Michael fra 'Gift ved første blik': Mit lave selvværd gik ud over mit kærlighedsliv

Michael Harders havde aldrig haft en kæreste, da han blev gift på tv.

Han er den første til at spæne ud på dansegulvet, når han er i byen med vennerne. Han er vant til at optræde med standup og er hverken bleg for at synge karaoke eller opfordre fremmede i byen til en 'freestyle' rap battle.

28-årige Michael Harders fra 'Gift ved første blik' har aldrig været bange for at slå sig løs med sine venner.

Men inde bag frisk fyr-attituden har han i det meste af sit ungdoms- og voksenliv kæmpet med lavt selvværd på grund af sit udseende. Det har især påvirket ham i forhold til hans kærlighedsliv.

- Jeg hviler egentlig meget i mig selv i forhold til mine værdier og mange andre faktorer. Men når det kommer til tiltrækning, har jeg tænkt: Hvorfor skulle hun give mig en chance? Jeg har ikke tænkt, at nogen ville have lyst til at komme tættere på mig og lære mig at kende og i sidste ende elske mig.

- Derfor har det med at kigge en kvinde i øjnene, have en samtale og vække interesse på en romantisk måde altid været uden for min 'comfort zone' på grund af det selvbillede, siger Michael, der bor i Aarhus, hvor han til daglig arbejder som kommunikationsansvarlig.

Det forvrængede selvbillede opstod allerede i folkeskolen, hvor han i teenageårene begyndte at interessere sig for piger og blev meget bevidst om sit udseende. I modsætning til de tynde fodbolddrenge følte han sig overvægtig – også selvom sundhedsplejersken havde forsikret ham om, at hans vægt var normal.

Michael følte sig ikke så attraktiv som fodbolddrengene, da han var yngre. (Foto: Bo amstrup/Ritzau Scanpix © Bo Amstrup)

I gymnasiet blev den selvopfattelse kun bekræftet. For meget tid foran computeren, for meget sodavand og et syn på hans sundhed som 'et tabt projekt' gjorde, at badevægten pludselig viste 116 kilo.

Efter gymnasiet fik han job som pædagogmedhjælper i en børnehave, hvor han var meget fysisk aktiv. Det var en stor medvirkende faktor til, at han tabte 30 kilo på et halvt år.

Men det hjalp ikke meget på selvværdet.

- Det havde da en effekt. Jeg kunne godt se, jeg ikke så ud som før, og jeg fik mange komplimenter for at have tabt mig. Men jeg havde og kan stadig den dag i dag have meget svært ved at tage imod komplimenter.

- Jeg følte mig stadig ikke attraktiv og som én man kunne have en romantisk interesse i. Selvom jeg tabte mig, fandt jeg stadig fejl ved mig selv. Jeg var stadig lidt overvægtig, og derfor var jeg overvægtig. Det var et 'never ending rabbit hole'.

Michael Harders har kæmpet med sit selvbillede siden teenageårene. (Foto: Bo amstrup/Ritzau Scanpix © Bo Amstrup)

Da han kom på universitetet, begyndte han at få mere opmærksomhed fra pigerne. Men Michaels manglende erfaring gjorde, at han ikke var god til at opfange signalerne fra sine kvindelige medstuderende.

- Jeg stoppede mig selv, før jeg blev afvist. Når jeg kigger tilbage, tror jeg ikke, jeg kan nævne en situation, hvor jeg er blevet direkte afvist, men så har der været så mange små situationer, hvor jeg for eksempel har snakket med en pige, som jeg ikke synes har vist den samme interesse, og så har jeg trukket mig tilbage.

- Jeg kan se nu, at der også har været positive signaler. Men jeg var for bange i situationen til at gøre noget ved det eller havde ikke erfaringen til at opfatte signalerne.

Nu og da tyede Michael også til dating-app’en Tinder. Men det handlede mere om at forbedre hans selvværd, end det handlede om at finde en kæreste.

- Jeg var én af dem, der brugte det som en slags 'bekræftelses-leg'. Hvis nogen swipede til højre på mig, så kunne det ikke være helt galt. Jeg tror, der gik tre år, hvor jeg brugte Tinder på den måde, før jeg tog på min første og eneste Tinder-date.

Michael har da haft nogle 'små succesoplevelser', som han kalder det. Han har været på flere dates, men uden at det udviklede sig til mere end dét.

Derfor havde han heller aldrig haft en kæreste, før han blev ’gift ved første blik’ med Kathrine Gosvig Kelså på Vejle Rådhus.

I programmet har Kathrine indtil nu udtrykt forståelse for Michaels manglende erfaring og usikkerheder, men om det på sigt kommer til at påvirke deres forhold, må vi vente til de kommende afsnit med at få svar på.

Michael Harders mener, at datingappen Tinder er for upersonlig. Derfor har han kun været på én Tinder-date i sit liv. (Foto: Bo amstrup/Ritzau Scanpix © Bo Amstrup)

Det var en ven, der i sin tid fortalte Michael om, at 'Gift ved første blik' søgte nye deltagere. Han sendte opslaget i sjov, men Michael syntes, det lød som et helt oplagt sted for netop ham at lede efter kærligheden.

- Jeg tænkte, det var den perfekte mulighed. Jeg føler, at jeg har noget at byde på, men min store bekymring har altid været, at jeg aldrig får chancen for at vise det.

- Den chance giver man hinanden i programmet. Man lover at give hinanden fem uger. Og så er der et hold eksperter, der matcher én, så vi begge kan føle os mere trygge fra start. Vi ved begge, at det her bør virke, så lad os da tro på det og arbejde ud fra det. Det var den mentalitet, jeg gik ind til det her med.

Om han og Kathrine vælger at forblive gift i de fem uger, mangler seerne stadig svar på. Men for en gangs skyld har han ikke frygtet en eventuel afvisning, fortæller han.

- Da jeg meldte mig til programmet tænkte jeg: Jeg håber virkelig, at matchet lykkes. Men hvis det ikke gør, så håber jeg, jeg har vist nok af mig selv til, at det måske ville kunne hjælpe mig fremadrettet.

- Så er der mange kvinder derude, der ved mere om, hvem jeg er, og hvad jeg står for. Og så er jeg ude over meget af den indledende akavethed, der er forbundet med at lære en ny person at kende. Det var faktisk en bagtanke, jeg havde, hvis jeg skal være ærlig.

'Gift ved første blik' sendes onsdage på DR1. Se det seneste afsnit her

Michael og Kathrine på deres bryllupsdag. (Foto: Marianne Overaa © dr)
Facebook
Twitter