Stine og Rikke jagter kærligheden: Singlelivet skal ikke føles som en fiasko

I årevis har de to singlekvinder bebrejdet dem selv, at de ikke har fundet en mand.

Rikke Frøbert (tv.) og Stine Bjerregaard Ditlevsen (th.) vil gerne finde kærligheden og har lavet et radioprogram om deres søgen, mens de får gode råd fra eksperter. (Foto: © (Foto: DR Dokumentar ©))

Hvorfor har sådan en sød og smuk pige som dig ikke en kæreste?

Det spørgsmål er 35-årige Stine Bjerregaard Ditlevsen og 41-årige Rikke Frøbert blevet stillet et hav af gange. Ikke kun af venner og familie, men også af dem selv. For hvorfor har de ikke en kæreste? Når nu de er så søde og så gerne vil have en?

- Jeg vil gerne bryde tabuet om at være single. Jeg har været single i mange år og har været rigtig flov over det. Jeg føler, at jeg er en fiasko, for der må være et eller andet galt med mig, når nu jeg ikke har en kæreste, fortæller Stine og fortsætter:

- Der er så mange, der er single, men alligevel føles det som om, at man er forkert. Og man føler, at man altid skal forklare sin situation.

Når man hele tiden siger til sig selv, at man er forkert, så hjælper det ikke på noget, istemmer Rikke.

- Der er jo også en masse tilfældigheder og timing i det at møde en kæreste.

- Men vi ville gerne blive klogere på, hvad det er, vi gør galt. Jeg tror, mange kvinder taler med deres veninder om mænd, men ofte kommer vi ikke videre, fordi vi kører rundt i det samme. Derfor var det godt at få nogle eksperter til at gøre os klogere, siger Rikke.

Mange glemmer at leve i nuet

Gennem dagbogsoptagelser bliver lytteren inviteret med ind i tankerne hos de to kvinder. Før, under og efter dates. Undervejs kommenterer diverse eksperter på deres tanker og reaktionsmønstre.

Som da Stine skal på en date med en mand, hun mødte et år tidligere. Inden daten begynder hun pludselig at tvivle. Havde han egentlig ikke sådan en kikset taske på dengang? Og hvor er det sølle, at han har købt lunke øl fra Fakta.

Tanker mange formentlig kan genkende i mødet med et nyt menneske, men også tegn på, at man glemmer at leve i nuet. I stedet tænker man hele tiden fremad og gør sig forestillinger, lyder det fra Psykolog Sisse Find Nielsen.

- Mange er ofte alt for optaget af dem selv i datingsituationen. Det gør det svært at gå på date, for hvis man vil gerne vil lære et andet menneske at kende, er det en god idé at være optaget af det andet menneske - være nærværende og nysgerrig.

- Samtidig skal man være villig til at give noget af sig selv.

Som eksempel nævner hun, at Stine begynder at tilpasse sin adfærd ud fra de konklusioner, hun drager i hovedet. Hun prøver blandt andet at fremprovokere en særlig adfærd, som kan be- eller afkræfte de forestillinger, hun har i forvejen.

- Så længe hun er ophængt i det projekt, er hun ikke tilstede i nu’et.

Ifølge Sisse Find Nielsen er det ekstremt tidstypisk, at vi lever livet efter de forestillinger, vi har dannet os i hovedet – snarere end ud fra hvad der foregår i det virkelige liv lige foran øjnene på os.

Det skyldes blandt andet, at vi ofte forveksler dét, vi er bekymret for, med dét, vi er optaget af. Men de to ting er ikke nødvendigvis det samme.

- Når al din opmærksomhed er rettet mod det indre, er der ikke noget kapacitet tilbage til det ydre, for vi kan ikke multitaske med vores opmærksomhed - og ydre opmærksomhed er en forudsætning for at kunne være nærværende og tilstede i mødet med en andet menneske.

Stine griner, for hun kan sagtens genkende, hvad Sisse Find Nielsen siger.

- Jeg kommer hurtigt til at planlægge fremtiden oppe i hovedet i stedet for bare at være i det lige nu og her.

- Derfor har det for mig også handlet om at lære at slappe lidt mere af. Jagten på en kæreste er blevet et projekt, så jeg glemmer at nyde mit liv, som det ser ud nu.

Hvad kan du leve med, og hvad kan du ikke?

Men selv om det i høj grad handler om at leve mere i nuet og tage det, som det kommer, er det også vigtigt at finde ud, hvad det er, man vil med kærligheden. Hvad man vil have, og hvad man ikke vil have. Sådan lyder det fra relationsrådgiver Lasse Bauer.

Han anbefaler derfor, at man laver en liste over, hvad der er 'musthaves', og hvad der er 'dealbrakers'.

Hvis man ved med sig selv, at man absolut ikke kan leve med en kæreste, der tager stoffer, så skal man ikke date en, der tager stoffer. Og hvis man eksempelvis ved, at man gerne vil date en med humor, så lad være med at gå på kompromis med det.

- I stedet for at 'spille kostbar', så prøv at se dig selv som værdifuld. Respektér og sæt pris på dig selv og dit liv. Det er det bedste forsvar imod dårlige forhold, siger han.

Og så kræver det øvelse. Kærlighedslivet er ikke bare noget, man gør.

Hvis man gerne vil være god til at stå på ski, så kræver det træning. Sådan er det også med kærlighedslivet. Men mange tænker, at det behøver de ikke at uddanne sig inden for.

- Dating har meget at gøre med følelser, men det betyder ikke, at man ikke kan gribe det praktisk an, lyder det fra Lasse Bauer.

Netop de råd har Rikke taget til sig.

- Jeg har lært at stå ved, hvad jeg gerne vil. Ofte har jeg været en marionetdukke i de forhold, jeg har været i og bare fulgt med.

- Nu er jeg blevet bedre til at melde ud, hvad jeg gerne vil.

Hun er mor til Bjørn på knap tre år. Han er et donorbarn. Da hun ikke kunne finde kærligheden, besluttede hun sig for at få et barn alene. Og det har ikke gjort jagten på manden lettere.

- Det betyder, at der er mange aftener, hvor jeg ikke bare kan gå ud. Og jeg orker ikke rigtig Tinder, der ellers er den anden mulighed.

Stine har også været aktiv på datingapp'en Tinder, men i et af programmerne beslutter hun sig for at slette sin konto. Hun bliver simpelthen for deprimeret af at bruge den.

Med råd fra relationsrådgiver Lasse Bauer, beslutter hun sig for i stedet at opsøge mændene ude i virkeligheden.

- Det er enormt grænseoverskridende for mig bare at gå hen til en mand og sige til ham, at han ser sød ud og spørge, om han vil med på date. Men det andet fungerer jo heller ikke for mig, så måske det er vejen frem?

Din historie sætter sine spor

Uanset har man selv en andel i, om det lykkes med kærligheden. Sådan lyder det fra parterapeut Katrine Axholm. Og man kan ikke komme uden om historien. Er der noget i ens fortid, der gør, at man handler, som man gør?

- Hvis man har en grim historie fra barndommen, så kan kærligheden virke farlig - noget, der gør ondt. Hvis man derimod er er vokset op i en kærlig familie, så har man formentlig en forestilling om, at kærligheden lykkes.

- Man må se på, hvordan og hvorfor man spænder ben for sig selv, siger hun.

Men det behøver ikke altid at handle om ting i ens barndom, understreger Katrine Axholm. Det kan også være, hvis man tidligere har oplevet et svigt fra en kæreste.

- Det kan også lagres i os, og hvor man siger til sig selv: Jeg vil aldrig opleve sådan et svigt igen.

En ting er at blive bevidst om sine historier, det betyder ikke, at man bare kan lave det om. Men hvis man kan se en rød tråd i ens datingmønstre, så kan det være en god idé at dykke mere ned i det.

- Nogle kvinder mener, at der ikke er nogle mænd, der er gode nok. Det kan være en form for forsvarsmekanisme. Det handler om at turde at kigge indad.

- Andre gange kan man også være så optaget af, om daten vil en - hvad synes han nu? Var det dumt sagt? - i stedet for at finde ud af, om man overhovedet vil ham, siger Katrine Axholm.

Rikke er undervejs blevet meget mere bevidst om sine mønstre.

- Ofte har jeg måtte bremse op og spørge mig selv: Kan du i virkeligheden godt lide ham, eller er det fordi han er besværlig at få. Er det bare jagten, der giver mig et kick?

- Derudover har jeg haft mange forhold, der er gået i stykker, så jeg har en flig af tvivl hver gang, hvor jeg tænker, at det nok også går galt den her gang.

Men i stedet for hele tiden at skylde skylden på en anden eller omstændighederne, bliver man simpelthen nødt til selv at tage ansvar, siger Stine.

- Du kan nemt blive en slave af din historie, hvis du ikke prøver at gøre op med den.

Slut med at være flov og i konstant smerte

Og så er det enormt vigtigt, at man sørger for at skabe sig et nyt nu, siger Katrine Axholm.

- Bare fordi man har oplevet noget i sin fortid, så betyder det ikke, at man ikke kan få kærlighed nu.

Og netop den lektie har Stine og Rikke lært. De har fået håbet tilbage, men jagten på kærligheden skal ikke diktere deres liv.

- Jeg gider ikke gå at være i smerte, mens jeg håber på at få en kæreste, så vil jeg hellere være alene. For jeg ved, at det ikke er for evigt.

- Og så er det gået op for mig, at hvis nu jeg ender i et parforhold, så betyder det ikke, at lykken er gjort. Så jeg siger i stedet til mig selv, at jeg gerne vil have et godt liv. Uanset om jeg er alene eller sammen med en, siger Rikke.

For selvom usikkerheden formentlig altid vil være der i en eller anden grad, så er der mere bevidsthed om det, og det gør på sin vis, at den fylder mindre, siger Stine.

- Jeg kan stadig godt være i tvivl om, hvorvidt jeg finder en kæreste. Men efter det her har jeg fået mere håb. For jeg er blevet mere bevidst om, hvor jeg spænder ben for mig selv.

- At jeg eksempelvis ikke skal finde en mand, der opfylder alle mine behov. Han skal ikke være perfekt. Jeg er jo heller ikke perfekt. Det gør det mere overskueligt at finde en kæreste.

Tre gode råd fra Stine og Rikke

  1. 1

    Sænk forventningerne.

  2. 2

    Stå ved dig selv og dine egne behov.

  3. 3

    Lad vær med at slå dig selv i hovedet og nyd dit liv lige nu og her.