Sex under coronakrisen: Hvad må du egentlig?

Overlæge ved Sexologisk Center giver gode råd til sex under coronakrisen

Myndighederne anbefaler, at man begrænser tæt kontakt. (© (c) Colourbox)

I flere uger har myndighederne anbefalet øget hygiejne, begrænset tæt kontakt og forbudt større forsamlinger. Alt sammen for at begrænse smittespredningen af coronavirus.

Overlæge Astrid Højgaard fra Aalborg Sygehus. (Foto: Sofia Busk)

Læser man anbefalingerne helt bogstaveligt, harmonerer de ikke ligefrem med et aktivt sexliv.

Men for mange kan det måske være fristende at kaste sig over kæresten, når nu de fleste af døgnets timer tilbringes i hjemmet. Og for singlerne kan tiden være ekstra ensom uden nærhed og kontakt.

Så hvordan skal man egentligt forholde sig til sex?

Det har vi spurgt ledende overlæge ved Sexologisk Center ved Aalborg Universitetshospital, Astrid Højgaard, om.

Kan coronavirus blive overført seksuelt?

- Det ved vi ikke endnu. Der er ikke lavet studier endnu, der påviser, om coronavirus findes i sæd eller i skeden.

- Men har man sex, er man i tæt kontakt på et andet menneske. Man er ansigt til ansigt. Og man er højst sandsynligt i et lille lukket rum, hvor man trækker vejret tæt på hinanden, og det er den største årsag til smitterisiko. For virus er i udåndingsluften.

Er det okay at have sex, hvis man har en fast partner?

- Ja, det er det. Hvis man i forvejen bor sammen med sin partner, så deler man de samme baktier, vira og svampe. Så holder man sig til sin kæreste eller partner, som man bor med, tror jeg ikke, at det øger risikoen ved at have sex, for man har allerede så tæt kontakt i hjemmet. Virus findes også på overflader og blandt andet i sengetøjet, så bor man sammen, er der større risiko.

Må man have sex med én, man har datet et par gange?

- Hvis man gør det, eksponerer man sig selv for en øget risikosmitte af coronavirus. Alt tyder på, at jo færre kontakter, vi har, jo bedre er det for at forhindre smitte. Så det vil klart være bedst at lade være.

Hvad med nye sexpartnere?

- Det, vil jeg mene, er en dum idé på grund af smitterisikoen af coronavirus. Det ubehagelige ved smitte af virus er, at man kan blive smittet af en, som man ikke ved er smittet, på grund af den lange inkubationstid. Derfor ville jeg være tilbageholdende med at finde en ny partner. Vi skal også følge myndighedernes anbefalinger og holde os indendørs og være påpasselige med at være tæt på andre.

Kan man smitte sig selv, når man onanerer?

- Nej, det kan man ikke. Onani er ikke problemet, når vi snakker coronasmitte. Det er den manglende håndvask eller hygiejne, der er problemet.

- Har man været ude at handle og ikke vasket hænder, og man så rør sig i ansigtet eller øjnene, så tværer man virus rundt dér. Og så er smitterisikoen stor.

Er det ekstra vigtigt med rengøring af ens sexlegetøj lige nu?

- Vi ved fra andre studier, at mennesker, der deler sexlegetøj uden at vaske det, kan overføre smitte af virus.

- For at mindske smitterisikoen skal man have personligt sexlegetøj. Man skal ikke bytte det rundt med andre. Hvis man alligel bytter det, så skal man huske at vaske det ekstra meget med vand og sæbe i disse tider.

Har du råd til singler, som har lyst til sex i den nærmeste fremtid?

- Det er træls at være så isoleret, og vi kommer alle til at lide under det her.

- Men der findes jo udmærkede videotjenester, man så kan hygge sig med. Ellers kan man jo bryde ensomheden og hoppe over på en datingapp og i det hele taget bruge de sociale medier.

Der findes ingen videnskabelige studier om coronavirus, smitte og sex endnu, så Højgaards svar er baseret på den viden, der eksisterer om andre meget smitsomme virusser. Og ifølge hende vil det formentlig være de samme ting, som vi vil se ved coronavirusset, når der i fremtiden bliver lavet videnskabelige studier om det.