn fra?

Deres syvårige søn, Noam Gronemann, har nemlig haft et liv med flere udfordringer end de fleste. Han er født med både læbe-, gumme- og ganespalte. Han har problemer med hørelse og talevner og har sociale vanskeligheder. Han har allerede været i narkose mere end 20 gange, og hverken skolen eller psykologerne kan helt regne ud, hvad de skal gøre.

Det har ført til forældreparrets erkendelse i programmet ’Født på TV - 7 år efter’, hvor de reflekterer over, hvad de havde valgt, hvis de havde kendt til komplikationerne, før de lærte deres søn at kende.

- Det er rigtig hårdt at sige, for vi elsker ham og kunne ikke forestille os at være foruden, men havde de kunnet forudse, hvad der ville være, så tror jeg faktisk, at vi havde valgt at få en abort, siger Nadia Gronemann i programmet og fortsætter:

- Fordi jeg ville føle, at det var egoistisk at tilvælge et barn, som man ved, vil få rigtig rigtig mange udfordringer.

Forældreparret valgte i sin tid ikke at få en abort, da scanninger kun meldte om kosmetiske problemer. Spalten viste sig dog at værre større end forventet, og nye og relaterede problemer kom til i årenes løb.

Derfor har udfordringerne også vist sig at være endnu hårdere end forventet, fortæller Nadia Gronemann til dr.dk.

- Han har fået den tunge ende af det hele. Alene er det ikke noget stort problem, men når du samler hele pakken, er det ret invaliderende for ham i dagligdagen, siger hun.

Samtidig er Noam stadig et mysterium for sundhedsvæsnet, og det er en stor bekymring for familien, da de ikke ved, hvad de kan forvente af fremtiden.

- Det gør bare vanvittigt ondt som mor at se ham blive udsat for alle de her svære ting. Det er det værste, det er simpelthen det værste, siger Nadia Gronemann.

Er det for meget at byde et barn?

Det handler dog ikke om forældreparret selv, når Nadia og Jan Gronemann siger, at de ville have valgt en abort.

I stedet handler det om, hvad man vil byde et andet menneske, der endnu ikke er født. Om alt det, Noam går igennem, er for meget at byde et ufødt barn.

Se forældrene reflektere over, om de havde valgt en abort.

Og det mener forældreparret altså, at det er.

- Vi kan klare hvad som helst som forældre, men det er mere, at det er svært for barnet, at vi har valgt det til.

- Jeg kan godt føle, at det er egoistisk at vælge et barn, der skal rigtig meget igennem. Hvordan kan jeg vælge på vegne af et andet menneske, at det skal igennem en masse lidelse, fordi jeg vil have en at elske, siger Nadia Gronemann.

Vigtigt at fortælle, hvor hårdt det er

En ting er dog at sige det fortroligt til hinanden. En anden ting er at sige det i bedste sendetid på nationalt tv, som Nadia og Jan nu gør.

For syv år siden sagde de ja til at medvirke i programmet ’Hjælp, vi skal føde’, fordi de ikke ville gemme en dreng med misdannelse væk, men i stedet vise ham frem, så folk kunne se alt det gode ved ham.

Nu vælger de at være ærlige omkring deres tanker, fordi det er deres personlige historie, og fordi de gerne vil slå et slag for den sårbarhed, der følger med et barn som Noam, forklarer Nadia Gronemann.

- Nogle synes sikkert, at det er provokerende, men det er vigtigt for mig, fordi det er benhårdt. Og jeg er af den opfattelse, at livet er hårdt nok for alle. Når man vælger at sætte et barn i verden, skal det i min optik have de bedste vilkår til at starte med, siger hun.

Har set programmet med Noam

På trods af de mange udfordringer er Noam stadig den gave, ethvert barn er for sine forældre med masser af kærlighed. Derfor begrænser snakken om abort sig også kun til før, Nadia og Jan havde mødt deres søn.

- Den anden side af medaljen er, at vi har fået en fuldstændig gennemført fantastisk dreng, der klarer alt i strakt arm. Efter vi har fået ham, har jeg aldrig i et sekund ønsket, at vi ikke havde fået ham, siger Nadia Gronemann.

Det har de også fortalt Noam, da de satte sig ned som familie og så udsendelsen ’Født på TV - 7 år efter’. Så de også kunne forklare ham, hvad det hele betød.

- Noam er ikke i tvivl om, at vi elsker ham, siger Nadia Gronemann.

Fremtiden er usikker

Det er stadig ikke til at sige, hvad fremtiden byder på. Det er sådan, det er med Noam - ingen kan rigtig regne ham ud. Han er meget intelligent og fagligt stærk, men samtidig socialt umoden.

Lige nu går han i et specialtilbud, men systemet ved ikke, hvad han får brug for fremover. Han går til talepædagog og månedlige undersøgelser på hospitalet, mens han også får daglig medicin og væksthormoner.

Kom med til Noams første operation, da han bare er fire måneder gammel, og hør forældrene fortælle om de første år.

Familien venter stadig på, at lægerne kan binde sløjfe på alle undersøgelserne og en gang for alle skrive en konklusion.

Derfor har de også vænnet sig til at tage en dag ad gangen uden at opstille de store konkrete mål for fremtiden.

- Jeg håber, at Noam på trods af alle sine små særheder og skavanker lærer at hvile i sig selv og elske sig selv og bare får et godt liv og sætter en ære i, at han ikke er ligesom alle andre.

- Rimelig banalt med også ret essentielt, siger Nadia Gronemann.

Du kan se ’Født på TV – 7 år efter’ onsdag klokken 21.00 på DR1 eller på DR TV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk