Sara på 26 har været gift tre gange: Giv mig nu lov til at være single!

Folk i forhold forstår ikke, hvor vigtigt det er at være single, mener filmproducer Sara Victoria Pedersen, som lige nu er hjemme i Danmark fra LA.

(Foto: Martin Fält © Dr)

- Nu mangler jeg bare Mercedesen!

Den 26-årige danske filmproducer Sara Victoria Pedersen havde en rigtig god dag forleden og talte med en veninde om de mange ting, der for tiden lykkes for hende på karrierefronten.

Nu manglede hun bare Mercedesen for at være succesfuld, havde Sara joket.

- Og kæresten, ikk'?, havde veninden tilføjet.

Venindens ord var sikkert velment men er ifølge Sara også et klassisk eksempel på, at folk omkring hende hellere vil tale om det faktum, at hun er single, end de vil tale om alle de spændende ting, der sker for hende på karrierefronten.

Sara har opnået stor succes med filmen 'Mens vi lever', som hun var producer på, og hun har stadig mange ambitioner på karrierefronten. (Foto: Martin Fält © Dr)

Til daglig bor hun i Los Angeles, men er i øjeblikket i Danmark i forbindelse med postproduktionen på sin næste film.

Hun føler, at der er et helt andet syn på singler i Danmark end i USA, hvor hun har boet de seneste fire år.

- Jeg føler, at synet på singler i Danmark er meget negativt. Som om det er synd for mig, eller som om folk er bekymrede, fordi jeg ikke har nogen kæreste.

- En af de ting, jeg synes er fedt i USA – i hvert fald, når man bor i byer som L.A. og New York – er, at der er mere af den der 'you go girl', hvis du er single, end jeg føler, der er herhjemme. Og det synes jeg er overraskende, for Danmark er jo overordnet set mere ligestillet og mere progressiv end USA.

Men Sara har et godt våben, hun kan bringe ind i kampen.

- Når folk spørger, om jeg ikke snart skal have en kæreste, plejer jeg at lukke munden på dem ved at sige, at jeg har været gift tre gange.

De tre ægteskaber vender vi tilbage til.

Den indre tjekliste

At folk går op i, om hun har en kæreste eller ej, mener Sara er 'tjeklistens' skyld. Den indre tjekliste, som hun oplever, at hendes veninder i 20'erne og start-30'erne render rundt med.

- Når jeg er kommet hjem til Danmark, specielt inden for de seneste tre år, er det som om, at de bare skal slå sig til ro og igennem den her tjekliste. Man skal have hus eller lejlighed, og så skal man have et barn om et til tre år. Vi taler hele tiden om det.

- I L.A. er 30'erne først der, hvor man virkelig begynder at give den gas.

Særligt de seneste tre år har hun kunnet mærke panikken brede sig blandt veninderne i Danmark, der føler, de er 'bagud', når de er midt i tyverne.

- Men bagud med hvad? For mig er pointen også, at du ikke behøver at have udlevet hele dit liv i de to første sjettedele af dit liv. Man kan godt sprede det lidt ud.

Sara selv elsker at være single, at gå i byen og kunne rette al sin opmærksomhed på sig selv, veninderne og karrieren.

Alligevel har hun en opfattelse af, at folk har svært ved at forstå, at hun ikke har travlt med at finde en kæreste.

- Når jeg snakker med andre kvinder herhjemme, er det som om, de tror, at der ikke er nogen fyr, der har 'valgt' mig endnu. At jeg bare må vente, indtil én eller anden kommer og siger: Nu kan vi gå samme vej som alle andre. Men nej, jeg kan godt selv finde ud af at sige 'nej tak', og det er et valg, at jeg er single lige nu.

Sara betegner sig som 'en romantiker', men hun elsker at være single lige nu. (Foto: Martin Fält © Dr)

Vigtigt at turde være single

Sara mener, at det er vigtigt, at man tør tage sin singlestatus på sig i stedet for at jagte parforholdet. For der er særligt én stor fordel ved at være single, mener hun.

