TV-lægens far var psykopat: 'Jeg kan godt tilgive dig, men jeg glemmer aldrig'

Hvad gør det ved et barn at vokse op med en forælder med psykopatiske træk?

Charlotte Bøving er læge og blandt andet kendt fra programmet 'Lægen flytter ind'.

- Alt var infiltreret af voldsomhed. Vrede, hor, druk, tæv. Og så tæv en gang mere.

Lægen Charlotte Bøving voksede op med en far, der var psykopat.

En far, der på overfladen var en charmerende, velanset læge i lokalsamfundet i Varde, men bag hjemmets fire vægge kunne vende på en tallerken og tyrannisere sin egen familie.

- Han var det hele. Smuk, flot, atletisk. Alle kvinderne var vilde med ham. Men det hele kunne vende på et øjeblik, og man anede aldrig, hvor man havde ham.

Det fortæller Charlotte Bøving, der blandt andet også kendes fra TV-programmerne 'Lægen flytter ind' i den nye programserie 'Din Psykopat!' på DR1, hvor hun over tre programmer dykker ned i forskellige aspekter af livet med en psykopat.

Charlotte Bøving sidder i sit barndomshjem og tænker tilbage på opvæksten med en psykopatisk far.

Men hvad er en psykopat egentlig? Ifølge Tine Wøbbe, der er chefpsykolog på Danmarks største psykiatriske hospital, Sct. Hans, er det ikke lige til at lave en klar beskrivelse..

- Psykopati er sådan et begreb, hvor vi alle sammen synes, vi ved, hvad vi taler om. Det er en, der er problematisk for sine omgivelser, og som man egentlig burde køre uden om. Men det er ikke en diagnose i sig selv, siger Tine Wøbbe.

Manipulerende, beregnende og løgnagtig

Hun forklarer, at den typiske psykopat er manipulerende, beregnende, løgnagtig og udnytter andre til egen vinding. At de ingen skrupler har i forhold til at udnytte andre.

- Du bliver et middel til at opnå psykopatens mål. De har ikke det samme følelsesliv som de fleste andre. De er typisk ikke plaget af skyld eller anger, når de påfører andre smerte, hvad end det er fysisk eller psykisk.

I videoen her kan du se Tine Wøbbe forklare, hvordan psykopater defineres ud fra en psykopatitjekliste

Farens adfærd satte et voldsomt præg på Charlotte Bøvings opvækst. Nu er det blevet hendes mission, at psykopati skal være noget, vi taler om.

Unaturlig relation

Dengang var de voldsomme oplevelser med faren ikke noget, hun kunne dele med nogen.

- Ingen forstod, hvad jeg gik og bar på. Jeg turde ikke fortælle nogen om det. Jeg var flov over det, der foregik.

- Man kan jo ikke forklare, hvorfor nogen vil slå dem, de holder allermest af. Og så var der en status over sådan en lægefamilie. Udadtil skulle det jo se godt ud.

Chefpsykolog Tine Wøbbe forklarer, at det skaber unaturlige relationer mellem børn og voksne, når et barn vokser op med en psykopat.

- Enhver psykolog vil være bekymret for et barn, der vokser op i et miljø, hvor en af forældrene har svære psykopatiske træk.

- For psykopaten vil lave det her manipulative spil og og vil ofte være uforudsigelig, impulsiv og mangler den emotionelle dybde, som man gerne skal have i ens primære omsorgsperson, siger Tine Wøbbe.

I videoen kan du se Charlotte Bøving fortælle om en voldsom episode med faren

Charlotte Bøving fortæller da også, hvordan hun på samme tid så op til sin far og er præget af ham, men også har været bange for at blive som ham.

Præget af hans konkurrencegen, flid, og følelsen af at man kan, hvad man vil. Men bange for selv at udvise hans dårlige sider.

- At jeg mindede om ham var det værste, man kunne sige til mig. Han var det menneske, jeg allermindst ville ligne. Hans voldsomme tone, aggressive adfærd og hans måde at tromle andre mennesker.

- Hvis min mor så sagde, at jeg lignede ham, blev jeg ked af det.

Tilgivelse

Faren, Gerhard Bøving, lever ikke længere. Han døde i 2015, og Charlotte Bøving kan med egne ord nu trække vejret frit. Og på farens dødsleje oplevede familien en form for erkendelse fra hans side, fortæller hun.

- Da han var syg og lå på hospice, spurgte han på et tidspunkt, om vi kunne tilgive ham. Vi spurgte ham: Hvad er det, vi skal tilgive dig for, far? Han sagde ikke noget.

- Så remsede vi alle de ting op, han havde gjort ved os. Han sagde ”jeg har jo været et monster!”. Ja, det har du. Jeg sagde ”jeg kan godt tilgive dig, men jeg glemmer aldrig”. Det var det definitive, at han ikke kunne ramme mig mere.

I dag kæmper hun for at aftabuisere psykopati. Hun mener, det er vigtigt at tale højt om psykopater og de konsekvenser, de har for deres omgivelser. For ofrene for psykopater skal ikke føle sig skyldige.

- Man har to veje at gå: Enten gentager man alt det, ens forældre gjorde, eller også går man sin egen vej, konkluderer hun.

FacebookTwitter