Mulle er bundet til en kørestol: Mor-rollen handler ikke om at vaske hår og give tøj på

Spastiske Mulle Skouboe insisterer på sin ret til at være mor som alle andre.

- Jeg tænker ikke over, at jeg har et handicap. Det gør mine børn heller ikke, fordi de har jo ikke prøvet andet, siger Mulle Skouboe i programmet 'Undskyld vi fik børn'.

Selvom man er spastiker, sidder i kørestol og skal have hjælp til alt, kan man godt være en god mor.

Det mener Mulle Skouboe, der på trods af - eller måske snarere på grund af - fordomme har valgt at medvirke i DR2-programserien ’Undskyld vi fik børn’, der havde premiere mandag aften.

- Mor-rollen for mig er ikke, om jeg kan vaske hår eller give børnene tøj på. Det er lige så meget det, at jeg kan give dem kærlighed, omsorg, opdragelse og alle de andre ting, der er det vigtigste, fortalte hun i 'Aftenshowet'.

Mulle Skouboe, der er født med spastisk lammelse, må have hjælp 24 timer i døgnet. Hun er mor til døtrene Natascha og Jasmin.

- Den fordom, jeg møder allermest - eller den kommentar, jeg oftest får, er: "Hvordan er du blevet gravid?" Og så må jeg fortælle dem om bierne og blomsterne, fortalte hun grinende.

Det var dog ikke den slags spørgsmål, der var mest udbredt, da Mulle Skouboe efter premieren på ’Undskyld vi fik børn’ besvarede spørgsmål fra dr.dks læsere.

Tværtimod hyldede flere hendes mod til at stå frem.

- Du virker som en dejlig mor, skrev Line, der også spurgte:

- Hvordan var det, da pigerne var babyer? Var det svært ikke at kunne tage dem op?

Hertil svarede Mulle, der beskriver sig selv som en "sprællemand uden snor":

- Nej, jeg fik fikseret den arm, der flyver rundt, så de kunne ligge hos mig. Med ammepude og dyne, så jeg også selv kunne give dem mælk. Og hvis du tænker på bleskift, så er jeg mega heldig, at jeg undgår babylort.

Fik datteren tilbage

I programmet følger man blandt andet Mulle Skouboes kamp for at få omstødt tvangsfjernelsen af datteren Jasmin. Datteren blev fjernet efter en anonym anmeldelse i 2005, og Mulle og hendes mand, Sonny, føler, at Ankestyrelsen uretmæssigt har ladet Mulles fysiske handikap spille en rolle i afgørelsen.

I løbet af programmet vinder Mulle Skouboe ankesagen, og Jasmin flytter tilbage til familien.

Flere af dr.dks læsere ville vide, om Mulle Skouboe har mistet troen på systemet efter sagen.

- Tror du, din sag havde været behandlet anderledes, hvis du havde været “normal”?, spurgte Karin.

- Jeg tror, de havde set anderledes på min sag, men jeg ved det selvfølgelig ikke, men personligt tror jeg, ja, svarede Mulle Skouboe, der understreger, at programmets titel er ironisk.

- Titlen er provokation, fordi jeg undskylder ikke for at få børn.

Mulle Skouboe sammen med sin mand, Sonny, og døtrene, Natascha og Jasmin.

Kan kalde sin mor "spasser"

Alvin ville vide, om Mulle Skouboe tit oplever, at folk henvender sig til hendes mand i stedet for hende, når de er ude sammen.

- Nej, ikke min mand, men min hjælper, svarede hun og tilføjede:

- Når mig og min mand følges ad, spiller han mere handicappet end mig.

Ifølge datteren Jasmin, er der også fordele ved at have en handikappet mor. Eksempelvis står de aldrig i kø til koncerter, og hun kan kalde sin mor "spasser", uden at hun bliver sur.

Mulle Skouboe fortalte også, at hun ikke planlægger at få flere børn.

Hun håber, at familiens medvirken i programmet kan være med til at rykke ved folks fordomme om handikappede. Og det er også en af de vigtigste værdier, som hun selv forsøger, at give videre til sine børn:

- Ikke at have fordomme og se folk ens, som Mulle Skouboe selv formulerede det.

FacebookTwitter