Finanskrisen sendte Camilla og John ned i et sort hul: Det var ekstremt ydmygende og fornedrende

Det er snart 10 år siden, at den store finanskrise ramte Danmark, men mange lider stadig under den.

Tilbage i 2006 tabte boligmarkedet pusten, og det ramte mange danske familier.

En af dem var familien Pedersen.

Camilla og John Pedersen havde på daværende tidspunkt ét barn, og nummer to var på vej.

For at skabe de bedste rammer for deres børn ville parret gerne flytte i hus med have til, men huskøbet skulle vise sig at blive starten på et økonomisk mareridt for familien. Faktisk har det ifølge John Pedersen været direkte ydmygende.

På Orions Allé i Kastrup, tæt ved København, fandt parret deres drømmehus til 2,6 millioner kroner, og snart havde de skrevet under på en købskontrakt. Nu ejede familien to boliger, men der var ikke grund til bekymring ifølge den nu krakkede Amagerbanken og mægler.

- Banken synes, at det var en fantastisk idé, og vi kunne låne rigtig mange penge. Vi kunne faktisk låne fire millioner og få en bil med oveni.

- Jeg kan huske, at vi spurgte ind til, om vi ikke burde sælge lejligheden, inden vi købte huset, men det var der ingen grund til. Det ville næsten være tåbeligt ifølge bank og mægler, fortæller John.

Banken vurderede, at familien sagtens kunne finansiere deres nye hus, hvis bare de solgte deres ejerlejlighed. Det ville ifølge ejendomsmægleren tage maks.14 dage at få den solgt. Og ganske rigtigt fik de hurtigt et bud på lejligheden, der lød på to millioner kroner, som parret var godt tilfredse med.

På mæglerens opfordring takkede parret nej til køberens bud, da mægleren forsikrede dem om, at de sagtens kunne sælge lejligheden til en højere pris. Efter kort tid gik boligmarkedet i stå, og det blev så godt som umuligt at sælge en bolig.

Parret stod over for deres livs krise

Med to boliger og en indtægt, der kun rakte til den ene af boligydelserne, stod familien nu overfor en krise, der skulle tage al økonomisk frihed fra dem.

- Det var noget med, hvad skal man ikke betale? Det var noget med at låne 3.000 kroner på diverse hurtiglån. Det var noget med at besøge folk, for så kunne vi lige spise med. Det er ekstremt ydmygende og ekstremt fornedrende, og det er vanvittigt hårdt at stå i som par og som menneske i det hele taget, fortæller John.

Familien havde på det tidspunkt så lidt penge, at Amagerbanken begyndte at overvåge deres forbrug nøje. John fortæller, hvordan han blev ringet op af banken og skældt ud for ’luksusindkøb’.

- Vi bliver ringet op af banken og får besked om, at jeg havde haft min søn med til fodbold og købt sodavand derinde, ”og det må man ikke”. Udfordringen var, at vi ikke kunne sige noget. Man kunne bare sige undskyld og så håbe på, at det ikke var nogen konsekvenser ved det.

Ingen bryllup hos barndomsvennen

På et tidspunkt i forløbet blev familien inviteret til et bryllup af Johns gamle barndomsven. Da parret takkede pænt nej tak på grund af økonomiske årsager, tilbød brudeparret at betale rejseomkostninger og overnatning. Men familien Pedersen takkede alligevel nej, da de havde så få penge, at de ikke engang ville have råd til at købe en is på havnen.

Hvis man spørger parret, om de har et medansvar i forhold til den økonomiske situation, de havnede i, lægger de ikke skjul på, at det i sidste ende er deres eget ansvar, og at de i sin tid tog risikoen.

- Det er vores ansvar. Det var jo os, som skrev under, men vi var blevet lovet fra en ejendomsmægler, at "selvfølgelig kan I få det solgt". Jeg føler, at man skal stole på rådgiveren, fordi han har en uddannelse, så han kan rådgive. Og det samme med banken - man går ud fra, at de er rådgivere, siger Camilla.

I bankens kløer

Efter nogle måneder med dobbelte udgifter kunne familien ikke længere klare sig økonomisk. De var nødsaget til at tage endnu et lån, da deres lejlighed ikke blev solgt. Amagerbanken gav parret et forbrugslån med variabel rente, som kom til at koste familien dyrt.

- Jeg kan huske, at vi siger til dem, at der ved et forbrugslån er en rente, der er helt vild høj, så det er ikke rimeligt. Men der var ikke noget at gøre. Det var bare at skrive under, forklarer John.

Amagerbanken lånte familien 800.000 kroner, og den variable rente betød, at banken selv bestemte, om den ville hæve renten på forbrugslånet. Renten kunne komme helt op på 16 procent.

- Det var lidt som at være en fisk i et net: Spræl du bare løs. Det gør ingen forskel.

- Altså der var ikke noget alternativ til det her, siger John.

Camilla og John Pedersen står foran deres hus på Amager

Et år efter blev lejligheden endelig solgt, men en million billigere end familien havde regnet med. Det vil sige, at familien stadig manglede en million i budgettet.

Alligevel syntes parret, at fremtiden så lysere ud. De ville nu fokusere på at betale forbrugslånet ud, så de kunne komme ud af den økonomiske krisesituation, de stod i.

Familien fandt dog snart ud af, at det ikke er så lige til at komme ud af den situation, som de var landet i. For på det her tidspunkt kom banken selv i knibe og hævede renten på familiens forbrugslån. Det resulterede i, at familien betalte rentegebyrer i dyre domme og ikke mærkede spor til, at deres lejlighed var blevet solgt.

Den økonomiske klemme påvirkede parret og familielivet.

- Vi har gået i parterapi. Vi har valgt at bruge penge på det. På trods af vi ikke havde nogen. Vi fik faktisk pengene fra min søster, siger John Pedersen.

Rådgiver fik familien op af sort hul

Den 5. september 2008 brød finanskrisen ud, og hele den danske finansielle sektor kom under pres.

Flere økonomer har de seneste år varslet, at en ny international finanskrise er på vej.

Nationalbanken er bekymret for, om de mindre banker kan modstå en eventuel finanskrise, og på mange måder minder situationen nu om tiden op til krisen i 2008. I dag er boligpriserne i de større danske byer højere end før finanskrisen.

- Vi ser også nogle banker låne lidt mere risikabelt ud. Det så vi også i perioden op til finanskrisen, så der er nogle lighedstræk, som vi selvfølgelig skal være opmærksomme på, forklarer økonomiprofessor Jesper Rangvid og fortsætter:

- Men på den anden side, så er graden eller hastigheden absolut meget langt fra finanskrisen. Når man ser nogle af de samme træk, er det vigtigt at holde øje med, hvordan de her træk udvikler sig. Men det er mindst ligeså vigtigt at sige, at vi for øjeblikket slet ikke er, hvor vi var før finanskrisen.

Håb forude for familien

Efter mange år med søvnløse nætter er der endelig håb forude for familien Pedersen.

En økonomisk rådgiver var sidste år med til at hjælpe familien ud af deres situation ved at hæve en del af deres pensionsopsparing og bruge pengene til at nedbringe noget af gælden. På den måde kunne de lægge lånet om.

Næste år er pensionspengene betalt tilbage, og deres hus er vurderet til tre millioner kroner, som giver familien Pedersen et overskud på over 200.000 kroner, hvis de vælger at sælge huset på nuværende tidspunkt.

- En af grundene til, at vi stiller op, er at vise, at det er faktisk muligt at reducere gælden, hvis man får de rigtige rådgivere, siger John Pedersen.

- Og så synes jeg også, at man skal huske på, at en bank er en forretning, så der er langt fra den gamle bankrådgiver til den super moderne sælger, der sidder der i dag.

Det var Amagerbanken, der gav familien Pedersen lånet til huset og forbrugslånet. Da Amagerbanken krakkede, overtog BankNordik lånet.

BankNordik, svarer her på kritikken:

- Vi er kede af, at John og Camilla Pedersen har haft en dårlig oplevelse i banken, og vi beklager dybt, at rådgivningen ikke har levet op til vores mål om at yde en solid og letforståelig rådgivning.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter