Modeskaberen Erik Brandt: Jeg har det stadig svært med det ord... alkoholiker

Levemanden og modeskaberen Erik Brandt har været nødt til at gøre op med sine alkoholvaner.

(Foto: © Impact TV ApS)

Erik Brandt sidder uroligt i sofaen.

Den kendte modeskaber og forretningsmand har ikke lyst til at forestille sig et liv uden alkohol, og han vil slet ikke indrømme, at han - måske - kunne være alkoholiker.

- Jeg kunne jo godt give jer ret i, hvad I siger..., siger han til Oliver Bjerrehus, Bosse Hall Christensen og de andre kendisser, der sidder placeret i sofaen i strandvejsvillaen.

- Men jeg har en helt anden mening. Jeg har nydt alkohol hele mit liv. Jeg har drukket meget, men ikke følt mig som alkoholiker. Det har jeg faktisk heller ikke været, siger han.

Men Erik Brandt har det ikke godt lige nu. Han har et sår i panden efter et fald og en tydelig uro i kroppen.

- Du skal tilbage til en fucking gin og tonic. Det er det, der presser dig, ikk'? spørger Oliver Bjerrehus.

Og modstræbende giver Erik Brandt sig en smule:

- Lige nu vil jeg give en halv million kroner for et glas hvidvin. Og der er den jo lidt gal. Har du ikke bare et halvt glas hvidvin?, plager han værten, forretningsmanden Steen Svartzengren.

Selvhjælpsgruppe i whiskybæltet

Steen Svartzengren har selv været der. Som ung gjorde han kometkarriere i erhvervslivet, men udviklede også et kraftigt forbrug af blandt andet vodka til at dæmpe præstationsangsten med. I dag har han dannet ETOH, en selvhjælpsgruppe for alkoholikere med særligt behov for anonymitet.

Og i den nye dokumentarserie 'Sidste omgang i Whiskybæltet', hvor scenen er fra, er han med til at hjælpe Erik Brandt til at gøre op med sit alkoholproblem.

For selvom overklassens verden af hvidpudsede facader og polerede luksusbiler kan synes langt fra sutterne på bænken, viser statistikkerne, at på især de dyre adresser bor mange med et for stort alkoholforbrug.

- En stor gruppe af de mennesker, der bor i det her område, har udviklet et uforholdsmæssigt stort forbrug af alkohol. Mange er slet ikke klar over det, fordi det ligesom hos mig selv er kommet snigende. Jeg er en af de alkoholikere, der vokset ud af det her miljø. Det er derfor, jeg har startet ETOH, fortæller Steen Svartzengren.

Kom med til et ETOH-møde i videoen her.

For nogle kan drinks og god vin ligefrem være en del af den måde, man plejer sit netværk og gør sine forretninger på.

- Du starter dagen med en sjus – og så kører det ellers gennem hele døgnet med selskabelighed og forretning. Den måde, du lever på, har naturligt alkohol med på bagsmækken hele tiden, siger Steen Svartzengren.

Svært valg at stå frem

I dag er Erik Brandt stadig i tvivl om, om han har gjort det rigtige ved at give tv-holdet lov til at følge ham i en følsom periode af sit liv, hvor han blandt andet indlægges til afgiftning på psykiatrisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

- Jeg synes stadig væk, det er grænseoverskridende, det jeg har gjort. Jeg synes, at det er meget, meget modigt, siger han.

  • Margit og Erik Brandt opbyggede et succesfuldt modebrand i tresserne. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)
  • Margit og Erik Brandt hjemme (Foto: © Camilla rønde, Scanpix)
  • Erik Brandt med kunstneren Andy Warhol. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)
  • Margit og Erik Brandt foran modeforretningen "Le Bistro" i København. (Foto: © Birthe Melchiors, Scanpix)
  • Erik og Margit Brandt. (Foto: © Anders Debel hansen, Scanpix)
  • Erik Brandt i hjemmet på Esplanaden (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)
  • Erik Brandt på den røde løber (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)
  • Erik Brandt og Vivi Siggaard ved pressemøde for programmet Vild Med Dans. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)
1 / 8

Han er ellers ikke uvant med at være i medierne. Siden han og hustruen Margit Brandt i tresserne grundlagde et succesfuldt modefirma, har han ofte optrådt i aviser og ugeblade. De var unge, smukke og rige, og alkohol og fester ned musikstjerner og fotomodeller var en del af livet, men efter Margits død bliver alkoholforbruget mere problematisk.

- Jeg havde det ikke godt. Det gik mig meget, meget på. Det var nok også en af grundene til, at jeg blev forfalden, siger han.

Da datteren Emilie Brandt i slutningen af 2016 i et opslag på Facebook skrev, at hendes far var alkoholiker og havde brug for omgivelsernes hjælp, endte det også i overskrifterne.

I 'Sidste omgang i Whiskybæltet' kommer seerne endnu tættere på og følger Erik Brandt i en periode, hvor han efter et fald og en hjernerystelse kæmper med genoptræning og den svære erkendelse omkring sit alkoholforbrug.

- Du mener, at jeg er alkoholiker, siger Erik Brandt til datteren i udsendelsen.

- Jeg siger, det er jeg ikke. Men jeg kan godt lide vin, jeg kan bare ikke tåle det, siger Brandt.

Han har valgt at stille op i udsendelsen, fordi han gerne vil gøre op med tabuet og måske hjælpe andre familier i samme situation.

Da Erik Brandt i tv-programmet køres til afgiftning er det tydeligt, at festen - i hvert fald for en tid - er forbi.

- Jeg skal aldrig under nogen omstændigheder drikke igen. Det er meget enkelt, men det er ikke så nemt, siger han.

Hvad er ost uden rødvin?

Der var engang, hvor han festede med rockstjerner som David Bowie til den lyse morgen. Nu går han ofte hjem, når han har hørt den samme vittighed to gange fra de andre gæster, og det er måske også okay, tænker han.

- Jeg er ikke 17 år længere. Jeg vil gerne have et sjovt liv, et morsomt og positivt liv. Jeg vil gerne tænke på Margits og mit liv sammen som en fantastisk ting, men nu vil jeg se frem.

- Men det kan ikke nytte noget, at jeg ser frem som en drukkenbolt, der falder i vandet her og der. Det vil jeg bare ikke.

Hør, hvorfor Erik Brandt ikke længere vil drikke i videoen her.

I dag holder Erik Brandt sig til hvidvand og hindbærsaft, når han går til fest. Han har været et par gange ved Anonyme Alkoholikere, men han har det stadig svært med ordet, alkoholiker.

- Jeg kan ikke lide ordet. Alkoholikere er nogen, der ikke kan tage sig sammen, og nogen der ikke har viljen, og nogen der efter min forestilling måske ikke har klaret sig så godt i livet. Jeg har klaret mig glimrende her i livet, siger han.

Men med alderen, han fylder 75 i denne måned, har han erkendt, at han har sværere ved at tåle alkohol.

- Erkendelsen er jo nok, at jeg ønsker, at jeg har viljestyrke og kræfter og fornuft nok til, at jeg kan lære det hen ad vejen, men lige nu tør jeg ikke, siger han. Selvom det piner ham.

- For hvad er ost uden rødvin?, sukker han.

- Jo, det er stadig ost, men det er jo ikke "le beau marriage" (fransk for "det smukke ægteskab", red.), og det savner jeg meget … Og så en tredobbelt gin og tonic, easy on the tonic, griner han.