- Når du er single lærer du dig selv at kende på rigtig mange områder. Det er enormt vigtigt, og jeg tror også, det er den måde, du får et succesfuldt forhold på. Når du ved, hvem du er, og hvad du vil have og ikke have. Jeg tror, at mange vokser fra hinanden i langvarige forhold, fordi de går på kompromis med, hvem de selv er.

Efter Saras mening har parforholdet også fået en ophøjet status, som det slet ikke fortjener.

Én af de negative ting, hun har oplevet, er, at veninderne har ladet forholdet og tosomheden fylde alt, når de først er kommet i et forhold. De parkerer både sig selv og veninderne på sidelinien. Det er også én af de fejl, hun også selv har begået i sine tidligere forhold, indrømmer hun.

- Men jeg har lært af det. Det virker det ikke altid som om, at andre har.

Værst er det for dem, der så godt som aldrig har prøvet at være single, mener hun.

Saras veninder er vigtige for hende, og hun mener, det er vigtigt, at vi ikke glemmer vores venner, når vi kommer i et forhold. (Foto: Martin Fält © Dr)

- Mange af de veninder, jeg har mistet, er dem, der har været i forhold med én siden gymnasiet. De er jo ikke et individuelt menneske længere, de er jo blevet en tosomhed, og man kan næsten se, de bliver en 'tom skal'.

- Jeg tror, at mange vokser fra hinanden i langvarige forhold, fordi de går på kompromis med, hvem de selv er. Men alligevel er de bange for at slå op, fordi de er bange for, hvad der er på 'den anden side'.

- Og det er de, fordi de netop ikke kender sig selv særligt godt. Hvis de ikke gør dét, kan det pludselig være meget skræmmende at skulle bruge al sin tid på sig selv.

Tre ægteskaber og en 'royal fuckfinger'

Sara ved godt, at det kan lyde selvmodsigende, at hun har været gift tre gange i sine 20'ere og nu slår et slag for sin status som single.

Men samtidig betegner hun sine ægteskaber som 'en royal fuckfinger' til det traditionelle syn på parforholdet.

Det første bryllup startede som en joke, der endte med, at hun blev gift den 12/12 2012 med én, hun refererer til som 'en ven, hun havde et kompliceret forhold til'. Ægteskabet varede et halvt år.

For mange kan tanken om at være single være skræmmende, men Sara betegner det som 'befriende'. (Foto: Martin Fält © Dr)

Andet ægteskab var et impulsivt bryllup i Las Vegas, der var resultatet af en kort og stormfuld forelskelse i en læge fra Oxford, som hun scorede i et sexet girafkostume til en kostumefest. Det var magisk, som i en film, men kort tid efter blev de enige om på Facebook, at det nok var bedst at blive skilt.

- Jeg har været mere single, end jeg har været i forhold, og det er meget usædvanligt i min vennegruppe, så jeg har måske nok også været lidt rebelsk i forhold til at ville udfordre, hvordan man så på visse ting forholdsmæssigt.

Seneste bryllup var dog mere traditionelt – med hendes amerikanske kæreste gennem flere år.

Sara indrømmer, at hun nok søgte den tryghed, et forhold kunne give hende, men at hun til sidst fandt ud af, at hun stadig har brug for at lære sig selv bedre at kende.

Skal måske giftes igen

At hun allerede har været gift tre gange og elsker at være single betyder dog ikke, at hun aldrig skal have en kæreste eller giftes igen.

Men det bliver stadig ud fra hendes eget og ikke andres syn på, hvordan et parforhold skal være.

- Nu er jeg fra forstæderne. Og det føles som om, der er et ekstra pres på det med at være i et forhold, siger Sara, der oprindeligt er fra Ballerup. (Foto: Martin Fält © Dr)

- Jo, jeg kan sagtens blive gift igen, men jeg tror ikke, med min erfaring for hvem jeg er, at mit næste ægteskab bliver det sidste. Man skal følge sit hjerte, og nogle gange bliver man gift, og nogle gange gør man ikke.

- Andre ser ægteskab som en stopklods, selvom over halvdelen bliver skilt, men at blive gift er også en deklarering af kærlighed, og det behøver ikke at vare evigt, men kan være en fejring af den kærlighed, man føler lige nu.