(Foto: © PRIVATFOTO)

Se Sanna og Marius' private billeder fra et helt specielt efterskole-år: 'Ja, vi brød reglerne lidt'

På trods af lockdown indeholdt Sanna og Marius' år på efterskole både temafester, kærlighed og natterend.

Færøske Sanna Bæk Hoydal på 17 år og Marius Bøwadt Jensen på 18 fra Ry er tætte venner. Den slags, som fortæller interne jokes og bruger bestemte ord og vendinger, som ingen andre forstår.

Men faktisk har de kun kendt hinanden i knap to år, og de ville sandsynligvis aldrig have mødt hinanden, hvis ikke det var, fordi de begge havde truffet samme valg efter 9. klasse; at tilbringe 10. klasse på en musikefterskole i en lille landsby i Nordjylland.

Her begynndte de i alt 120 elever i august 2019, spændte, forventningsfulde – og for fleres vedkommende nervøse.

For mens Marius altid har tænkt, at han ville på efterskole, fordi hans storesøster elskede det, havde Sanna været mere skeptisk. På Færøerne er det ikke så udbredt at tage på efterskole, og hun kendte ikke så mange, der havde prøvet det.

17-årige Sanna Bæk Hoydal og 18-årige Marius Bøwadt Jensen er med i DR3's nye dokumentarserie 'Efterskolen'. I dag læser Sanna Bæk Hoydal på gymnasiet i Thorshavn og synger på klassisk linje i MGK (musikalske grundkurser). Marius Bøwadt Jensen går på Silkeborg Gymnasium, spiller saxofon og går med overvejelser om konservatoriet.

- Jeg har egentlig altid følt, at efterskole var en overfladisk ting, og at folk overdrev, når de talte om det. Come on, det er jo bare en skole. Men min far overbeviste mig, fordi han selv havde oplevet, hvordan efterskolen havde udviklet ham, siger hun.

Det viste sig at blive en af de bedste beslutninger i hendes liv.

'Kom for at finde os selv'

Samme år som Sanna og Marius valgte i alt 30.069 unge at tage på efterskole for at få nye venner, oplevelser, glæder – og kærester, der i hvert fald for en stund føltes som den eneste ene.

Der var en del par på efterskolen, som ikke er sammen mere, men for Sanna holder kærligheden ved. Hun mødte Samuel på efterskolen, og de er stadig kærester trods afstanden fra Danmark til Færøerne.

- Det er aldrig optimalt at bo i hvert vores land, men jeg synes, det går rigtig godt. Man kan sige, at efterskolen virkelig har udvidet min horisont, siger hun.

Vennen Marius er helt enig.

- Vi kom alle for at finde os selv og få det bedste ud af året. Og det gjorde vi, siger han.

Herunder kan du se en række privatfotos, taget med et engangskamera, som Sanna og Marius selv synes beskriver deres intense og helt særlige tid på efterskolen.

