Bagedystens sprøde kagestemme: Folk tænker på kage, når de hører min stemme

Jesper Markward er stemmen bag 'Den store bagedyst', og det gør, at han nu ikke kan speake andet end kageprogrammet.

Det kan være svært at bevare overblikket i bageteltet, når bagedyststemmen er rykket ud af speak-studiet og ind midt i kagebagningen.

Flydende mousser, kreative kage-tricks og macarons i stride strømme. Det har været hverdagen for en stor portion amatørbagere i efterhånden syv sæsoner af DR1-programmet ‘Den store bagedyst’.

Nye kagebagere er kommet til i hver sæson, værterne Peter Ingemann og Neel Rønholt blev i 2014 erstattet af kok og skuespiller, Timm Vladimir, og sidste år tog dommerne Markus Grigo og Katrine Foged Thomsen over for Mette Blomsterberg og Jan Friis-Mikkelsen.

Udskiftning har der været nok af, men én person har været med fra starten. Manden med den dybe, sprøde og genkendelige bagestemme. Ham som har speaket alle programmerne af ‘Den store bagedyst’, og som du ofte har hørt komme med udbrud ala: “Meeeen det er ikke alle, der har lige stort held med at få mousserne til at sætte sig”.

I videoen i toppen af artiklen kan du se, hvordan deltagerne reagerer, når de får besøg af bagedyststemmen under optagelserne i det hvide bagetelt.

Jeg kan ikke speake andet end Bagedysten

Manden med stemmen hedder Jesper Markward. Han er 47 år og arbejder som journalist og tv-tilrettelægger ved DR i Aarhus.

- Jeg har i mange år speaket alt fra dokumentarer til børneprogrammer, men efter jeg begyndte at speake ‘Den store bagedyst’, er der ikke så mange, der vil bruge mig længere. Folk kommer simpelthen til at tænke på kage, når de hører min stemme, fortæller Jesper, hvis primære beskæftigelse ikke er speaker, men tv-tilrettelægger.

Hør hvordan bagedyststemmen lyder, når den ikke er på arbejde:

Han har blandt andet været med til at lave programmer som ‘Gintberg på Kanten’, ‘Madmagasinet’ og ‘Rigtige Mænd’, mens han ikke - før nu - har givet sig i kast med at lave ‘Den store bagedyst’.

- Det er faktisk første gang i år, at jeg er med til at lave programmet som journalist, siger Jesper og fortsætter:

- Når man er med på settet, er der en masse kage. Det er i sig selv en stor opgradering fra at stå inde i et lydstudie og speake, når optagelserne er i hus, smiler han.

Udenlandske og sammensatte ord er svære

Frangipane, vol-au-vent, croquembouche og ganache. Man kommer vidt omkring i verden, når der skal bages kager, og det er da også de udenlandske ord, der har voldt Jesper størst problemer i speaker-studiet.

- Jeg ved faktisk ikke ret meget om bagning, og jeg havde aldrig hørt om hverken ganache eller en croquembouche, før jeg skulle speake Bagedysten første gang. Det er helt sikkert nogle af de ord, jeg har haft sværest ved at udtale, siger han.

Desuden kan lange, sammensatte ord også kræve en del forsøg at få i kassen.

- Ord som for eksempel ‘citronsaltkaramel’ og ‘vietnamesiske streetfood-snacks’ er nogle, der kræver et par ekstra forsøg, fortæller Jesper.

Der er ikke meget fondant og chokoladesnirkeler over det, når Jesper Markward er i speakrummet:

Og hans kollegaer har da også tidligere fået flere gode grin, når Jesper skulle i speaker-boksen. Flere af tilrettelæggerne har ind imellem skrevet forkerte sætninger ind i manuskriptet bare for at få Jesper til at forsøge at udtale dem.

- Jeg kan især huske, at jeg engang brugte lang tid på at speake, at en af deltagerne skulle lave ‘grønlandske spæk- og tangplader’ til sin kage. Og det var der selvfølgelig ikke nogen, der skulle lave, men tilrettelæggeren havde en fest over at kunne få mig til at stå og kløjs i ordene, fortæller Jesper med et grin.