Ryan trak op i trøjen og delte billedet på Instagram. Det ændrede hans liv for altid

Mød Ryan og Mathilde, som begge har fundet kærligheden på Instagram.

(© Privatfotos/Grafik: Charlotte Revsbech/DR)

Synes du også, at du swiper rundt i de samme personer på Tinder? Og har du helt opgivet at finde din drømmekæreste på en af de forbandede datingapps?

Så behøver du faktisk ikke gøre meget mere end droppe dem og bare holde dig til Instagram.

Det er nemlig her, at både Ryan McCarthy fra New Zealand har mødt sin danske kæreste, Rebecca, og Mathilde Caffey fra Nordjylland har fundet sin sjællandske kæreste. Deres historier får du lige om lidt.

For faktisk kan en Instagram-profil være en meget bedre måde at skabe kontakt på end traditionel online-dating, forklarer sociolog Casper Høeg Radil, der er ekspert i dating på digitale medier.

- Instagram gør det muligt at få en ret stor viden om en person. På Tinder har du fem sekunder til at fange andres opmærksomhed, men på Instagram viser vi os i mange flere kontekster, der siger mere om, hvem vi er, forklarer han.

Men Instagram giver jo ikke et helt sandfærdigt billede af mig, men i højere grad det billede, jeg ønsker, andre skal se?

- Ja, der er retoucherede billeder på Instagram, men de giver stadig meget mere autenticitet, fordi Instagram viser den identitet, du stræber efter. Så hvis du får likes eller DMs (direkte beskeder) på baggrund af din profil, skyldes det, at andre kan se noget positivt i den type identitet, du forsøger at opnå. Det giver et mere retvisende billede af, hvem du ønsker at være, end datingapps gør.

Casper Høeg Radil peger også på, at især unge stadig synes, det kan være lidt pinligt at sige, man har mødt hinanden på en datingapp. Det ry har Instagram ikke.

- På Tinder er du der for at lede. På Instagram er du der, fordi det er en del af din hverdag. Det er ikke et systematisk redskab til dating, hvor du signalerer, at du er træt af at være single.

- Og så virker det meget mere naturligt at vise sin interesse på Instagram ved at like et gammelt billede eller skrive en DM. Kommunikationen følger meget det virkelige liv, fordi Instagram er en del af det virkelige liv.

Men nok ekspertsnak. Nu skal du høre først Ryans og så Mathildes historie om, hvordan de rent faktisk er lykkes med at finde kærligheden på Instagram.

Ryan fik et like fra danske Rebecca: 'Wow, hun er pretty hot'

(© ryanmarcmccarthy)

Han havde altid godt kunnet lide at træne og spille rugby. Og for første gang prøvede Ryan McCarthy fra New Zealand kræfter med et bodybuilderprogram, der gik så godt, at han valgte at tage en selfie, hvor han løftede op i sin trøje og flashede sin sixpack.

Han smed billedet på Instagram den 16. august 2015 og brugte hashtagget #bodybuilding. Og så tænkte han ikke nærmere over, hvem af de over 2,5 milliarder mennesker i verden, der dagligt er på sociale medier som Instagram, ville se det.

(© ryanmarcmccarthy)

Kort efter fik han et par likes fra sine venner. Og så fik han et like fra en person, hvis navn han ikke kendte. En Rebecca Jensen. De brugte begge hashtagget #bodybuilding, og det var derfor, han var dukket op i hendes feed, og hun havde liket billedet.

Han tjekkede hendes profil ud og så en blond, 18-årig kvinde, der gik op i sin træning. Hendes billedtekster var på engelsk, så han håbede, hun var fra New Zealand.

- Jeg var single og tænkte bare "wow, hun er pretty hot" på sine Instagram-billeder, så jeg sendte en DM til hende og spurgte, om hun boede i New Zealand. Og jeg skrev, at hun var smuk, siger Ryan McCarthy, som i dag er 27 år.

Kvinden skrev tilbage, at hun ikke boede i New Zealand, men var fra Silkeborg i Danmark.

