Kathrine på 25 blev gift ved første blik: Det jeg har brug for, kan jeg ikke finde i byen eller på Tinder

Kathrine valgte datingmarkedet fra til fordel for ægteskab med en fremmed.

(Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup)

Vi møder den 25-årige folkeskolelærer Kathrine Gosvig Kelså i hendes lejlighed i Silkeborg.

I aftenens udsendelse af 'Gift ved første blik' sagde hun ja til at blive gift med 27-årige Michael Harders fra Aarhus, som hun aldrig havde mødt før.

Men hvad får en bare 25-årig ung kvinde til at blive gift med en fremmed på tv?

- Jeg var blevet træt af det der Tinder-game. Jeg var blevet træt af den, jeg var, når jeg var på dates, og jeg var blevet træt af dem, jeg mødte.

Så kontant lyder udmeldingen fra programmets yngste deltager, der har været på date med 54 forskellige mænd de seneste fire år. Tallet kender hun, fordi hun, siden hun var 14, har haft en liste med navnene på de mænd, hun har datet.

De fleste havde hun mødt gennem dating app'en Tinder.

- Jeg har ikke som sådan noget imod online dating. Men det, som det har gjort ved mig og andre, er, at man får en forbrugermentalitet, hvor man faktisk aldrig giver sig tid til at lære nogen at kende, og efter at have datet noget tid, begyndte jeg desværre selv at adoptere den mentalitet.

Kathrine har boet i sin lejlighed i Silkeborg det seneste år. Hun har været glad for at være single, men vil også gerne have nogen at dele sine fremtidsdrømme med. (Foto: © Bo amstrup/Ritzau Scanpix, Bo Amstrup)

En mentalitet, der betyder, at man stiller meget høje krav til den anden person.

- Hver gang der var en lille ting, der ikke passede på mit billede af, hvordan en fyr skulle være, så var det bare: Nej, videre, næste.

Det kunne være, at fyren ikke havde den 'rigtige' uddannelse, at han havde grimme tænder – eller måske var han simpelthen for sød.

- Det er latterlige, latterlige krav, man har, hvor det bare ikke er noget, der tæller i sidste ende, siger den unge skolelærer med henvisning til sit eget og andres liv på online datingmarkedet.

- Jeg vidste, hvad jeg kunne lide, men ikke hvad jeg havde brug for.

Kathrine har været single i seks år – med undtagelse af nogle få forhold af nogle måneders varighed.

Inden hun tog beslutningen om at melde sig til programmet var hun kommet til den erkendelse, at hun var nødt til at arbejde med sig selv og sin indstilling til datinglivet.

- Vi accepterer meget hurtigt vores egne fejl som noget, vi ikke skal arbejde med. Så siger vi i stedet: Jamen jeg er bare sådan én, der vælger folk fra for grimme tænder eller: Jeg kan ikke det med at gå så hurtigt frem.

Nu har hun lært – blandt andet med hjælp fra eksperterne i 'Gift ved første blik', at det er nødvendigt, at hun også arbejder med sine egne uhensigtsmæssige mønstre.

Blandt andet skal hun turde at vise sårbarhed og at udtrykke sine behov, hvis hun skal kunne blive glad i – og bevare - et forhold. Så kan begge parter arbejde sammen på at løse udfordringen.

- Jeg har lært, at jeg for eksempel bør sige: 'Jeg synes, der er noget her, der virker godt, og du er et spændende menneske. Men det går for hurtigt, så kan vi lige prøve at tage det stille og roligt?' Så arbejder man sammen på problemet frem for bare at sige, at der ikke er noget at gøre, for 'sådan er jeg'.

- Man skal hele tiden ændre sig og have lyst til at udvikle sig selv. Vi er jo ikke perfekte.

Der gik kun 14 dage fra Kathrine fik beskeden om, at hun skulle giftes, til hun stod med brudebuketten i hånden. Hun er dog vant til at kaste sig ud i store ting med kort varsel, fortæller hun. (Foto: © Bo amstrup/Ritzau Scanpix, Bo Amstrup)

For Kathrine handler hendes deltagelse i programmet ikke om at indfri nogen drøm om at blive gift i en ung alder - for sådan én har hun aldrig haft.

Det handler om at prøve noget nyt i jagten på kærligheden, der ikke inkluderer dating-apps og dating-sider.

- Jeg havde konkluderet, at det jeg havde brug for, finder man hverken i byen eller på Tinder. Jeg ville ikke vide, hvor jeg skulle kigge hen. Og jeg har enormt stor tiltro til videnskaben og det, den kan gøre.

- Jeg har brug for en intelligent, empatisk og nysgerrig fyr, der kan sætte ord på sine følelser. Og det er jo ikke nødvendigvis den type, der er frembrusende og tager kontakt. Jeg følte ikke, jeg kunne møde ham selv, fordi der ikke var en scene, hvor jeg befinder mig, hvor han også befinder sig. Derfor må jeg finde et sted, der åbner op for den mulighed.

Til Kathrines polterabend tippede hende og vennerne på karakteristika ved hendes kommende mand. Kathrine gættede selv flest rigtige - blandt andet, at Michael kommer fra Aarhus og bruger størrelse 46 i sko. (Foto: © Bo amstrup/Ritzau Scanpix, Bo Amstrup)

Selvom programmet 'Gift ved første blik' i sine fire tidligere sæsoner har været en succes målt på seertal, så har det ikke været nogen lige så stor succes i forhold til at bevare de ægteskaber, der blev indgået.

Ud af de 15 par, der indtil nu har deltaget i eksperimentet, er kun to par stadig sammen i dag.

Det afskrækkede dog ikke Kathrine fra at sende en ansøgning til programmet, som hun lige præcis opfylder minimumalderskravet til.

- Hvis man bare ser det som et eksperiment, hvor vi dater hinanden en måned, så er der nok flere, der er blevet sammen i løbet af programmet, end der er folk, der bliver sammen i et normalt datingforløb.

En ven fik hende dog alligevel til at overveje sin deltagelse en ekstra gang.

- Min ven spurgte: Hvordan bliver det at få en date bagefter, hvis du er hende den sindssyge 25-årige, der melder sig til et program, hvor man bliver gift?

- Men med fare for at lyde selvglad, så er jeg et roligt og empatisk menneske, og jeg meldte mig ikke, fordi jeg var desperat. Min ambition var selvfølgelig at opføre mig ordentligt og være den, jeg er, så det håber jeg da ikke vil virke afskrækkende på nogen.

- Desuden så vil dem, der tænker, at jeg er 'crazy' nok heller ikke være et match til mig.

Kathrine fortæller, at hun til sidst havde været på så mange første dates, at hun ikke længere blev nervøs. Men da hun stod med brudebuketten i hånden, klar til at møde Michael for første gang, kom der pludselig en sværm af sommerfugle i maven.

- Jeg var virkelig nervøs, og det hele rystede under mig. Jeg var næsten ved at hyperventilere, og det føltes, som om man kunne se hjertet slå uden på min krop.

- Det var jo bare en meget fancy første date. Ægteskabet kan blive annulleret, hvis det ikke virker. Så på en eller anden måde var det ikke større end det, men samtidig føltes det kæmpe stort.

Som noget nyt i programmet havde deltagerne fået en beskrivelse af deres kommende ægtefælles personlighed, og hvorfor de var blevet matchet.

Kathrine og Michael er blandt andet matchet, fordi deres personlighedsprofil viser, at de begge er empatiske og loyale, og de matcher på fælles værdier og en høj intelligens.

Det er informationer, der i første afsnit gør Kathrine så rørt, at hun fælder et par tårer.

- Netop fordi jeg havde fået ham beskrevet for mig og vidste, at han faktisk skulle være den mand, jeg ledte efter, så føltes det så vigtigt, at det skulle fungere.

- For hvis jeg ikke kan få det til at fungere med det, jeg selv og eksperterne forestillede mig som den perfekte mand...hvad fanden gør jeg så?

'Gift ved første blik' sendes onsdage kl. 20.00. Du kan se første afsnit af den nye sæson her

Kathrine og Michael få minutter efter, de har mødt hinanden for første gang. (Foto: © Kenneth Svanborg, Dr)