Verdens rigeste prædikanter: Når Guds ord bliver vejen til millioner

De prædiker for millioner af troende og har privatfly og kæmpevillaer.

Der er store penge i religion, og det er de fem herrer på denne liste levende beviser på. Foto af Edir Macedo: SAMUEL MARTINS/SCANPIX og T. D. Jakes: DONNA MCWILLIAM/SCANPIX.

At prædike Guds ord kan være en indbringende forretning.

Det er der mange levende eksempler på rundt om i verden, hvor der ikke nødvendigvis er et modsætningsforhold mellem en stærk tro og jagten på rigdom.

Et fænomen, som DR3-programmet 'Rig på Religion' undersøger.

Velstandsteologi er et begreb, som mange protestantiske evangelister i USA, Sydamerika og Afrika bekender sig til, og ifølge den er personlige rigdom et udtryk for den vej, Gud har lagt for en, og altså ikke noget man behøver skamme sig over.

Tværtimod.

Grundlæggerne af de kirker - og der er mange af dem - skaber ofte store forretningsimperier, der gør dem styrtende rige. Pengene kommer fra menighedsmedlemmernes lommer i form af donationer og salg af alt fra helbredelse ved håndspålæggelse til bøger.

Mange af pengene bliver brugt på velgørende formål, men en stor del bliver til prædikanternes personlige formue.

Herunder kan du møde fem af dem, der er blevet rigest på at prædike Guds ord.

Edir Macedo - Sydamerikas rigeste prædikant

Edir Macedo menes at være den mest velhavende af de sydamerikanske prædikanter. (Fotomanipulation Espen Moe, originalfoto Samuel Martins/Scanpix)

Selvom Brasilien traditionelt er et katolsk land, vinder andelen af protestantiske evangelister frem.

En af årsagerne er Edir Macedo, der står bag Igreja Universal do Reino de Deus (Den universelle kirke for Guds kongerige), der har 4500 kirker i Brasilien og ifølge eget udsagn mere end otte millioner medlemmer.

Ifølge Forbes var han i 2013 god for lige omkring én milliard dollar. Edir Macedo har solgt over 10 millioner bøger med sine budskaber, og han ejer en af Brasiliens største tv-netværk og sit eget privatfly.

David Oyedepo - Nigerias verdensprædikant

David Oyedepo sammen med sin kone, der bærer det ganske passende fornavn Faith. Hun spiller også en stor rolle David Oyedepos kirke.

Skabte i 1983 kirken, der går under navnet Winners' Chapel, i Nigeria, og siden har han ikke set sig tilbage.

The Faith Tabernacle har plads til 50.000 tilhørere.

The Faith Tabernacle i byen Lagos er med plads til 50.000 mennesker det største tilbedelsescenter, der findes. Kirken har ifølge David Oyedepos mere end seks millioner følgere på verdensplan.

Han har selv skabt sig en formue på 150 millioner dollar, anslår Forbes. Han ejer fire private fly og har huse i USA og London. En del af indtægterne kommer fra hans succesfulde forlag, der sælger hans bøger.

Valdemiro Santiago - Protegéen

Valdemiro Santiago begyndte som protegé for Edir Macedo, men forlod kirken og skabte sin egen, der også har vundet stor opbakning i Brasilien.

Ifølge brasilianske medier er hans personlige formue på 220 millioner dollar.

Han var en tæt betroet og protegé til Brasiliens rigeste prædikant, Edir Macedo, men han forlod kirken efter uoverensstemmelser og skabte med det samme sin egen kirke, Igreja Mundial do Poder de Deus (Verdenskirken for Guds styrke).

På fire år, fra 2009 til 2013, ekspanderede kirken voldsomt og åbnede 4500 nye kirker.

Kirken har været i økonomisk modvind, og Valdemiro Santiago benægter anklager om, at han i 2012 købte et jetfly til 45 millioner dollar.

Kenneth Copeland - Dollarmilliardæren

Kenneth Copeland er en af USA's bedst indtjenende tv-prædikanter.

Den amerikanske tv-prædikant, der står i spidsen for et religiøst forretningsimperium, KCM, bliver af mange anslået til at være den rigeste af sin slags.

Hvad hans formue lyder på, vides ikke med sikkerhed, men han har selv påstået, at han er milliardær i dollar.

Sidste år købte KCM et fly i form af en Gulf Stream V Jet for et ukendt millionbeløb. Han bad ved samme lejlighed sine følgere om at donere penge, da det var nødvendigt at lave modifikationer på flyet, bygge en hangar og udvide den allerede eksisterende landingsbane for et beløb svarende til 127 millioner kroner.

Et Gulfstream V som det, KCM investerede i sidste år.

Han forklarede indkøbet med, at offentlig flytransport er "fyldt med dæmoner".

Forretningen driver han fra en grund i Texas, der dækker mere end 600.000 kvadratmeter, og han bor i et hus til 6,3 millioner dollar. En bolig, der kom i vælten, da tv-programmet Last Week Tonight påpegede, at det var anskaffet under lukrative skatteregler, der er forbeholdt religiøse samfund i USA.

T.D. Jakes - Kendis-prædikanten

T. D. Jakes har udover sin kirke også et filmselskab og udgiver gospelmusik. (Fotomanipulation Espen Moe, originalfoto Donna McWilliam/Scanpix)

Han er en af USA's største tv-prædikanter med The Potter's House, som han grundlagde sammen med sin kone i 1996.

Han var ved daværende præsident George Bush' side i kølvandet på orkanen Katrina i 2005, og han talte ved Barack Obamas indsættelse som præsident i 2009.

Han har været gæst hos talkshow-værten Oprah Winfrey, hvor han talte om sin rigdom, der sidste år blev anslået til at være på 18 millioner dollar. Der understregede han, at han, udover den kirke han har grundlagt, også er en succesfuld forfatter og filmproducer, og at hans formue er skabt af mange kanaler.

Han bor i en villa på 900 kvadratmeter til en værdi af tre millioner dollar.

I tredje program af 'Rig på Religion' besøger Kristoffer Eriksen ham og hans tilhængere. Der fortæller en af dem, at de betaler tiende hver uge. De giver altså en tiendedel af deres indkomst til kirken.

- Alt, hvad vi har, kommer fra Gud, forklarer han.