- Der fik jeg det sådan "oh damn. No chance", som han siger.

Frygtede, det var en catfish

Men selvom afstanden på 18.000 kilometer var totalt uoverskuelig, blev Ryan og Rebecca ved med at skrive sammen på Instagram hver eneste dag. Efter nogle uger besluttede de sig for at snakke på FaceTime.

- Vi havde begge hørt om de her catfish, der ikke er, hvem de giver sig ud for at være på de sociale medier. Men heldigvis var hun ikke en behåret, gammel mand, da hun dukkede op på skærmen, griner Ryan McCarthy.

Efterfølgende talte de sammen hver dag, og ni måneder efter hentede han hende i lufthavnen i Auckland, New Zealand, hvor hun skulle bo hos ham og hans forældre i tre uger.

- Vi var begge to meget nervøse. Jeg kan stadig huske, hvor genert hun var, da hun kom ud fra lufthavnen. Jeg tog hende på nogle dates, og min familie elskede hende. Hun var meget stille, men sød og ægte. Efter de første fem dage var jeg solgt. Jeg vidste bare, at hun ikke var som nogen anden.

Da de tre uger i New Zealand var slut, var de ikke i tvivl om, at de skulle være sammen. Så Ryan McCarthy fik med stort besvær en dansk arbejdstilladelse, solgte sine ting, sagde sit job op og tog afsked med familien og huset tæt på stranden.

Og så satte han sig ombord i et fly for at bo på den anden side af jorden med den kvinde, som havde liket et billede af ham på Instagram et år tidligere. Han havde aldrig været i Europa før, så det var en stor forandring for ham.

(© ryanmarcmccarthy)

- Da vi kørte fra lufthavnen til Silkeborg, kan jeg huske, det var koldt. Landskabet var anderledes. Træerne var forskellige, der var ikke nogle bjerge, det hele var fladt. Selv vejene havde en anderledes lugt. Men jeg var bare spændt på det nye eventyr med Rebecca.

Resten er historie. Parret blev gift i juli 2017 og boede i Tyskland, mens de ventede på hans opholdstilladelse. I dag er de tilbage i det midtjyske. Rebecca Jensen har taget en handelsuddannelse, Ryan McCarthy er ved at mestre det danske sprog, og de er netop blevet ejere af træningscentret Vores Fitness i Silkeborg.

(© ryanmarcmccarthy)

Næste plan er at købe hus og hund og senere få børn. Og en dag vil de gerne holde et stort bryllup med en masse venner og Ryan McCarthys familie, som ikke har set hans liv i Danmark. Det liv, han kan takke hashtagget #bodybuilder for.

- Rebecca og jeg ville aldrig have mødt hinanden, hvis ikke det var for Instagram. Det var rent held, at hun så mig og likede mit opslag, og at jeg skrev tilbage. Der ændrede mit liv sig totalt.

Mathilde fandt sin kæreste på Instagram: 'Jeg likede hans gamle billeder'

(Foto: Helena Quist © mathilde_caffey)

Det var en af årets første dage i 2020. Mathilde Caffey var single og skrev med en fyr, som hun hurtigt kunne se, ikke var noget for hende. Men da hun kiggede på hans Instagram, så hun pludselig noget langt mere interessant. Et billede af hans ven, der var thaibokser.

Hun tjekkede ham straks ud på Instagram og kunne lide, hvad hun så. Han hed Norbert, var 19 år, så godt ud og lignede en, der var passioneret omkring sin hobby. Han udstrålede på sine billeder, at han havde ambitioner og mål.

Så hun lavede et velkendt Instagram-trick for at vise sin interesse.

- Jeg gik ind og likede en masse af hans rigtig gamle billeder. Vi snakker tilbage fra 2018, siger Mathilde Caffey, der er 16 år og bor i Nordjylland.

- Egentlig er jeg lidt genert og tilbageholdende med drenge og syntes, det var pinligt at like alle hans gamle billeder. Men min veninde fik mig overtalt, for det er jo sådan, man gør, siger hun.

Og taktikken virkede. En dag svarede Norbert på en story. Og så begyndte de at skrive sammen og fik udvekslet Snapchat og mobilnumre.

Flyttede til samme by på grund af X Factor

Hvis du forresten synes, Mathilde Caffey virker bekendt, er det sandsynligvis fordi, du så hende i X Factor tidligere i år. Her var hun Thomas Blachmans solist og endte som nummer to i finalen i maj. Men da hun tog kontakt til Norbert i januar, var X Factor kun lige begyndt, og han vidste intet om, at hun var med.

Senere viste det sig pudsigt nok, at liveshowene blev filmet i præcis samme by, som Norbert boede i, så det betød, at Mathilde Caffey skulle flytte tæt på ham i en periode. Her mødtes de så i februar og blev kærester.

(© mathilde_caffey)

- Uden Instagram havde vi aldrig mødt hinanden i virkeligheden. Aldrig. Vi har intet fælles netværk, og han så ikke X Factor. Så for os var Instagram en god måde at lære hinanden at kende på. Jeg kunne se på hans profil, at jeg godt kunne lide det univers og den passion, han havde, før jeg kontaktede ham.

Fik ubehagelige beskeder

Til gengæld har hun også oplevet negative ting på Instagram i takt med, at alle bare kan skrive direkte til hende. Efter hun blev kendt i X Factor, fik hun pludselig en masse beskeder, hun virkelig gerne ville have været foruden.

- Jeg vil skyde på, at jeg har fået 50-60 beskeder under X Factor-forløbet, og her taler vi også mænd over 30 og 50 år, der skriver, at jeg ser lækker ud og "ej, hvor er du bare dejlig". Når jeg kigger på deres profil, har nogle af dem koner og børn, og man sidder bare og flover sig over, at det er en eller andens far, siger Mathilde Caffey, som var 15 år, da hun var med i X Factor.

- Jeg har også fået tilbud om at lave et collab (samarbejde) med OnlyFans (betalingstjeneste, der primært bliver brugt til amatørporno). Det kan jeg overhovedet ikke tolerere.

(© mathilde_caffey)

Derfor vil hun gerne advare om, at det kan være svært for unge at navigere rundt i sådan nogle beskeder, hvis de føler sig usikre og søger bekræftelse.

- Du ved ikke, om det er en 50-årig klam stodder, der sidder bag skærmen og liker dine billeder eller skriver til dig i din DM. Derfor synes jeg, man skal have en på sidelinjen til at hjælpe sig, hvis man er meget ung, for ellers kan man hurtigt blive fucked. Instagram er et fantastisk sted at lære folk at kende. Men det er ikke for alle.

5 gode råd: Sådan spotter du en falsk profil

  • Har profilen venner? Hvis profilen næsten ingen venner har, eller hvis profilen har rigtig mange venner, men ingen likes og kommentarer, kan det være et tegn på, at vennerne er købte bots, og at profilen er falsk.

  • Virker profilens venner ægte? Virker det, som om profilens venner kender hinanden på kryds og tværs? De er måske forankret i en by, på en skole eller via arbejdet. Hvis ikke, kan det være et tegn på, at profilen er falsk.

  • Forestiller profilbilledet den samme person? Hvis profilbillederne forestiller forskellige personer, kan det være et tegn på, at profilen er falsk. Det samme gælder, hvis du for eksempel kan finde de samme billeder andre steder på nettet.

  • Er profilen meget ny? Nogle scammere opretter nye profiler, hver gang de går i gang med et nyt scam. Vær derfor opmærksom, hvis du bliver kontaktet af en profil, som netop er oprettet.

  • Virker personen meget ivrig for at føre samtalen over på en anden platform? Hvis personen virker meget ivrig efter at få dit telefonnummer for at rykke samtalen over på sms eller i øvrigt er interesseret i private oplysninger, skal du være særligt opmærksom.

  • Kilde: Landsdækkende Center for it-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK)

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk