'Når klokken bliver 17, er der ikke et øje på hovedgaden': Magnus har skiftet hektisk storbyliv ud med jysk provinsby

Magnus Merklin Christensen var nødt til at flytte vestpå for at læse på sit drømmestudie.

(© Grafik: Magnus Merklin Christensen og Oliver Seppo/DR)

Desperate søgninger på ledige værelser og alt for dyre lejligheder. Overfyldte flyttekasser og tunge møbler, der bliver slæbt op på femte sal af mor, far og vennerne, der som tak for det hårde arbejde får pizza og en halvlunken øl.

Årets studiestart er gået i gang. Og det betyder starten på et nyt boligkapitel for de 18.000 nye studerende, der ifølge nyeste tal fra Danmarks Statistik flytter ved deres studiestart.

Langt de fleste flytter til København og storbyerne, mens landkommuner og provinserne i gennemsnit mister knapt 3.000 studerende i forhold til, hvad de modtager.

21-årige Magnus Merklin Christensen er undtagelsen. Han er en ægte københavner, født og opvokset på Østerbro - hvorefter han flyttede til Nørrebro, da han var 14 år. I København er han en af de heldige, der ikke behøver at kaste sig ud i en desperat boligjagt for at få tag over hovedet som mange andre.

Men nu forholder det sig bare sådan, at Magnus Merklin Christensen er vild med tegneserier. Så vild, at han vil leve af det. Derfor søgte han sidste år ind på linjen Graphic Storytelling på The Animation Workshop. Det er en del af VIA University College, som trods sit internationale navn ikke ligger i en storby eller i udlandet. Tværtimod.

- Af en eller anden grund ligger en af verdens bedste animationsskoler i fucking Viborg, griner han.

Magnus Merklin Christensens egen fortolkning af at forlade København og flytte til Viborg. (© Magnus Merklin Christensen @magnus.merklin)

Et stort skridt

Kun 20 studerende bliver optaget hvert andet år, så da han slap gennem nåleøjet til sit drømmestudie, betød det et farvel til familie og venner til fordel for fire år i den midtjyske by med cirka 40.000 indbyggere.

- Det var sådan lidt "wauw, nu skal jeg flytte fra hele mit netværk". Det var da et stort skridt. Mit forhold til Jylland var ikkeeksisterende. Det var sådan en stor del af Danmark, jeg aldrig havde kendt særlig godt. Jeg havde hørt, at Aarhus var nice, men jeg havde kun været på banegården i ti minutter, fortæller Magnus Merklin Christensen.

Men det skulle ikke stoppe ham, så for præcis et år siden pakkede han sine ting og flyttede til Danmarks 17. største by. Han kendte ikke et øje og havde ingen venner, der havde søgt mod Jylland.

- Mine venner var sådan "skal du flytte til Viborg?". Så ja, det var da noget, der blev talt om, og det var en stor overvejelse og langt at flytte væk hjemmefra, fordi der jo er så mange uddannelser i min egen by. Bare ikke for mig.

Ikke et øje på hovedgaden

Siden Magnus Merklin Christensen var lille, har han været fascineret af tegneserier. Du ved, sådan nogle old school tegneseriehæfter man bladrer i, men som der for de flestes vedkommende også kan læses online. 'Hellboy', 'Watchmen' og 'Asterios Polyp' er blandt favoritterne.

- Jeg har altid tegnet, men havde egentlig lagt det lidt på hylden. Mens jeg tænkte over, hvad jeg skulle bruge mit liv på, begyndte jeg at læse mange tegneserier i gymnasiet. Og så gik jeg i gang med at undersøge, hvad jeg kunne gøre med mine tegnefærdigheder.

Magnus Merlin Christensen er i gang med den fireårige professionsbachelor Graphic Storytelling på The Animation Workshop i Viborg. Her er et projekt, han har lavet på skolen med Roskilde Festival som omdrejningspunkt. Flere tegninger kan ses på hans Instagram @magnus.merklin. (© Magnus Merklin Christensen)

Løsningen lå i Viborg, hvor han i dag bor i et bofællesskab med fire andre fra studiet. Selvom lejligheden ligger midt i centrum på shoppinggaden, har det stadig været lidt af et kulturclash at flytte til byen.

- Når klokken bliver 17, er der ikke et øje på hovedgaden. Det er ret vildt. Og der er ikke mulighed for at handle efter klokken 22, når Netto lukker. Til gengæld er her virkelig mange tøjbutikker, banker og frisører, siger han.

- Nattelivet er også ret anderledes. I København kan du gå ud og tage en øl en torsdag aften og møde alle mulige forskellige mennesker. Her tager jeg på én bestemt bar med folk fra skolen og møder ikke rigtigt andre.

Alligevel - eller måske derfor - mener han, Viborg er en vildt fantastisk studieby.

- Det er et kæmpe skift fra København. Men nu har jeg boet her et år, og jeg tror faktisk, det er sundt at komme væk fra alt det, jeg kender. Jeg skal ikke bo her resten af mit liv, men det er et perfekt studiested, fordi jeg har større fokus på min uddannelse her, end jeg ville have haft i København. Her sidder jeg og arbejder en onsdag aften, fordi "what the fuck else".

Handler om, hvem du er sammen med

Der er dog specielt én bemærkelsesværdig forskel, Magnus Merklin Christensen har lagt mærke til i sin nye by i forhold til gaderne på Nørrebro.

- Noget af det, jeg savner mest ved København, er diversitet. Når jeg kommer hjem og går en tur på Den Røde Plads, er det virkelig rart at se, at der findes mennesker med forskellige etniske baggrunde. Her i Viborg er der langt mindre diversitet i befolkningen. Det er en stor forskel, som betyder noget, kan jeg mærke.

- Der er ikke et stort tegneseriemarked i Danmark. Det vokser, men der ingen tvivl om, at det er større i udlandet. I USA og Japan er det fuldstændig uoverskueligt stort, og jeg har da tænkt, at det kan være, jeg flytter til udlandet en dag, hvor der er større muligheder. (Foto: PRIVATFOTO)

Til gengæld er halvdelen af eleverne på hans skole fra udlandet, flest fra andre europæiske lande, som er kommet til Viborg på grund af The Animation Workshop.

- Vi er alle vidt forskellige og langt væk hjemmefra og er nu havnet sammen i den her lille by, fordi vi synes, tegneserier er fucking svedige, siger han og tilføjer:

- At studere med så dedikerede mennesker er en kæmpe gave og sindssygt fedt. Det tror jeg egentlig er det, der betyder noget; det handler ikke om stedet, men de mennesker, du er sammen med.

- Jeg kunne ikke forestille mig federe mennesker at bo med eller læse med her i Viborg, og jeg priser mig lykkelig over fællesskabet. Det ville nok have været anderledes i København, hvor jeg har alle mine venner og familie, som jeg ville bruge tid med også. (© Magnus Merklin Christensen @magnus.merklin)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter