Kathrine og Michael fra 'Gift ved første blik' på parkursus

Parret har fået flere redskaber til at tackle fremtidens udfordringer.

28-årige Michael og 26-årige Kathrine udfordrede hinanden under et to dage langt parkursus. (© PRIVATFOTO)

I morgen har Kathrine Kelså og Michael Harders været sammen i seks måneder. Parret blev gift ved første blik i bedste sendetid på DR1, og efter eksperimentet valgte de at forblive mand og kone.

- Det går forrygende. Vi er på lejlighedsjagt, men har ikke fundet noget endnu, fortæller Michael Harders.

Knap halvdelen af danskerne bliver skilt, viser tal fra Danmarks Statistik. Og selvom Kathrine og Michael er langt fra en skilsmisse, så har de alligevel valgt at deltage i et parkursus.

- Vi tænkte, at vi havde godt styr på kommunikation. Det er meget naturligt for os at kommunikere og snakke om følelser, men det er rart at få flere værktøjer, så man bedre kan håndtere konflikter, fortæller Michael.

Kathrine og Michael deltog i parkurset ’Prevention and Relation Enhangement Program’, også kendt som et PREP-kursus.

- Man bliver klogere på sig selv og den anden, siger par- og familieterapeut Steen Kruse fra Center for Familieudvikling.

Konstruktiv kommunikation

Kursusformen bruges mange steder i verden som en forebyggende indsats til par, så man får redskaber til at håndtere konflikter i forholdet.

- Michael og jeg går op i konstruktiv og empatisk kommunikation, og det er en god mulighed for at blive bedre til at passe på hinanden og parforholdet, fortæller Kathrine Kelså.

Det var ikke kun flere redskaber til konflikthåndtering, som fik parret til at tilbringe en hel weekend på skolebænken i Aarhus. De ønskede også at sætte fokus på tabuet om par, der tilbringer tid med en terapeut.

- Vi ønsker at nedbryde tabuiseringen. For i virkeligheden løber alle jo ind i konflikter. Det er uundgåeligt, siger Michael.

Viden og rollespil

På kurset skulle de deltage i otte forskellige workshops og foredrag. Gennem viden, anekdoter og rollespil kom deltagerne gennem emner som kærlighed, tryghed, sex og kommunikationsudfordringer.

- Alt gav mening, for det vedrører jo noget, som man bør tage seriøst i ens parforhold, fortæller Michael.

Særligt en øvelse gjorde indtryk på parret. Under optagelserne til ’Gift ved første blik’ gav programmets psykologer dem indblik i øvelsen ’gå over broen’.

- Det er vigtigt i konfliktsituationer at gøre sig forstået, og at den anden også forstår, hvad man mener. I øvelsen bliver man tvunget til at lære at forstå den anden, fortæller Kathrine.

Kathrine brød ud i gråd

Det vigtigste i øvelsen er, at man kan spejle den andens følelser og oplevelser af en given situation, og det fik Kathrines tårer til at trille.

- Jeg bliver så nemt rørt, når jeg føler mig mødt og lyttet til. At jeg ikke føler mig forkert, og Michael havde rigtig forstået, hvad jeg havde sagt, siger Kathrine.

- Hun var rørt over, at jeg spejlede hendes følelser, og at jeg forstod det, som hun sagde. Det var happy tears, fortæller Michael.

Idéen med øvelsen er at bygge bro mellem to parter. Den ene part skal forklare en følelse, hvorefter den anden skal genfortælle, hvad der blev sagt. På denne måde sikrer man, at den anden har forstået, hvad man sagde.

- Når det er glade tårer, så bliver jeg glad, fordi mine ord når ind til hende. Det er en bekræftelse på, at hun giver følelser tilbage, og så kan man kun blive rørt, siger Michael.

  • Der var også plads til grin og leg under det to dage lange kursus. (© PRIVATFOTO)
  • Et parkursus varer 14 timer fordelt over to dage. (© PRIVATFOTO)
  • På parkurset er der flere forskellige workshops og rollespil. (© PRIVATFOTO)
  • Her laver Kathrine og Michael en øvelse, hvor man skal vikle sig ud af nogle snore. (© PRIVATFOTO)
1 / 4

Flere værktøjer til fremtiden

Man tilbringer på PREP-kurserne 14 timer sammen fordelt over to dage, og det har en gavnlig effekt på de fleste parforhold.

- Vi kan se på parrene, at det virker at tilbringe koncentreret tid sammen. Ofte er de fleste kommet tættere på hinanden efter kurset, fortæller Steen Kruse.

Kathrine og Michael er også glade for at have tilbragt tid med en parterapeut.

- Vi har fået flere værktøjer til at tackle de mange år, vi har foran os. Vi kan kigge tilbage og tænke over, hvad der blev sagt og være opmærksom på de mønstre, der kan opstå, siger Michael.

Et godt par

Kursets parterapeut, Steen Kruse, fortæller, at de gik ind i øvelserne med stor interesse for at ville fordybe sig i deres kærlighed.

- Jeg kigger efter om et par tør åbne sig for hinanden, og det tør man ofte kun, hvis den anden ikke kritiserer det man siger og føler, men i stedet lytter og forsøger at forstå. Og det formår Michael og Kathrine, forklarer han.

Kathrine og Michael er godt klar over, hvorfor de har det så godt sammen.

- Vi matcher hinanden med værdier, interesser og drømme, så vi er bare et rigtig godt match på papiret. Men vi kan også kommunikere og sympatisere med hinanden, siger Michael.

- Hver gang man socialiserer kan der komme misforståelser og ting, som man bliver såret over. Men hvis man kan kommunikere, så kommer man langt. Vi kommunikerer om det, der sker, fortæller Kathrine.

De næste år skal parret bare nyde livet og hinanden, og om nogle år vil de gerne have børn.

Se mere om parforhold i aftenens afsnit af Sundhedsmagasinet på DR1 kl. 21.55 eller stream programmet på DRTV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk