Bagedyst-Katrine pynter sit juletræ med Elvis-figurer

Katrine Foged Thomsen er ikke kun den perfekte kvinde, vi kender fra 'Den store bagedyst'. Hun holder også af kaos og kant.

Katrine viser sit juletræ til bagedystkollegerne Timm Vladimir og Markus Grigo i 'Jul - med Timm, Markus og Katrine'. (Foto: DR Framegrab)

Når vi ser Katrine Foged Thomsen som dommer i 'Den store bagedyst', er hun meget perfektionistisk. Snittet skal være snorlige, glazen spejlblank, og moussen skal sidde lige i skabet.

- Det er klart, at jeg som konditor skal lave tingene til perfektion. Hvis nogen har bestilt en bryllupskage, skal den være perfekt. Det nytter ikke noget bare at sige, at den er rustik. Og sådan er det også i Bagedysten. I min rolle som dommer kræver det, at jeg går efter det perfekte, forklarer Katrine Foged Thomsen.

Men sådan er det langt fra altid hjemme hos den 41-årige konditor. Tag nu for eksempel familiens juletræ. Her hænger farvestrålende julekugler side om side med Elvis-figurer og hjemmelavede børne-'rædsler', som Katrine selv kalder dem.

- Jeg er en samler, og det giver sig udtryk i vores julepynt. Det er en god blanding af hjemmelavet julepynt og ting der er indkøbt over hele verden, siger bagedystdommeren.

Fejrede hundekold jul i Nepal

Katrine Foged Thomsen har hele sit liv været vant til, at julen er blevet fejret lidt specielle steder. Hendes forældre var globetrottere, som ville opleve verden. De sparede op i fem år og rejste så ud i et år til halvandet ad gangen - alt efter hvor længe pengene rakte. De rejste rundt i deres landrover Berta, som har været i familien siden 1977.

Som treårig fejrede Katrine, hendes bror og deres forældre jul i Nepal. Og det er nok en af de mest anderledes juleaftener, hun kan kigge tilbage på.

- Det er ikke, fordi jeg som sådan husker det, men jeg har minderne ud fra billeder og mine forældres fortællinger. Der gik vi i seng kl 16 juleaften, fordi det var så koldt. Så vi lå og læste bøger og sang julesange om aftenen og fejrede så jul om formiddagen i stedet.

Det uperfekte er det smukke

Det var dog kun på rejserne, at juletiden var meget utraditionel. Når familien holdt jul hjemme i Danmark var det hele meget traditionsbunden - ganske som det er hos Katrines egen familie, der tæller manden Rasmus og døtrene Ida og Agnes.

Her er traditionerne i højsædet og alting skal være præcis, som det plejer. Men det betyder ikke, at det er kedeligt og snorlige. Tværtimod.

- Jeg synes først, tingene er rigtig smukke, når de ikke er perfekte. Jeg kan godt lide, at ting eller mennesker har en kant. Det er der, det bliver spændende.

- Nogle ting må godt være kaos. Det trives jeg fint med, men omvendt har jeg det også godt med, at jeg har orden i mit rod. Jeg har rigtig mange skæve og skøre ting i mit hjem, men de skal gerne stå helt perfekt og på den rette måde, smiler Katrine.

Tegner croquis for at koble af

Hendes egen 'kant' er en lidt anderledes interesse, som vi ikke kender fra tv og Bagedysten.

- Jeg tegner meget i min fritid for at koble af. Og når jeg har tid og ikke laver Bagedysten, går jeg til croquistegning for at holde det ved lige. Jeg elsker at tegne modeller og kommer sådan helt ind i min egen lille boble, forklarer hun.

Se prøver på Katrine Foged Thomsens kunstneriske evner: (billederne er med tilladelse lånt fra hendes instagram)

  • Katrine Foged Thomsen er meget mere end blot konditor og bagedystdommer. (Foto: (privatfoto))
  • Hun er vokset op med en kreativ far, som tydeligvis har givet nogle af sine evner videre. (Foto: (privatfoto))
  • Katrine bruger tegning som et frirum. (Foto: (privatfoto))
  • Kreativitet er et nøgleord for Katrine. (Foto: (privatfoto))
  • Katrine gik på kunsthøjskole, da hun så et opslag, hvor et bageri søgte en konditorlærling, og så gik hun den vej i stedet.
1 / 5

Ville være kunstner

I dag har Katrine og hendes mand Rasmus konditori og cafe Grannys House sammen, men det var faktisk lidt af et tilfælde, at det blev konditor-vejen, den i dag 41-årige kvinde valgte.

- Som ung gik jeg på en kunsthåndværkerskole i Kolding, fordi jeg gerne ville være kunsthåndværker. Min far er meget kreativ. Han laver lædersandaler og tegner, så han har virkelig et krea-gen, og som ung var det min helt klare mission at blive kunstner, fortæller Katrine Foged Thomsen.

Men et opslag efter en konditorlærling i det bageri, hvor hun kom dagligt for at købe en bolle, ændrede de planer.

- Jeg er jo vokset op på en kro, så mad har været hele min barndom. Og når man er vokset op i et køkken, ved man godt, at der er en hård del af det at være kok, konditor og i den branche. For at nå resultater skal man knokle. Der skal slæbes mel og vaskes vægge ned, før man kan lære at lave den perfekte bryllupskage, og den slags går jeg ikke af vejen for, siger håndværkeren og kunstneren Katrine Foged Thomsen.

Facebook
Twitter