Slut med slapt maveskind og hængebryster: Louise og Catarina betalte titusindvis af kroner for en 'Mommy makeover'-operation efter deres fødsler

Det er ikke længere tabu at tale om, at man har fået fikset bryster, mave eller øjenlåg. Louise og Catarina valgte at bruge deres sparepenge på at komme af med en 'mor'-krop, de ikke kunne acceptere.

Catarina Brasch Widunok og Louise Scheel Jensen har to ting til fælles.

De har begge været kede af deres kroppe efter henholdsvis to og tre graviditeter. Og de har begge valgt at betale titusindvis af kroner for at få foretaget en 'Mommy makeover', der har givet dem deres fyldige bryster, flade maver og tilfredshed med spejlbilledet tilbage.

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser en stor stigning i antallet af privatbetalte kosmetiske operationer, særligt hos kvinder.

Blandt andet er antallet af brystforstørrende operationer næsten fordoblet, når man sammenligner den seneste opgørelse fra 2018 med antallet af operationer for bare ti år siden.

Også brystløft, maveløft og operation for hængende øjenlåg er blandt de operationer, der er steget i popularitet.

I dag er der samtidig en helt anden accept af skønhedskirurgi, fortæller Christian Bonde, der er speciallæge i plastikkirurgi på CPH Privathospital.

- Det er blevet mere socialt acceptabelt at tale om, at man har fået lavet bryster eller opereret sine øjenlåg.

Selvom nogle patienter går efter det perfekte instagram-look, er mange af dem, der henvender sig til Christian Bonde, kvinder over 30, der gerne vil have en diskret korrektion.

- De vil ikke se opererede ud, men gerne vende tilbage til den krop, de havde, inden de fik børn: en flad mave og bryster, der ser ud, som da de var unge, fortæller han.

Her kan du høre Catarina og Louise fortælle, hvorfor de valgte at lægge sig under kniven efter fødslerne af deres børn. Mens Louise har fået en 'klassisk' Mommy makeover, har Catarina valgt at gå nogle skridt længere.

Før jeg fik børn, havde jeg en pæn, slank krop: pæne bryster og en pæn, flad mave. Jeg var tilfreds med mit udseende. Men efter mine fødsler, var jeg blevet ekstremt usikker omkring min egen krop, og det påvirkede mig meget psykisk.

Jeg fik allerede slapt maveskind og hængebryster, efter jeg fik min første datter som 21-årig. Allerede fra en ung alder, følte jeg mig ikke feminin og attraktiv, og det blev kun værre, efter jeg fik flere børn.

Jeg fandt metoder til at skjule min krop – for eksempel ved ikke at tage toppen helt af under sex. Det var heller ikke rart at skulle vise mig i bikini i svømmehallen, når mine bryster og mave bare hang.

Jeg havde tøvet med at få en operation. Jeg tænkte på, hvordan min krop ville se ud bagefter? Hvad hvis der gik betændelse i brysterne? Og hvad hvis jeg stadig ikke var glad, fordi utilfredsheden måske lå i min underbevidsthed?

Jeg købte kostplaner og træningsplaner og fik en coach. Jeg kunne godt se nogle forandringer på min krop. Jeg fik en mere tonet krop og en løftet numse, men der skete ikke noget på min mave. Den var bare ødelagt og 'dej'-agtig. Jeg følte min krop så meget ældre ud, end jeg var.

På et tidspunkt trænede jeg seks dage om ugen, men til sidst røg jeg ned i et hul og tænkte: Jeg kan ikke fortsætte på den her måde.

Jeg vendte operationen med mine venner. De sagde: 'Du er pæn, som du er'. Men det var slet ikke det, det handlede om for mig. Det er noget, jeg gjorde for mig selv, ikke for andre. Jeg ville være tilpas i min egen krop.

Det kan godt være, jeg ikke var et slemt tilfælde, men for mig var det slemt.

Louises bryster før hendes Mommy makeover og som de ser ud i dag. (Foto: © AK Nygart, AK Nygart / Foto: © (privatfoto), PRIVATFOTO)

Operationen varede tre-fire timer. Jeg fik syet mine mavemuskler sammen, og fik fjernet slapt maveskind. Derudover fik jeg foretaget et stort brystløft og fik implantater i for at få mere fylde.

Det var smertefuldt efterfølgende. Det vil jeg ikke lyve om. De første fem-seks dage var de værste. Jeg var først i bad på femtedagen. Og min mand skulle hjælpe mig med at bade og gå på toilettet. Med sygedage, omsorgsdage og ferie var jeg i alt hjemme i en måned. Men efter to uger følte jeg, at min krop ville have været klar til at komme tilbage på arbejde.

For nylig var jeg tilbage på klinikken for at få løftet brysterne en smule mere. Jeg havde betalt for et stort brystløft, og det syntes jeg ikke helt, jeg havde fået. Men det var et lille indgreb, som klinikken foretog i lokalbedøvelse, og det gjorde de, uden jeg skulle betale for det.

Louises mave før og efter operationen. (Foto: © AK Nygart, AK Nygart / Foto: © AK Nygart, AK Nygart)

Jeg er ikke længere ked af min krop. Jeg har da tænkt meget på de ar, jeg har fået efter operationen, men jeg har ikke svært ved at vise dem. Jeg har fået meget mere selvtillid og føler ikke, jeg skal skjule mig længere. Nu har jeg det rigtig godt, når jeg tager en nederdel og en stram top på. Jeg føler mig feminin og attraktiv igen.

Når jeg fortæller, at jeg har fået lavet en Mommy makeover, er folk mest chokeret over, at jeg har brugt så mange penge på det: 86.700 kroner i alt.

Nogle renoverer huset. Jeg investerer i min egen tilfredshed. Vi er alle forskellige.

Til dem, der siger, man skal elske sig selv, som man er: Jeg elsker mig selv, som jeg er nu. Det skal jeg have lov til. Jeg syntes ikke, min krop afspejlede min alder, og jeg følte, min ungdomskrop blev taget fra mig. Jeg var ikke i stand til at elske mig selv, som jeg var, på det tidspunkt, og det er for mange år at gå og vente og tænke på, om man skulle få det gjort. Så vil jeg hellere bruge tiden på at være glad for mig selv.

I nutidens samfund er der gode muligheder for at ændre de ting, man ikke bryder sig om ved sit udseende, gennem plastikkirurgi.

Men det kræver stadig grundig overvejelse og grundig information, før man lægger sig på operationsbordet, understreger Christian Bonde fra CPH Privathospital.

Ingen operation kan udføres uden ar. Derudover er den første tid efter operationen også forbundet med nedsat mobilitet – og for manges vedkommende også store smerter.

Og så er der ikke mindst risici forbundet med ethvert kirurgisk indgreb.

- Grundlæggende er der ved al kirurgi en risiko, når man bliver lagt i fuld bedøvelse. Det er ekstremt sjældent, der opstår problemer, men det kan ske, så det skal man som patient være fuldstændig bevidst om, siger Christian Bonde.

Ifølge Sundhed.dk er dødsfald som følge af narkose sandsynligvis én person ud af 100.000 eller lavere - dødsfald i forbindelse med operationer sker næsten udelukkende i tilfælde, hvor personen var meget syg i forvejen, eller skulle have foretaget stor og kompliceret kirurgi.

De mest almindelige komplikationer i forbindelse med kosmetisk kirurgi er ifølge Christian Bonde blødning og en overfladisk infektion, som kan behandles med antibiotika.

Andre eksempler på komplikationer kan være, at et brystimplantat med tiden kan forskyde sig, eller at huden eller fedtvævet under kan blive beskadiget i forbindelse med en maveoperation.

Alvorlige komplikationer er dog meget sjældne, understreger han.

- Så længe man ikke går over grænsen og for eksempel lægger meget store brystimplantater ind, eller prøver at fedtsuge kæmpestore volumener på patienter, der ikke er egnet til det.

Han kan som udgangspunkt ikke sige, at ét indgreb er mere risikabelt end et andet, ligesom han – inden for rimelighedens grænser – heller ikke ser det som mere risikabelt at få foretaget flere operationer på én gang.

Hvad der er forsvarligt i forbindelse med en operation, vil altid bero på kirurgens individuelle skøn af den enkelte patient og patientens helbred.

Og så skal man som patient også huske at følge både sin fornuft og sin mavefornemmelse.

- Man skal vælge et sted, man føler sig tryg, og hvor man taler med den kirurg, der skal operere en. Man skal ikke slå sig til tåls med at tale med en sygeplejerske eller anden ansat, siger Christian Bonde.

- Grundig information, forventningsafstemning mellem patienten og lægen og vejledning kombineret med meget grundig planlægning fra lægens side er alfa og omega.

Jeg ville have mine børn, inden jeg fyldte 25. Blandt andet fordi jeg havde en forestilling om, at så ødelagde man ikke kroppen så meget. Det var løgn!

Jeg fik de første strækmærker efter min første graviditet og krøllet maveskind efter den anden. Hvis jeg lænede mig frem, hang der nærmest en 'donut' af krøllet hud rundt om navlen. Min mave lignede et surt ansigt. Det syntes jeg ikke var charmerende.

Før jeg blev gravid, havde jeg desuden naturligt store bryster. Bagefter havde jeg ingen barm.

Jeg gik sjældent i svømmehallen, og hvis jeg gjorde, var det i badedragt og for mine børns skyld. Mine bryster var flade og kedelige. Når jeg tog bikinitrusser på, var der en lille fold, der hang ud over kanten. Det kan godt være, folk ville sige: 'Maven hænger jo bare en centimeter ned over kanten på dine bikinitrusser'. Men jeg syntes ikke, det var pænt eller behageligt.

Fra jeg var 25 til 38 år havde jeg prøvet at få maveskindet til at trække sig sammen på flere måder: Kan jeg træne det væk? Kan jeg spise det væk? Kan jeg få det fedtfrosset væk? Jeg prøvede alt muligt for at undgå et indgreb. Jeg havde prøvet at elske mit maveskind, som det var, men jeg kunne bare ikke. Operation virkede som sidste udvej.

Jeg havde set 'Mit plastikmareridt'-udsendelserne, der viser skræmmeeksempler på operationer, der er gået galt – tit for folk, der har fået foretaget operationer i udlandet. Det havde gjort mig bange og holdt mig tilbage. Hvad hvis jeg endte med én stor betændt mave?

Det er jo ikke for sjov, at man siger 'smid mig lige i fuld narkose og skær i min krop op og sy den sammen igen'.

Men til sidst nåede jeg bare frem til: Ok, de andre ting virker ikke.

Jeg valgte en dansk klinik og havde googlet forskellige artikler om kirurgen. Der stod kun positive og rosende ord om ham. Det gjorde mig tryg. Derudover har jeg to gange tidligere været til forundersøgelse på to andre danske klinikker, og det faktum, at i alt tre kirurger konkluderede, at maveskindet ikke selv kunne trække sig sammen, og de alle fremlagde samme fremgangsmetode, gav også en større tryghed.

Vi blev enige om, at det gav mening, at jeg fik lavet mine bryster samtidig med maven. Mens jeg gik og glædede mig til operationen, kom jeg i tanke om flere ting, jeg gerne ville have lavet. Jeg ringede ind og hørte, om jeg også kunne få suget det fedt væk fra hofterne, som jeg ikke kunne træne væk? Og den lille delle, hvor bh-stroppen skærer lige ved armhulen?

Det blev føjet til listen. Jeg fik omkring 50.000 kroner i rabat, fordi jeg valgte at få det hele lavet på én gang.

Skal jeg være helt ærlig, har jeg nok taget skyklapper på for ikke at gå i panik over, at jeg var ved at stable så stor en operation på benene. Jeg vidste, jeg skulle i fuld narkose, og at der var en lille risiko for, at jeg ikke vågnede op igen. Men jeg besluttede mig for at sige: Nu gør jeg det her, og selvfølgelig går det godt. Og klinikken havde jo sagt, at min krop godt kunne klare det.

Jeg skulle dog forvente en sygeperiode på 14 dage, hvor jeg ikke kunne noget. Og så måtte jeg ikke træne i tre måneder.

Catarina før og efter operationen. (Foto: © Cerix, Cerix / Foto: © Cerix, Cerix)

Operationen varede i syv timer. Den gik, som den skulle. De første par uger efter kunne jeg ikke selv komme i og ud af sengen eller sidde oprejst i bilen. Min kæreste måtte hjælpe mig med alt. Jeg måtte ikke handle ind eller bære på noget, og han måtte også bade mig. I den første tid efter havde jeg mange smerter. Jeg havde blå mærker over det hele og måtte spise Ketogan (stærkt smertestillende lægemiddel, red.) i den første uge. Der var også en længere periode, hvor jeg ikke selv måtte køre bil.

Nu hvor jeg har fået lavet operationen, er min eneste fortrydelse, at jeg ikke fik det gjort for længe siden. Jeg er blevet virkelig, virkelig glad for resultatet. Det bedste er følelsen af, at jeg godt kan lide, hvad jeg ser i spejlet – og jeg glæder mig til at komme på stranden til sommer.

Den første tid efter operationen, tænkte jeg godt nok: Åh nej, man kan stadig se nogle af mine strækmærker på maven. Men som min kæreste sagde: 'Det er jo en del af dig og din historie, fordi du har haft dine børn i maven. Det er der også noget rigtig fint ved.'

Nu er jeg faktisk blevet lidt glad for, at der er lidt strækmærker tilbage, for det er stadig menneskeligt. Jeg skal ikke have skrabet alle urenheder væk fra overfladen. Det tog mig bare lidt tid at forlige mig med dén del, fordi jeg egentlig havde en forestilling om, at jeg ville vågne op uden et eneste strækmærke.

Jeg har også ar efter operationen. Blandt andet ét, der går fra hofte til hofte hen over maven og ét rundt om navlen. Men hellere dét, end sådan som det så ud før. Desuden skulle arrene blive hvide med tiden, så nu bruger jeg en særlig arcreme og masserer arrene flere gange dagligt for at ende med så pænt et ar som muligt.

Catarina skulle gå med forbinding om maven de første tre måneder efter operationen.
Catarina skulle gå med forbinding om maven de første tre måneder efter operationen.

Jeg vil ikke udelukke, at jeg på et tidspunkt vil få foretaget en kosmetisk operation igen. Måske få opereret mine øjenlåg, når de begynder at hænge og fedtsuget mine inderlår – det sidste kan jeg godt ærgre mig lidt over, at jeg ikke fik gjort i samme omgang.

Jeg har prøvet at elske mig selv, som jeg var. Og droppet det igen. Jeg har faktisk prøvet i rigtig mange år at se, hvad jeg kunne gøre for at ændre min krop til et resultat, jeg var glad for. Og jeg har haft en fordom om, at andre ville tænke, at jeg som akademiker burde have et højere refleksionsniveau og ikke ønske at lave om på mig selv. Men jeg elskede stadig ikke alt, hvad jeg så i spejlet, og jeg tror ikke, jeg var nået dertil nogensinde. Så jeg måtte gøre noget andet. Og dér skulle altså en operation til.