Sanne er jøde og bange: Jeg vil ikke skjule mig længere

Efter flere forsøg lod Sanne Cigale sig overtale til at lave et tv-program om jøder i Danmark.

Sanne Cigale Benmouyal sagde nej til at lave tv-programmet ’Jøde!’ to gange, før hun blev overbevist om, at det var vigtigt for hende at lave.

Programmet skulle nemlig handle om, hvordan man med jødisk baggrund kan have en frygt i livet. En frygt for tilråb, trusler og anden form for chikane.

Fra alle sider herunder familie og venner blev hun advaret mod at lave det, men for hende selv endte der med at være en mening med projektet, der oversteg frygten for de mulige konsekvenser.

- I første omgang var jeg bange for, at prisen var for høj. Men jeg har det sådan, at hvis der er noget, jeg ikke tør, så er der et eller andet galt. Og her er der noget, vi har glemt at tale om, siger Sanne Cigale Benmouyal.

Programmet ’Jøde!’ bliver vist over tre afsnit på DR2. Her vil Sanne Cigale Benmouyal forsøge at åbne op for den lukkethed, hun oplever, der er i jødiske kredse.

- Hele mit liv har jeg lært, at jeg skal passe på, at jeg skal gå under radaren og ikke skilte med, hvem jeg er. Alle jøder kan genkende det her med, at der ikke er nogen grund til at lave støj og tiltrække unødig opmærksomhed.

- Men jeg ville også ønske, at vi i Danmark havde en større tolerance overfor alle minoriteter. Jeg synes, den er ekstremt lav. Jeg tror heller ikke, det er særlig fedt at være muslim i det her land, siger Sanne Cigale Benmouyal.

Fra den jyske vestkyst til København

Den 33-årige cand. mag. og journalist kom fra den jyske vestkyst til København for syv år siden. Hun har en israelsk far og en dansk mor og er vokset op med, at man som jøde ikke skal tiltrække sig ekstra opmærksomhed.

Da hun flyttede til København, troede hun dog, at tingene ville være anderledes end i det jyske.

- Da jeg fandt ud af, at der var et jødisk samfund, blev jeg glad. Men jeg fandt også ud af, at der ingen jødisk kultur var - ingen jødiske butikker, ingen gik med kalot, og det chokerede mig en anelse, siger Sanne Cigale Benmouyal.

Under sin opvækst mærkede hun allerede tidligt, at hun var anderledes, men følelsen er bare vokset med tiden.

- Da jeg begyndte at arbejde i mediebranchen, fik jeg nogle slag over snuden, da jeg oplevede antisemitisme. Fra at have oplevet drillerier i skolegården, så opdagede jeg nu, at jeg fik noget andet i min indbakke end mine kolleger, når jeg skrev noget. Jeg fik bekræftet alt det, jeg havde fået at vide som barn, fortæller Sanne Cigale Benmouyal.

I programmet fortæller hun om indkommende beskeder med ordlyden ’fuck dig din priviligerede jødeluder’, ’din klamme so’ og ’jødesvin’.

Angrebet på synagogen

I det første afsnit besøger hun synagogen i Krystalgade i København, hvor vagten Dan Uzan blev dræbt i et terrorangreb den 15. februar i 2015.

Hun møder en af deltagerne til den fest, der fandt sted under angrebet. Besøget gør indtryk, men udover dette voldsomme angreb, er det få alvorlige episoder, jøderne i Danmark bliver udsat for.

I Rigspolitiet opgørelse for 2017 er der registreret 38 hadforbrydelser mod jøder.

Ifølge en opgørelse, som det jødiske samfund har lavet, lå antallet af antisemitiske hændelser, som primært er i form at ytringer, på mellem 40 og 60 om året i årene op til 2015. Efter angrebet i 2015, er tallet faldet til mellem 20 og 30 hændelser om året.

Det understreges i rapporterne blandt andet, at der skal tages højde for mørketal, og at det er sandsynligt, at antallet af antisemitiske hadforbrydelser holdes kunstigt nede, fordi mange danske jøder, af frygt for antisemitisme, undgår at vise, at de er jødiske.

Advaret af familien

Sanne Cigale Benmouyal oplevede jødernes frygt i forbindelse med at skulle lave programmet. Det var utroligt svært at finde personer, der ville medvirke uden anonymitet.

Personligt oplevede Sanne Cigale Benmouyal udover sin egen frygt en stor modstand i familien mod hendes projekt. Kun faren er villig til at medvirke. Han advarer hende dog og siger, at det er farligt.

- Det har været svært for familien. De synes ikke, at det er særlig fedt og havde helst været foruden. Men jeg håber, at de kan se, det er vigtigt, når de ser det store billede, siger Sanne Cigale Benmouyal.

Personligt har det været en barsk oplevelse at lave programmet.

- Man skulle passe enormt meget på og gå på æggeskaller i forhold til andre mennesker. Det har været frygteligt at lave det. En følelsesmæssig rutschetur. Det er helt klart noget, jeg aldrig gør igen, men det behøver jeg heller ikke - nu er det sagt, pointerer hun.

Frygten for konsekvenser

Efterfølgende går hun selv rundt med en frygt for, hvilke konsekvenser programmet kan få for hende.

- Jeg er mere bange, end jeg forventede at være. Jeg forventer noget fra alle kanter. Nogen, der siger, de kan genkende problematikken. Men også nogen, der spørger, hvorfor de skal høre om det. Jeg er forberedt på det meste og rejser til Israel for at komme lidt væk, når programmet kører, fortæller Sanne Cigale Benmouyal.

Med programmet håber hun i sidste ende at få brudt noget af den tavshed, hun oplever, i og omkring det jødiske samfund.

- Jeg håber, at der kommer flere tiltag for at fremme jødisk kultur. De fleste ved, at der bliver holdt Ramadan, men de færreste ved, hvad Channukah er. Det er underligt. Er det samfundets skyld, eller er det, fordi det jødiske samfund holder så lav profil?, spørger Sanne Cigale Benmouyal.

Facebook
Twitter