Kæreste med en psykopat: Skynd dig væk - når og hvis du kan

Alexa Peary var udsat for psykisk terror, men gik først da hun læste i en bog, at det var ok.

Gennem det meste af sit liv har Alexa Peary været omgivet af psykopater. Særligt én person har sat dybe spor. Han formåede at charmere sig ind og ødelægge hendes liv, og på trods af langvarig psykisk terror havde hun svært ved at rive sig løs.

Alexa Peary er hverken psykolog eller psykiater. Hun er egentlig uddannet revisor og har arbejdet med ledelse og rådgivning i 20 år. Nu hjælper hun andre mennesker, der er eller har været i nærkontakt med psykopater.

Hendes personlige erfaringer har inspireret hende til at hjælpe andre, der endnu ikke har fået revet sig fri af psykopatens klør.

- Nogle af mine kærester har haft dysfunktioner af narcissistisk, psykopatisk, alkoholisk art. Jeg har haft chefer og kolleger med de her adfærdstræk samt venner og veninder. De er tiltrukket af mig eller omvendt. De har været omkring mig det meste af mit liv, fortæller Alexa Peary.

Psykopaten charmerer alle

En af mændene i Alexa Pearys liv fik for alvor kløerne i hende.

- Han var en spændende, charmerende mand med store armbevægelser. Han havde en helt speciel udstråling og ville vide alt om mig. Jeg var tiltrukket af det nærvær og den intensitet. Der kom pludselig så meget maskulinitet og tog over. Da jeg var ude at rejse, havde han flyttet det halve af min lejlighed, og så kunne jeg lige så godt flytte med. Men stille og roligt kom de negative sider frem, fortæller Alexa Peary.

Chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sankt Hans, Tine Wøbbe, forklarer, at den typiske psykopat er manipulerende, beregnende, løgnagtig og udnytter andre til egen vinding.

Det er meget typisk, at man ikke opdager, noget er galt i starten.

- Man er blevet charmeret. Man synes, man har mødt prinsen på den hvide hest. Han siger og gør alt det rigtige. Han er bare fantastisk. Han charmerer omgivelserne. Alle andre synes, man har fundet drømmefyren. Når man så er sikkert i nettet hos ham, viser der sig de her psykopatiske træk, siger Tine Wøbbe.

Hun fortæller, at advarselssignalerne ofte kommer snigende. Først langt henne i en relation bliver man opmærksom på, hvem det er, man er oppe imod.

- Der er man måske allerede blevet gift og har fået børn eller købt hus og er fanget i relationen. Så har man ikke nået at få børn, så lad endelig være med det og lad være med at indgå et økonomisk fællesskab, siger Tine Wøbbe.

Relationen ændrer sig ikke

Hun har kun ét råd til den, der er havnet i forholdet med en psykopat.

- Man skal ud. Relationen vil ikke ændre sig, for psykopaten ændrer sig ikke. Skynd dig væk, hvis du kan, og når du kan, siger Tine Wøbbe.

For Alexa Peary var det dog lettere sagt end gjort. Hun skulle gennem psykisk og materiel vold, før hun kom ud af sit forhold.

- Han kastede med tingene og råbte og skreg. Jeg måtte flygte af angst. Hvis han havde slået mig, havde jeg ligesom vidst, det var forkert. Jeg sagde til mig selv, at nu skal jeg gå, men jeg var paralyseret og forstenet, træt og stresset og havde ingen handlekraft.

- Jeg læste flere selvhjælpsbøger. Jeg læste sætningen ’ hvis du er i et forhold, hvor din partner ikke behandler dig ordentligt, har du ret til at gå’. Jeg læste den ti gange og fik tilladelse fra en bog til at gå. Jeg tænkte, at ellers går det galt, og næste morgen fandt jeg en lejlighed og fik fat i et flyttefirma, fortæller Alexa Peary.

Hun siger, at man er nødt til at finde sit eget tempo at gøre tingene i. Det kan være svært bare ’at gå’.

- Den klassiske er at sige ’kom væk’, hvis nogen siger noget med ’den eneste ene’ eller ’soulmate’, så løb. Sådan er det ingen sunde mennesker, der tænker.

- Men man kan ikke gøre, som alle andre siger. Man må køre sin egen proces. Man skal først skabe distance til det her menneske, så det ikke stresser en. Og man skal bygge det hul op, som de skaber, for ellers tiltrækker det bare en ny psykopat. Jeg gik først den dag, hvor jeg ikke kunne mere, fortæller Alexa Peary.

I videoen her kan du se Tine Wøbbe forklare, hvordan psykopater defineres ud fra en psykopatitjekliste.