Speedy droppede ud af gymnasiet for at udleve sin drøm: 'Det er ikke alle, der får den mulighed'

- Jeg gør det for kærligheden til musikken - ikke for berømmelsen, siger 18-årige Speedy.

(Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Trillegården er en del af Herredsvang i Aarhus Vest, hvor der bor omkring 5.000 personer med 69 forskellige nationaliteter.

Her er 18-årige Speedy vokset op med sin mor og far, som er fra Somalia. De har opdraget ham og hans søskende til at stræbe efter at nå så langt som muligt.

- Jeg er opvokset i en familie, hvor skole er en stor ting, og hvor vi bliver opfordret til læse videre, forklarer Speedy.

- Jeg har aldrig været den, der har haft mange venner overalt. Jeg har altid haft de samme venner. Jeg kan godt lide at holde mig til det, jeg kender, siger Speedy. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Derfor var det et helt naturligt skridt, at han begyndte på gymnasiet lige efter folkeskolen, og at han skulle blive student til sommer. Eller det var i hvert fald planen, indtil han lidt inde i 3.g fik for meget fravær og droppede ud.

- Min familie har sagt, at det her ikke skal få mig ned, og at jeg bare skal tilbage og i gang igen hurtigst muligt. Det er sådan, jeg er opdraget, og sådan vi ser på tingene.

Men sagen er bare den, at selvom han godt ved, at skolen er det fornuftige valg, er han splittet. Hjertet siger nemlig, at han skal vælge en anden vej, som forældrene er langt mindre begejstrede for; musikken.

For Speedy elsker at synge, rappe og skrive sange. Og han har talent for det.

Hør Speedys debutsingle, 'Turner', mens du læser videre:

0:00

Øver sig på at være i centrum

Det startede egentlig bare for sjov for nogle år siden med en gruppe drenge, han var vokset op med. Nogle rappede, andre sang. Men mens flere med tiden faldt fra, fortsatte Speedy, som i øvrigt har fået sit navn, fordi han var utrolig hurtig til at løbe, da han gik til fodbold.

Det var ikke kun på fodboldbanen, han skilte sig ud, og derfor blev han spottet af den aarhusianske rapper og nu talentspejder for Universal, Marwan.

- Marwan er herudefra, og jeg har kendt ham i lang tid. En dag kom han hen og sagde; "du har talent, du kan finde ud af noget. Jeg synes, du skal tage det til next level, for det kan du", husker Speedy.

Det lød spændende, men han skulle vænne sig til tanken om at være i centrum frem for en del af en gruppe. At folk skulle kigge på ham.

- Jeg er ikke god med nye mennesker. Det er noget, jeg skal øve mig på. Som med det her interview, siger han genert.

Speedy skriver sine egne tekster: - Når jeg hører et beat, får jeg en følelse og finder en vibe og skriver ud fra mine egne oplevelser. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Og så var der også noget andet, der skulle på plads, nemlig at fortælle forældrene på en ordentlig måde, at han giver skolebøgerne en pause og fokuserer på musikken.

Hvordan reagerede de?

- De var skeptiske over det i starten, men har nu valgt at acceptere det. Det er jo ikke alle, der får den her mulighed, og det har jeg forklaret mine forældre.

Ramt af kræft

Om nogen ved Speedy nemlig, at det gælder om at gribe mulighederne og ikke tage livet for givet. Eller stemmen.

For nogle år siden, da han stadig gik i folkeskole, blev han ramt af kræft i halsen og fik både kemo og strålebehandling.

- Da jeg gik ind i det, følte jeg mig frisk, så at få at vide, at jeg havde kræft, var helt skørt. Da jeg så fik kemo og stråling, blev jeg svagere og svagere – så nåede jeg til slutfasen og havde det fucking hårdt. Jeg ønskede bare at komme tilbage til folkeskolen og indhente det. Jeg ville ikke have, at det skulle sætte mig tilbage.

- Jeg lå sammen med mange gamle og meget syge mennesker på hospitalet, og nogle døde af kræft. Når jeg tænker tilbage, er jeg glad for, at jeg holdt mit hoved koldt, og jeg ikke knækkede. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)

Han taler stille og tænker over, hvad han skal sige. Er ikke meget for at tale om den del af sit liv.

- Grunden til, at jeg ikke kan lide at snakke om den sygdom, er, at jeg ikke vil have medlidenhed. Jeg er dårlig til sådan noget med følelser og at snakke om tingene eller rose mig selv.

Da han fik at vide, at han var kræftramt, troede han, det var forbi.

- Når jeg hører kræft, hører jeg død. Så selvfølgelig var der hårde nætter, hvor jeg tænkte over tingene og havde overvejelser om, hvis jeg ikke var her.

- Men jeg blev klogere og fandt ud af, at mange kan blive raske igen. Jeg lagde hovedet på is og tænkte "det er livet, det sker – man må bare tage det, som det kommer".

Han fortæller, at hans tro var med til at holde hans hoved koldt.

- Min religion var med til at gøre, at jeg kunne falde ned. Jeg kunne ikke bebrejde nogen andre eller mig selv. Life is life – og du må bare tage det, som det kommer.

Musikken skal ud og leve

Og nu har livet ført ham ind i musikkens verden og til en pladekontrakt med Universal Music, hvor han netop har udgivet sin første single i eget navn.

Derudover medvirkede han sidste på nummeret 'TG Bando' med Marwan og Shooter Gang, hvor han synger det melodiske omkvæd.

Hør 'TG Bando' her:

0:00

I forbindelse med nummeret medvirkede Speedy også i sin første musikvideo, og det var en kæmpe oplevelse for den 18-årige aarhusianer.

- Det var fucking fedt at være med i så stor en produktion. Du kommer ind til noget, som er større end det, du er vant til.

Han understreger, at det er derfor, han går all in med musikken og skriver sange, som han glæder sig til at udgive.

- Jeg gør det for kærligheden til musikken, og de oplevelser, der følger med – ikke for berømmelsen. Succeskriteriet for mig er, at min musik bliver hørt, og jeg føler, det kommer godt rundt.

- Det bliver spændende, hvor langt jeg kan nå. Men du kommer nok ikke til at se mig som en Kim Larsen, når jeg er 50 år, griner han.

- Musik har været en ting, jeg altid har holdt for mig selv og mine nærmeste. Det er ikke noget, jeg har delt med nogen – indtil nu. (Foto: Hedda Rysstad © Dr)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk