Bagedyst-redaktør: Derfor fik Emil kartoffelmel i stedet for flormelis

Flormelis og kartoffelmel ligner hinanden på en prik, og da begge dele var ingredienser i en rouladeopskrift, gik det galt.

Langt det meste af tiden er det deltagerne selv, der står på mål for, om de kan nå at få deres kage færdig til tiden i 'Den store bagedyst'. De har selv sørget for opskriften og for at have de rette ingredienser og det helt rigtige udstyr til at kunne lave lige præcis den kage, der skal imponere dommerne.

Men i den hemmelige udfordring er det holdet bag programmet, der står for festen. Det er dem, der skal sørge for, at det hele spiller.

- Og det er her, der er størst risiko for, at vi gør noget, der kan fejle, forklarer Søren Olsen.

Første grelle fejl

Han er redaktør på programmet og har stået i spidsen i alle syv sæsoner. Derfor er han en rutineret mand i Bagedyst-regi, men den grelle fejl i lørdagens hemmelige udfordring, hvor Emil fik udleveret kartoffelmel i stedet for flormelis til sin roulade, har han heldigvis aldrig oplevet før.

- Vi har haft flere tilfælde, hvor deltagerne har været i tvivl om formuleringer i en opskrift, og hvor der har været tvivl, om mængderne har været vejet af. Men det forsøger vi at undgå ved at lave meget pædagogiske formuleringer i opgavebeskrivelserne og ved at sætte mærkater på skåle og fortælle, om tingene er vejet af på forhånd.

Der dog været tilfælde, hvor deltagerne selv har byttet rundt på to former for hvidt pulver nemlig salt og sukker.

Hvordan det så kunne ske, at der kom kartoffelmel i den skål, hvor der skulle have været flormelis til Emils roulade, ved Søren Olsen godt efter at have gået det hele igennem efterfølgende.

- Der skulle både kartoffelmel og flormelis i opskriften, og derfor var der kartoffelmel i spil, da vi skulle gøre klar til den hemmelige udfordring. Det blev opbevaret i en bøtte uden mærkat, og så blev det simpelthen hældt op i en skål, hvor der skulle have været flormelis, forklarer redaktøren.

Den virkelig hemmelige udfordring

Det er et stort hold af mennesker, der står bag forberedelserne. Både dommere, redaktør, rekvisitører og runnere er med til forberedelserne af de hemmelige udfordringer. Og de er virkelig hemmelige.

- Vi er meget opmærksomme på, at ingen af deltagerne har nogen som helst viden om, hvad de skal lave, før de løfter klædet og ser opskriften og ingredienserne.

Forberedelserne sker i et ekstra telt, hvor deltagerne ikke har adgang, og her bliver alt gjort klart og stillet frem på bakker, mens deltagerne bager favoritudfordringen.

- Og vi dobbelttjekker alle ingredienser - flere gange, lyder det fra Søren Olsen.

- Men der er mange mennesker involveret, og derfor er der jo altid en risiko for, at der sker en misforståelse undervejs, selvom vi gør alt, hvad vi kan, for at det ikke skal ske.

Hemmelig udfordring prøves igen og igen

Holdet bag programmet gør meget ud af at skabe de bedste vilkår for konkurrencen i 'Den store bagedyst'.

Og når det gælder den hemmelige udfordring, gøres der en ekstra stor indsats. Kagerne fra de hemmelige udfordringer bliver nemlig prøvebagt mange gange, før de endelig kan komme med i programmet.

- En hemmelig udfordring kan sagtens laves helt op til fem-seks gange, før vi er klar til at tage den med i programmet. Det er både dommerne, mig som redaktør og andre bagekyndige i produktionen, der prøver tingene af. Og så justerer vi ind undervejs, så vi opnår de helt optimale rammer omkring udfordringen, fortæller Søren Olsen.

Bare én deltager når i mål

Det er blandt andet tiden, der sættes af til udfordringen, som skal passe.

- Deltagerne skal gerne kunne nå det hele, men de skal samtidig ikke have for god tid. Og vi har det sådan, at hvis én deltager når i mål, så har vi ramt rigtigt med tiden. Det viser os nemlig, at det kan lade sig gøre indenfor den tidsramme, vi har sat.

Hjælp til opvasken

Men selvom tiden har passet ved prøvebagningerne, er det ikke sikkert, at det går præcist som ønsket, når kameraerne ruller i teltet.

- Der vil altid være ting, vi og deltagerne kan overraskes af, når udfordringen løses i bageteltet. Det kan være varmere, end da vi prøvede tingene af i et køkken. Og så er der jo også altid den detalje, at deltagerne bliver interviewet, mens de bager. Det tager også tid, som vi skal regne med i regnskabet, forklarer Søren Olsen.

Han påpeger dog samtidig, at der også er fordele ved at være i teltet.

- Her er der søde folk, der tager opvasken, og det er en stor hjælp, hvis deltagerne skal bruge de samme skåle og andet udstyr igen og igen. Hvem vil ikke gerne have det? Jeg ville i hvert fald gerne have haft det til mine prøvebagninger, smiler Søren Olsen.