Shami føler sig fri i technomiljøet: 'Her er homofobi, racisme og sexisme bandlyst'

31-årige Shami er lige nu aktuel i DR3-serien 'Noia', der handler om det københavnske technomiljø.

(Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Historien om 31-årige Shami kunne handle om, hvordan han flygtede fra Afrika til Danmark, da han var syv år, og to år senere tog tilbage til Afrika, hvor han følte sig fremmed.

Eller om hvordan han voksede op i en meget kristen familie, gik til bibelstudier, i søndagskirke - og skulle finde modet til at springe ud som homoseksuel.

Den kunne også handle om, hvordan han i technomiljøet fandt en plads til at være sig selv.

Men historien om Shami er først og fremmest fortællingen om, hvordan mange ting i livet sker helt tilfældigt, og hvordan man kan vælge at gribe mulighederne og se, hvor det bærer én hen.

Da Shami var 17 år, blev han stoppet af Scoop Models og spurgt, om han ville skrive modelkontrakt. Siden har han været model i Vouge Magazine, lavet kampagner for mærker som Nike og Calvin Klein og gået på runways i London, Paris og Milano. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Kufferten er ikke pakket ud endnu, og tøjet er ikke kommet på plads, da vi møder 31-årige Ezra Shami, bare kaldet Shami, på Nørrebro, hvor han lige er flyttet til.

Vi skal snakke om hans rolle i den nye DR3-serie 'Noia', som handler om vennerne Nadja og Bess, der danser natten og morgenen væk til techno, indtil deres massive stofmisbrug begynder at få store konsekvenser. Her spiller Shami rollen som fyren Andrea, der er en del af vennegruppen i ravemiljøet.

Det er hans første rolle i en serie, og som så meget andet i hans liv kom invitationen til castingen dumpende helt uventet.

Han var lige flyttet tilbage fra London, hvor han havde boet i over to år og blandt andet arbejdet som model. Nu skulle han finde ud af, hvad han så skulle give sig til. Og så fik han en besked fra sin veninde. Her stod, at tv-holdet bag 'Noia' gerne ville have ham til en casting.

- Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle op til, men jeg sagde selvfølgelig ja. Jeg tænkte mere på castingen som en oplevelse, som noget, jeg så fik prøvet af. Jeg havde slet ikke regnet med andet, siger han.

Han fik tilsendt manuskriptet søndag, og dagen efter tog han til prøve. Ugen efter fik han rollen som fyren Andrea, der er en af vennerne i rave-miljøet.

- Andrea er nærmest mig, så det var ret nemt at spille ham. Han er en livsglad person, der er energisk og elsker at danse og være med til technofester, fortæller han.

Shami lytter mest til sine venners technomusik og anbefaler Ezi, LundRønde, Schacke, SUGAR, D.DAN, High Future, DJ Tool, MAMA SNAKE. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Og det er noget, Shami kan relatere til.

Hans fascination for techno startede, da han var i Berlin og blev introduceret til festerne af nogle venner. Nu er han en del af det københavnske ravemiljø og er involveret i nogle af festerne ude på Refshaleøen. Technoscenen er blevet stor i København, og Shami kalder det for et 'fællesskabsprojekt', hvor alle kender alle.

- Jeg synes, det er for svedigt, at der er kommet det her rum i Danmark. København har fået et godt renommé og en lyd, som vækker genklang i hele verden.

Han medgiver, at musikken ikke er noget, alle kan overskue. Men det handler også om så meget andet.

- Du kommer for at danse og være sammen, og der er en energi, ærlighed og en nerve i det, som du ikke ser på en normal klub.

En 'normal' klub er ifølge Shami heteronormativ - det vil sige standard mand-kvinde. Men på en technoklub er det noget andet. Her er der et rum, hvor man går højt op i, at homofobi, racisme og sexisme er bandlyst, og man må hverken tage billeder på klubberne eller stirre på andre.

Her ses Shami i en scene fra den nye DR3-serie 'Noia' med skuespillerne Frederikke Dahl Hansen, Eja Penelope Roepstorff og Anton Hjejle. - 'Noia' er fedt og råt. Serien viser tingene, som de er. Jeg kan godt lide, der ikke er sådan en Disney-vinkel på, siger han. (© Dr)

- Du kan komme som gay, straight, bi, flydende - ja alt - og stadig føle dig hjemme. Du kommer derind og tager dit eget hylster af og er der helt ærligt. Det giver bare en klar og mere respektfuld vibe, hvor jeg kan være mig selv.

Flygtede fra Afrika

Og det er netop det, Shami ikke har følt, han har kunnet en stor del af sit liv. Være sig selv.

For at forstå hans baggrund skal vi tilbage til Uganda, hvor han er født og opvokset, til han var syv år. Faren arbejdede på den tyske ambassade, moren passede ham og hans søskende, og de havde et godt liv og talte tre sprog.

Men i 1994 kom krigen i Rwanda tæt på, og familien flygtede til Danmark, hvor de slog sig ned i Ringsted og boede i et rækkehuskvarter.

- Jeg har lavet teater, da jeg var barn, og skuespilfaget er en hemmelig drøm, jeg altid har haft. Andrea i 'Noia' er den første karakter, jeg har spillet, men heldigvis kunne jeg gøre brug af min modelerfaring, siger han. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

- Jeg havde aldrig været udenfor Afrika, da jeg kom hertil. Da jeg så sne for første gang, wow, jeg tror ikke, jeg sov hele den nat. Jeg skulle bare ud og røre ved det og kigge op i himlen, husker han.

Familien fandt sig hurtigt godt til rette i det nye, og moren gik meget op i, at alle børnene skulle lære dansk, så de ikke følte sig udenfor, hvilket gør, at Shami i dag taler uden nogen form for accent.

Efter et par år fik Shamis mor og far en trang til at vende tilbage til det afrikanske liv, og de pakkede alt og rejste hjem. Men Afrika var ikke længere Shamis og hans søskendes hjem.

- Det var meget tydeligt, at vi var blevet vant til noget andet. Nu havde vi lige lært dansk, og så skulle vi lære et nyt sprog igen. Vi holdt til for os selv og fungerede ikke i skolen. Vi var blevet for danske på en måde.

Efter et år med daglige protester fra børnene, pakkede familien atter deres ting og flyttede retur, hvor de bosatte sig i Lyngby.

Homoseksualitet er ikke acceptabelt

Selv om familien var vendt tilbage til Danmark, holdt hans mor og far stadig fast i deres religiøsitet og kristne tro, som de dyrkede aktivt.

Der var kirke hver søndag og bibelstudier en gang om ugen, hvor Shami og hans søskende læste op i Biblen og snakkede om det for at bygge et forhold op til Gud. Det var noget, forældrene var - og er - meget involverede i, men Shami var begyndt at få problemer med det hele.

For han vidste, at han var homoseksuel.

- Når man sveder, er det rigtig dejligt at holde håret lidt inde. Og så ser det fucking godt ud med en hat eller tørklæde. Jeg leger med det kønsneutrale, og jeg kunne også godt finde på at tage en kjole på. Whatever looks good. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

- Hvordan skulle jeg få det til at hænge sammen med religionen? Jeg vidste, at det i mine forældres verden ikke var accepteret som sådan. Afrikanske familier kan måske have et mere sort-hvidt billede af seksualitet, så det var svært i starten. Jeg skulle virkelig overbevise mig selv om, at deres holdning i hvert fald ikke havde noget med mig at gøre, fortæller han.

Det tog lang tid, før han fortalte sine forældre, at han var homoseksuel, for først skulle han gradvist lære at acceptere sig selv og dernæst tage mod til sig til at turde sige det højt.

Hvor gammel var du?

- Jeg var en late bloomer. Det var først, da jeg var 23-24 år, at jeg egentlig sagde: "Nu er det nu. Nu skal I bare høre!"

Hans søskende bakkede ham op med argumenter om kristne værdier.

- Hvis du er et kristent menneske, skal du ikke dømme nogen, med mindre du er Gud. På den måde fik vi en dialog, og de ved det hele nu, og de accepterer mig.

Samtidigt fandt han venner, som åbnede hans sind, hvor han godt turde være sig selv.

- Det har gjort det lettere at acceptere, hvem jeg var. Det er en proces, men det er også stadig svært nogle gange, siger han.

Derfor er det så vigtigt for Shami at høre til de steder, hvor der er frirum til, at han kan være sig selv. Det rum fandt han i technomiljøet. Og i modelverdenen.

Ni tatoveringer er spredt over Shamis krop. - Mine tatoveringer er aldrig helt planlagte; det sker i momentet. Så er der en ven, der har en maskine, og så får man lige en idé. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Igen var det tilfældighederne, der gjorde, at han endte på catwalken i London, Paris og Milano og i kampagner for mærker som Nike og Calvin Klein.

Det skete helt præcist, da han som 17-årig var på vej ned ad en rulletrappe i Magasin. Lige pludselig stod der en dame og vinkede af ham. Det var chefen for Scoop Models.

- Har du overvejet at blive model, og har du lyst til at skrive kontrakt med os, spurgte hun.

De var vilde med hans androgyne look, og at han så så ung ud. Og Shami tog imod tilbuddet.

- For mig er enhver oplevelse noget, der forbereder mig på noget andet. Du bliver bare kastet ud i det helt alene, og det gør også, at du modnes hurtigere. Det åbnede min verden op, og jeg oplevede ting, andre 17-årige ikke oplevede, fortæller Shami, som stadig fik gjort gymnasiet færdigt.

Ikke at han har brugt den til noget indtil videre.

Foruden sin modelkarriere arbejder han som stylist. Det er selvfølgelig også noget, der opstod helt tilfældigt, da en fotografveninde bad ham om at hjælpe til, fordi han havde erfaring fra selv at være model. Og han opdagede, at han var ret god til det og blev siden hyret af store firmaer.

- Når jeg tager til ravefester, kan jeg godt have tre outfits på i ét, så man kan skifte undervejs og holde sig fresh. Jeg starter med flere lag og ender halvnøgen, fordi det er så skidevarmt derinde, forklarer han. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Snart skal han til Berlin igen.

- Jeg skal ud at spille. Jeg vil ikke kalde mig selv en dj, men vi skal spille til en dagsfest. Der kører fra ti om morgenen til ti om aftenen, siger han.

Det mest normale er dog fra klokken ti om aftenen til ti om morgenen. Men selv om han elsker at danse natten væk som i 'Noia', frygter han ikke at ende som hovedpersonen Nadja, som tager så mange stoffer, at hun får paranoia og havner i et sort hul.

- Det sker, men jeg har kun set det ske for meget få. Det kan hænge sammen med, at man ikke har et bagland, der er gode til at sige fra. Jeg synes, det er sjældent, man ser det i technomiljøet, hvor man er gode til at holde øje med hinanden.

Er det sket for dig?

- Det er aldrig sket for mig. Jeg kunne ikke forestille mig det. Jeg er meget bevidst om, hvor sjovt jeg gerne vil have det. Ligesom Andrea, min karakter i 'Noia'. Han er en positiv person, der holder af at have venner omkring sig og have et fællesskab på den måde i miljøet.

- Han er ikke destruktiv, men meget interesseret i livet og det store udland. I eventyr. Ligesom mig.

Hvad der skal ske, når han kommer hjem fra Berlin, ved han ikke. Men en ting er sikkert. For Shami kan det heller ikke planlægges.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk