Præsten fra ’Gift ved første blik’: Jeg er vennen, som holder fokus

Deltagerne i ’Gift ved første blik’ bruger Michael Brautsch som en ’far’, der kan give gode råd.

Michael Brautsch har savnet tålmodighed hos parrene i de tidligere sæsoner af 'Gift ved første blik'. (Foto: Framegrab © Type 2)

Væggene på kirkekontoret på Frederiksberg Slot er grønne, og blandt danskere er både kontoret og sognepræsten Michael Brautsch kendte fra tv-eksperimentet ’Gift ved første blik’

Seerne møder Michael Brautsch første gang, når han fra sin mobil ringer til de otte deltagere for at fortælle, at de to andre eksperter, psykolog og parterapeut Mette Smidt og psykolog og sexolog Gert Martin Hald har fundet et match til dem.

Er en sjælesørger og en 'far'

Michael Brautschs rolle adskiller sig fra de to andre eksperters. Han deltager for eksempel ikke i arbejdet med at matche deltagerne i ’Gift ved første blik’. Det har han gjort tidligere, men erfaringen har vist, at det fungerer bedre med, han ikke er med til at matche, fordi så kan han bedre vejlede og hjælpe deltagere.

- Min rolle er at være en god ven af parrene, en sjælesørger, en ’far’ som svæver lidt over vandene og går lidt ind fra siden, når parrene har brug for at vende udfordringer i deres ægteskaber.

- Jeg giver de par, som bruger mig, en slags faderlige råd som"vis nu tålmodighed, fordi I jo er fremmede overfor hinanden."Og parrene får også at vide, at de måske skal skrue lidt ned for forventningerne, når de er helt nye for hinanden, som de jo er ved brylluppet, på bryllupsnatten og også, når det bliver hverdag, og de bor sammen i den enes hjem.

Sex er på dagsordenen

Som noget nyt i denne sæson har der været længere tid fra matchingerne til vielserne.

Der har været 14 dage, hvor de otte deltagere har haft besøg af Michael Brautsch. Han har mødt dem hver for sig – hjemme hos dem, hvor emner som sex og bryllupsnætter har været vendt.

Det er erfaringer fra fire første sæsoner, som har ført til snakken mellem præsten og de otte singler, som bliver til fire ægtepar i de to første programmer, uddyber Michael Brautsch.

- Med hver enkelt har jeg talt med dem om, at de skal tale om sex og nå til enighed om at ville have sex og også hvornår.

- Deres bryllupsnætter er jo anderledes end for andre brudepar ved, at parrene i ’Gift ved første blik’ jo er helt fremmede overfor hinanden, når de står foran giftefogeden og siger ja.

Mange mangler tålmodighed

Michael Brautsch har siden sin debut i tv-programmet i sæson 2 lært meget, især om at bryde mønstre og mangel på tålmodighed hos deltagere.

- Jeg er overrasket over, hvor lidt tålmodighed flere af deltagerne i de tidligere sæsoner havde. Der er nogle af dem, som har fokuseret vildt meget på, hvilke typer, de tidligere er faldet for – og når den matchede ægtefælle så er en anden type, sker det, at de opgiver eksperimentet efter fem eller otte dage. Bare fordi det ikke er samme persontype som tidligere.

- Dermed udelukker deltagerne med meget lidt tålmodighed sig fra at opleve, hvad der vil ske frem over og måske også blive positive overraskelser.

Det at bryde mønstre en anden vigtig læring for sognepræsten fra Frederiksberg Slotskirke.

- ’Gift ved første blik’ har lært mig meget mere om, at hvis du vil bryde mønstre fra tidligere kæresteforhold og ægteskaber, så griber du chancen for at finde en ægtefælle, som du kan falde for.

Det kniber med rummeligheden

De fire par i tv-eksperimentet oplever både opture, sympati, bump på vejen og store udfordringer. Nogle af parrene vælger at kontakte Michael Brautsch og få en snak og måske et råd.

- Det er ofte, når et par har svært ved at kommunikere med hinanden, at de vil bruge mig. Blandt andet til at forsøge at holde fast på det, som de sagde, før de blev gift. Dengang var der højt til loftet med rummelighed og til at ville inkludere hinanden i hverdagen. Når hverdagen banker på med at bo og leve sammen, kniber det af og til både rummelighed, inkludering og også tålmodighed.

Når han sidder med par i sådan en situation, begynder han som regel med at spørge dem, om hvad de kan huske fra den individuelle snak, han havde med dem efter matchingen og inden vielsen.

Ja eller nej til at fortsætte ægteskabet?

Tilbage til præstens kontor med de grønne vægge på Frederiksberg Slot, hvor deltagerne sidder efter fem ugers ægteskab og skal svare på Michael Brautschs spørgsmål: "Skal i fortsat være gift med hinanden?"

Det er en spændende dag for alle, hvor samtalerne og tv-optagelserne med de fire par foregår på én dag.

- Det jo mest nervepirrende for de otte deltagere. Jeg har jo loddet stemningen igennem programmerne, men jeg ved jo ikke, hvad de vil svare, når de sidder overfor mig.

Nogle gange svarer parrene jo, at nu er vi blevet gode venner, men nu lader vi os skille og ser, hvad der sker.

- Når og hvis de gør det, synes jeg, at det er at træde flere skridt tilbage i den proces, som de i gang med.

- Et ægteskab er den højeste form for et parforhold. Parterne forpligter sig til at få ægteskabet til at virke. Derfor er mit råd til dem, at de kun skal lade sig skille, hvis de ikke vil være kærester og heller ikke kan se hinanden som et par i fremtiden.

Facebook
Twitter