Når mor og far vil være ung med de unge: Derfor er dine forældre altid så pinlige

Har du oplevet, at din forældre er pinlige? Så er du ikke alene.

Hvis dine forældre gør noget, som du virkelig ikke ønsker skal blive set af andre, så føles det lidt som om, at du selv har gjort det, fordi I er så tæt forbundet, forklarer ekspert. (© (c) DR)

Har du også oplevet din far vade ned foran dig og din kæreste i underbukser i stuen? Eller har du oplevet, at din mor prøver at være ung med de unge og bruger ord som 'OMG'?

Så er du nok ikke den eneste, for forældre er og kan være pinlige. Det er indiskutabelt.

Sådan oplever Asta det også i det seneste afsnit af 'Doggystyle'. Her kommer hendes far, Jens, ved et uheld til at spise en hash-kage, og det får Asta til at flække af grin, imens mor-Hanne bliver mere urolig.

For mit eget vedkommende har det mest været min mor, der har kunnet gøre mig så pinligt berørt, at mit ansigt har skiftet farve.

Godt nok er hun aldrig blevet skæv af at spise en hashkage, i hvert fald ikke hvad jeg ved af. Men da jeg var teenager, lagde hun konstant billeder op af mig på Facebook. Til min store ærgrelse opdagede mine venner det altid, og gang på gang kunne jeg mærke raseriet boble inde i mig, når de lavede sjov med det.

Men hvordan kan det være, at vores forældre kan være så pinlige? Det har jeg spurgt ph.d. og lektor i udviklingspsykologi Ditte Winther-Lindqvist om.

- På et tidspunkt i din opvækst opdager du, at du har din egen identitet, og at andre har en holdning til, hvem du er. Det kommer oftest til udtryk i din teenagetid, hvor der opstår en forskel på den virkelige verden og den virkelighed, som du vil have andre ser. Du synes jo aldrig, at dine forældre er pinlige, når der ikke er nogen til at bevidne det. Men dine forældre kender dig især fra den 'virkelige verden', og derfor opfører de sig, som de plejer.

Begge forældre er lige pinlige

Der er intet bevis for, at den ene forælder er mere pinlig end den anden. Det handler om, hvem der er til stede, og hvilken forælder der er mest bramfri. I Astas tilfælde er det dog hendes far, Jens, der er den pinlige, og fædre kan ofte være de mest fjollede.

- Det er ofte pinligt, hvis din far ignorerer dine venner og ikke virker interesseret, eller hvis de ikke opfører sig anstændigt foran dem. Fædre er ofte mere fjollede, men fælles for begge forældre er, at de godt kan blive såret eller skuffede. De gør jo ikke noget bevidst, de ser bare ikke ud eller gør, som du gerne vil have det. Det kan de jo ikke gøre noget ved, de er bare dem selv, fortæller Ditte Winther-Lindqvist.

Dine forældre er de mennesker, der er tættest på dig, og derfor er du tæt forbundet til dem. Derfor synes du måske også, at det er lækkert, når din mor vasker dit tøj eller bringer dig mad på sengen, for det vil hun jo gerne, når du er hendes kæreste eje, men du ved også, at hvis det bliver 'afsløret' for dine venner, så bliver det immervæk pinligt.

- Hvis dine forældre gør noget, som du virkelig ikke ønsker skal blive set af andre, så føles det lidt som om, at du selv har gjort det, fordi I er så tæt forbundet. Du skammer dig lidt på deres vegne, fortæller Ditte Winther-Lindqvist.

- Der er altid en af forældrene, der er mest bramfri, men de kan begge to være pinlige, fortæller Ditte Winther-Lindqvist. (© dr)

Italesæt problemet

Det er højst sandsynligt svært at undgå pinligheder i løbet af din opvækst, og du har nok oplevet varmen stige til hovedet mere end en gang, når dine forældre laver noget grotesk pinligt. Men hvis det ikke skal ende ud i konstante konflikter, så skal pinlighederne italesættes - også selvom det kan være svært.

- Det kan være godt at italesætte det og fortælle dine forældre, at du ikke bryder dig om, at de gør sådan og sådan, fordi det er pinligt. Det er bedre end at gå og være sur, bygge vreden op og skabe distance, for så kan du ende i en konflikt i rigtig lang tid. Du skal huske på, at dine forældre sikkert ikke ved, at de er pinlige, og hvis de ikke ved det, så ved de heller ikke, hvad de kan gøre ved det.

Men hvis du ofte bliver set som en sur teenager, så skal du huske på, at dine grunde til at være pinlig berørt ofte er gode nok, men at forældrene også bare er mennesker, fortæller Ditte Winther-Lindqvist.

- De ting du synes er pinligt set fra dit perspektiv, er faktisk ofte fair nok – der er ofte mening i galskaben, men det går også begge veje. Dine forældre gør det ofte ikke med vilje, og der skal også være plads til, at de kan være sig selv. Respekten skal være gensidig.