Dyrlæge: Hjemløses hunde lever et utroligt godt hundeliv

De hjemløses hunde får masser af frisk luft samt rigelig mad og motion - præcis som en hund er skabt til.

Livsstilssygdomme er ikke kun for mennesker. Også vores kæledyr bliver ramt af dårligdomme som overvægt, dårlige led, allergi og andre lidelser relateret til den måde, de lever på. Det fortæller dyrlæge Mette Aamand Sørensen.

- En hund er ikke skabt til at ligge på en sofa og bliver ikke stimuleret af at se tv. En hund skal ud at bruge sin næse, ud at bevæge sig og interagere med andre hunde, siger Mette Aamand Sørensen.

Sammen 24-7

Hun er en del af et team på fire dyrlæger og en dyrepasser, som til sammen danner Hjemløsedyrlægerne. De har eksisteret i 10-12 år og har et samarbejde med Dyrenes Beskyttelse. Dyrlægerne tager rundt i gaderne i København i deres fritid for at hjælpe de hjemløse og deres hunde.

- Vi bruger vores faglighed til at støtte nogen, der ellers ikke ville have mulighed for at få hjælp til deres dyr. Og faktisk så bruger vi det meste af vores tid på at snakke, for de her hunde har det utroligt godt. Sundhedstilstanden hos dem er generelt rigtig god, fortæller Mette Aamand Sørensen og uddyber, at de meget sjældent ser livsstilssygdomme hos de hjemløses hunde.

- Dog ser vi nogle gange eksempelvis slidte led hos de hunde som følge af et langt liv på gaden.

De hjemløse i København har mulighed for at få deres hunde tjekket ved åbne konsultationer på gaden hver anden måned. Mange benytter sig af muligheden for at få deres bedste vens sundhed tjekket. (Foto: DR Framegrab)

Hjemløsedyrlægen er ikke i tvivl om, hvorfor de her hunde har det så godt.

- De hjemløse er sammen med deres hunde hele tiden. De er med i alt, hvad de laver. Og det vil sige, at de hjemløse oftest opdager de mindste adfærdsændringer hos deres hund med det samme. Det kan være små rifter, områder hvor den taber pels, eller at den tisser lidt oftere. Det opdager travle mennesker måske først lidt senere, fordi hunden er alene hjemme mange timer, mens ejerne er på arbejde.

Får lov til at være hunde

Så hvis man er i tvivl om, om det er synd for de hjemløses hunde at bo på gaden, så er Mette Aamand Sørensen klar i mælet.

- Hunde er skabt til at være ude i den friske luft og få motion. Det får de her hunde. De bliver stimuleret ved at gå rundt med deres ejer og møde andre hunde. De får lov til at være hunde og skabe deres interne hierarki, hvilket er vigtigt for gadens hunde. Det får mange såkaldt almindelige hunde ikke lov til, fordi deres ejere i bedste mening kommer til at blande sig i dannelsen af rangordenen, forklarer hjemløsedyrlægen.

Hun forsikrer samtidig, at man ikke skal være bange for, om hundene fryser, når vinteren nærmer sig, for de fleste hunde sætter mere pels, så de tilpasser sig temperaturændringerne, eller deres ejere sørger for dækkener og tæpper til dem.

Nok at spise

Et af de spørgsmål Hjemløsedyrlægerne ofte får er, om hundene får nok at spise og drikke. Her er Mette Aamand Sørensen heller ikke i tvivl om, at hundene har det rigtig godt.

- De hjemløse sætter i mange tilfælde hunden før sig selv. De skal i hvert fald nok sørge for, at hunden får mad og drikke. Og hvis det på en varm sommerdag betyder, at man skal slæbe rundt på ekstra vægt, for at der er vand til hunden, så gør de gerne det.

Mette Aamand Sørensen er ikke i tvivl om, hvad hun skulle gøre, hvis hun skulle give sin egen hund et bedre liv. - Så ville jeg give den til én, der kunne være sammen med den 24 timer i døgnet. (Foto: DR Framegrab)

- Hvad angår maden har vi aldrig oplevet under- eller fejlernærede hunde. Faktisk oplever vi, at hvis en hund har behov for specialfoder, fx i forbindelse med allergi, så prioriterer den hjemløse at købe dette til sin hund.

Betingelsesløse bedste venner

Det er efterhånden en slidt frase, at hunden er menneskets bedste ven, men når det gælder forholdet mellem den hjemløse og hunden, så er det oftest sandheden.

Faktisk betyder hunden i flere tilfælde mere end mennesker for den hjemløse, vurderer Mette Aamand Sørensen.

- De knytter sig virkelig til hinanden, og de er hinandens venner helt betingelsesløst. Hunden er ligeglad med, om du har været i bad, og går ikke op i om du har en fast bolig.

- Jeg snakker med rigtig mange hjemløse, der siger, at det er på grund af min hund, jeg står op om morgenen, eller at det er på grund af min hund, at jeg kom ud af mit misbrug. Hundene betyder alt for de her mennesker, og der er ingen tvivl om, at det lever et rigtigt godt hundeliv, slår Mette Aamand Sørensen fast.

Facebook
Twitter