 • Marius: - Det er første uge, og allerede her synes jeg, man kan se, hvordan vi er der for hinanden og vil hinanden det bedste. Sanna: - Det er sjovt at se det i dag. Dengang skulle vi først lære hinanden at kende, og vi vidste ikke, hvem vi ville danne stærke venskaber med. (Foto: © PRIVATFOTO)
  1 / 11
 • Sanna: - Det her er min kæreste Samuel, som spiller cello med bind for øjnene. Skolen afholdt en koncert, hvor musikerne stod eller sad stille på scenen og sansede hinanden uden at kunne se. Det viser de mange musiske oplevelser, vi fik på den efterskole. Marius: - Vi havde en blind elev på efterskolen, og på den her måde kunne vi sætte os mere ind i, hvordan han lytter til musik. Man kan have nok så meget teori, men hvis man ikke har øret med, går det ikke. (Foto: © PRIVATFOTO)
  2 / 11
 • Sanna: - Den her smadrede gaffel lagde vi altid ud på bordet, når folk skulle spise – det var mega sjovt med de her små, interne jokes og de mange underlige ting, som blev en sjov tradition. Marius: - Vi havde vores interne sprog. "Hæmningsløst frækt" og "sovs" blev sagt meget. Vi fandt på ordet "bree", som betyder en person, der selv tror, han er sej uden at være det. (Foto: © PRIVATFOTO)
  3 / 11
 • Sanna: - Det er Samuel med mig i trøjen. Vi blev officielt kærester på efterskolen i starten af januar sidste år. Jeg havde faktisk en kæreste på Færøerne, da jeg startede, men vi vidste begge godt, at det her kunne ske. Nu er jeg tilbage på Færøerne, men Samuel har besøgt min familie, og jeg besøger ham tit i Danmark. Vi passer så godt sammen. (Foto: © PRIVATFOTO)
  4 / 11
 • Sanna: - Til skolens første temafest skulle hver gang klædes ud som et årti. Her ser vi 00'erne og 60'erne. En temafest var en stor ting, hvor alle lånte tøj fra hinanden og var med på det. Marius: - Elevfesterne blev bare bedre og bedre, jo mere vi lærte hinanden at kende. Vi måtte ikke drikke på skolen, men når det blev afholdt andre steder, måtte man gerne. (Foto: © PRIVATFOTO)
  5 / 11
 • Marius: - Her er min ven Tobias på billedet i skolens studie. Vi dannede hele tiden nye bands, som havde lyst til at indspille, så der var lidt kamp om studiet. Vi havde nogle rigtig fede musiklærere, som brændte for det, og det kunne vi virkelig mærke. To bands fra efterskolen har udgivet flere numre på Spotify; et metalband og et boyband. (Foto: © PRIVATFOTO)
  6 / 11
 • Sanna: - Vi boede fire på hvert værelse og blev opfordret til at pynte op, og man kunne mærke den energi, der kom fra værelset, ved at se på deres hoveddør. Marius: - Alle værelserne afspejlede, hvem man var som personer, og de var virkelig forskellige – også i forhold til hvor rodet, der var. (Foto: © PRIVATFOTO)
  7 / 11
 • Sanna: - Her er min væg på værelset. Min roomie havde sort-hvide billeder af flotte drenge, men det første, jeg hang op, var et postkort af en nøgen kvinde med en jordklode mellem benene, som jeg havde købt på et museum. Der var mange, der havde møbler med, men jeg rejste fra Færøerne, så det eneste, jeg havde med, var det postkort og et strikket banner med det færøske flag. (Foto: © PRIVATFOTO)
  8 / 11
 • Sanna: - Vi blev sendt hjem fra marts til maj 2020 på grund af lockdown og følte os totalt isolerede. Så det var vildt godt at komme tilbage igen, men også svært, fordi det eneste, man havde brug for, var at give hinanden en kæmpe krammer – og det måtte man ikke. På billedet står mig og Samuel. Vi kyssede med en meters afstand på grund af coronaregler. Skolen vidste jo godt, at det var svært, så vi fik at vide, at kærestepar skulle gå en tur ud i skoven, hvis vi skulle være tætte. Vi måtte heller ikke være på hinandens værelser, men... ja, det brød man nok lidt og lavede natterend. (Foto: © PRIVATFOTO)
  9 / 11
 • Marius: - Her står jeg udenfor og kigger ind på værelse 25, hvor Samuel, Sannas kæreste, boede. Det var et rart værelse med planter og tæpper, som jeg fandt meget tryghed i at være i. Men efter vi kom tilbage efter lockdown, måtte jeg ikke komme derind. Det var virkelig underligt. (Foto: © PRIVATFOTO)
  10 / 11
 • Sanna: - Den sidste tid på efterskolen blev vi opfordret til at være udenfor på grund af corona. Så det var guitar, hygge, varme og myggestik i lange baner, men det gjorde ikke noget. Den her flotte solnedgang minder mig virkelig om den sidste tid. Marius: - Det var sørgeligt at sige farvel til efterskolen. Men heldigvis sagde vi ikke farvel til hinanden, for vi ses igen. (Foto: © PRIVATFOTO)
  11 / 11