Skal vi være bollevenner? Få ekspertens råd og Chris, Cecilia og Sarahs erfaringer

Det kan være lærerigt og en seksuel befrielse at have en bolleven, mener sexolog Sara Skaarup.

(© rawpixel/Unsplash)

Engangsknald, bollevenner, åbne forhold, monogami.

Der findes mange forskellige konstellationer, der kan hjælpe dig med at blive tilfredsstillet både følelsesmæssigt og fysisk.

En bolleven befinder sig et sted i de grå nuancer mellem singlelivet og parforholdet. Måske er du single og ikke på udkig efter en kæreste, men vil gerne tilfredsstilles seksuelt af en person, du har det sjovt med - og på fast basis.

Måske er du i et åbent forhold og savner et løst, ukompliceret forhold ved siden af dit parforhold, som kan give dig noget, du ikke finder dér.

Uanset, hvad din situation er, så er en bolleven en mulighed for at udforske din egen seksualitet uden alle de forventninger og komplikationer, der kan følge med i et fast parforhold. Det mener i hvert fald sexolog Sara Skaarup. Hende vender vi tilbage til senere, når hun giver nogle gode råd til dig, der gerne vil have en bolleven.

Men først skal du møde Cecilia, Sarah og Chris. De har alle tre, på hver deres måde, haft fornøjelsen af at invitere en bolleven ind i deres liv.

Sarah H. 20 år & Chris J. 26 år: Et nyt venskab med fordele

Det er vigtigt at være ærlige overfor hinanden, hvis et bollevenskab skal fungere. Det mener både Chris, Sarah og sexolog Sarah Skaarup. (Foto: Kasper Månsson © dr)

De mødte hinanden på Tinder for en måned siden. Chris er single, og Sarah, der er udvekslingsstuderende fra USA, er i et åbent forhold.

Sex var ikke et aftalt udkom af deres første møde. Men fordi kemien var så god, blev det naturligt starten på bollevenskabet mellem Chris og Sarah.

- Jeg ledte ikke som sådan efter en bolleven på Tinder, da vi begyndte at skrive sammen. Men så havde vi super god kemi, og Sarah har fra starten været meget ærlig omkring, hvad hun søgte, at hun var i et åbent forhold - og at hun snart tager tilbage til USA igen. Så det har været nemt at navigere i helt fra starten, fortæller Chris om mødet med Sarah.

Sammen har de fundet en balance i det fysiske og det nære, som gør det muligt for dem begge at få lige præcis dét, de søger, ud af deres relation:

- Vi kender måske ikke hinanden super godt, men når vi hænger ud sammen, så har vi det sjovt. Og selvom vores forhold handler om sex, så er det jo ikke det eneste, vi laver sammen. Vi snakker oftest sammen i længere tid, end vi har sex, fortæller Sarah.

For som en bonus til den fysiske del af deres forhold, så nyder de også hinandens selskab. Det betyder, at det langt hen ad vejen rent faktisk bliver det, man på Sarahs modersmål kalder 'friends with benefits' – venner med fordele.

- Det havde naturligvis været meget nemmere at sige farvel til Chris, når jeg om to uger tager hjem til USA, hvis han havde været en douchebag, griner Sarah.

- Men vi hygger os sammen og har det sjovt, hvilket har været en bonus udover det fysiske.

Chris og Sarah har set hinanden i knap en måned. Om to uger tager Sarah hjem til USA igen. Men de regner med, at de vil holde kontakten som venner fremover. (Foto: Kasper Månsson © dr)

Spørger man Chris og Sarah, om de har nogle gode råd til andre, der gerne vil have et succesfuldt bollevenskab, så er de begge ret klare i spyttet:

- Det er altafgørende, at man er ærlig overfor hinanden.

- At man respekterer den person, man er sammen med - men også respekterer sig selv nok til at være ærlig, hvis man ikke længere synes, det er rart at være i den slags forhold, siger Chris.

- Det er vigtigt, at begge føler, at de kan sige, hvordan de har det med den type forhold, så man ikke får nogle følelser i klemme, uddyber han.

- I en relation som vores er der ingen grund til hvide løgne. Det er et meget direkte, fysisk forhold, så derfor fungerer det også bedst, hvis man siger tingene uden omsvøb, supplerer Sarah.

- Jeg føler, at det at have en bolleven er tabubelagt. Men i virkeligheden er det bedre bare at være bollevenner med én, som man bare har det sjovt med og er fysisk tiltrukket af, i stedet for at forsøge skabe et parforhold med den person, hvis man ikke for alvor er forelsket. For romantiske følelser kan man ikke forcere. Så hellere holde det uformelt og have det sjovt sammen. Det har jeg i hvert fald forsøgt at forklare mange af mine veninder, griner Sarah.

At have en bolleven mens du er single, kan være en stor frihed, er Cecilia A.s personlige erfaring. (Foto: Kasper Månsson © dr)

Cecilia A., 26 år: Det handlede kun om fysisk tilfredsstillelse

Cecilia er i dag i et parforhold. Men før det havde hun en fast bolleven igennem et år. De så hinanden en gang om ugen i snit. Det er tre år siden i dag.

Relationen til Cecilias bolleven begyndte, mens han var i et parforhold. Derfor var det meget klart fra starten, at de ikke havde sex med hinanden, fordi de ønskede et parforhold med hinanden. Det handlede udelukkende om tilfredsstillelse.

- Jeg havde været single i to år, da vi begyndte at se hinanden. Det startede egentligt med nogle sjofle bemærkninger, som vi så begge valgte at følge op på. Efter vi havde haft sex første gang, blev vi enige om, at det da egentligt ikke var helt dårligt, griner Cecilia af deres underspillede bedømmelse.

- Og så blev vi enige om at gøre det igen, forklarer hun.

Relationen betød seksuel frihed. Frihed til at gå i byen og finde sammen med en fyr. Eller friheden til at tage den sikre løsning, hvor man vidste, man ville blive tilfredsstillet - uden at skulle stå på en bar indtil kl 04. Uden at skulle stå til ansvar overfor hinanden. Deres eneste regel var, at Cecilia skulle sørge for at bruge beskyttelse, når hun var sammen med andre. Ret simpelt.

Det fungerede for Cecilia at have en relation til en mand, hvor hun vidste, at hun kunne få sine behov tilfredsstillet. I et stykke tid.

For relationen var udelukkende baseret på et fysisk forhold. De snakkede ikke rigtigt sammen. De så ikke en film sammen i sofaen. De hang ikke ud. De havde sex. Og ikke andet. Selvom Cecilia ikke var interesseret i at starte et reelt parforhold med sin bolleven, så blev den manglende interesse for hinandens liv det, der til sidst betød, at hun sluttede relationen:

- At man er så intim med en, men aldrig udvikler nogle følelser for hinanden, betyder at det bliver kedeligt og trivielt i længden. Det var bare det samme. Til sidst tænkte jeg ’Nej, jeg gider ikke bolle med dig’, når en besked tikkede ind.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

Men at have en bolleven kan Cecilia kun anbefale. Dog pointerer hun, at det er vigtigt at gøre op med sig selv, om det skal være med en person, som man vil støde ind i igen, når relationen ikke længere er der.

- Du skal gøre op med dig selv, om du på noget tidspunkt kan holde ud at se på personen efterfølgende. For uanset hvad, så bliver den person en form for ekskæreste. Selv hvis der ikke er følelser involveret, så er man unægtelig meget intimt sammen med vedkommende.

- Men det fede ved at have en bolleven er, at det er ukompliceret, at man er fri – men samtidigt får opfyldt sine behov. I de her travle tider, så kan det være meget rart, at man kan skrive til en: 'Hvad laver du i aften? Skal vi bolle?'.

Ekspertens råd

For sexolog Sara Skaarup er bollevenner to mennesker, der netop er venner, og som også har et intimt forhold til hinanden. Det kan sagtens være en ny ven, men udgangspunktet for en god bolleven er, at du kan lide personen, mener Sara Skaarup.

Her er hendes råd til, hvordan du får det bedste ud af sådan en relation:

1: Lav regler

Det er vigtigt at have klare linjer fra starten. Det kan hurtigt blive forvirrende, hvis I ikke starter på samme side. Afklar også, hvad I hver især vil med forholdet:

  • Hvor ofte, hvordan og hvornår, det er okay at kontakte hinanden?

  • Hvem må kende til forholdet?

  • Må I gerne se andre mennesker, eller er I eksklusive?

2: Vær ærlig

Det sker, at den ene bliver forelsket i den anden undervejs. Det kan derfor være en god idé at aftale, at man siger det til hinanden, hvis man indser, at man gerne vil være kærester i stedet for bollevenner.

3: Udforsk!

Udnyt forholdet til at udforske din egen seksualitet. Kast dig ud i noget, du altid har haft lyst til, men måske ikke har turde udforske med en kæreste. Så længe din bolleven er med på legen, naturligvis.

Redaktionen er bekendt med de medvirkendes fulde navne.