Støvet fra nedrevet uddannelsesloft har lagt sig: Her er konsekvenserne for Mads, Clara og Tor

Nogle poppede champagnen efter ændringer i uddannelsessystemet. Andre er frustreret over at være 'låst fast'.

For Clara har fjernelsen af uddannelsesloftet givet hende en ny mulighed.

Men Mads er frustreret, for samtidig er en tidligere regel for kandidatuddannede genindført og har fra den ene dag til den anden ødelagt hans fremtidsdrømme.

Fra i år er det igen muligt at tage en ekstra uddannelse, uden at skulle vente seks år. Det betyder, at har du færdiggjort en bacheloruddannelse, kan du tage endnu en bacheloruddannelse med det samme. Men er du kandidat, kan der stadig være benspænd.

De seneste tre år har adskillige studerende truffet studievalg på baggrund af det uddannelsesloft og de begrænsninger, som nu er revet ned.

Her kan du tage en tur gennem loftets tre leveår og møde tre af dem, der har forsøgt at navigere efter de skiftende regler med blandet succes.

I januar 2017 er Clara et halvt år inde i sin tre-årige bacheloruddannelse på designskolen i Kolding.

Hun er glad for uddannelsen, men senere kan hun mærke, at hun vil bruge sin energi på mennesker frem for funktionelt design.

Drømmen er at læse sociologi og kombinere det med designuddannelsen. Men på grund af det nyindførte uddannelsesloft overvejer hun at droppe ud af studiet. Efter lange frustrations-samtaler med sin mor ender hun med at fortsætte, fordi det virker åndssvagt at starte forfra.

Også selv om reglerne på det tidspunkt gør, at hun kommer til at vente i seks år efter eksamen på at søge ind på sociologi.

På det her tidspunkt har Mads et år tilbage af sin kandidatuddannelse i miljøledelse på Aalborg Universitet. Han har mistet motivationen og interessen for sit fag, og han drømmer om at starte forfra på uddannelsen til fysioterapeut.

Folk råder ham til at gøre uddannelsen færdig, og han følger deres råd. Planen er at arbejde og spare op i seks år, indtil han ikke længere er ramt af uddannelsesloftet. Derefter vil han foretage et karriereskifte.

Men en anden mulighed byder sig, da politikerne begynder at snakke om at fjerne uddannelsesloftet. For hvis loftet fjernes, behøver han ikke vente seks år. Tror han.

Mads er endnu ikke klar over, at en gammel kandidatregel senere vil blive genindført og ødelægge hele planen.

Men bliver uddannelsesloftet nu også afskaffet? Og hvornår?

Tor sidder på det tidspunkt i Aalborg og vil ikke vente på noget, han ikke føler sig sikker på. Derfor har han søgt om optagelse på medicinstudiet - i Bialystok i Polen. Det var ét af de billigste steder at bo og studere, han kunne finde inden for EU.

Han blev uddannet fysioterapeut i 2017, så uddannelsesloftet og reglen om de seks år har blokeret for hans muligheder for at læse videre i Danmark før sommeren 2023.

Den 22. juli 2019 får han svar på sin ansøgning: Han er kommet ind på Medical University of Bialystok. En måned senere pakker han sin kuffert, kysser kæresten farvel og tager til Polen for at studere.

Hele det sidste år af Claras bacheloruddannelse overvejede hun at droppe ud - helt op til den sidste eksamen. Det gjorde hun ikke, selvom udsigten til en ny uddannelse lød på seks år. Nu har fjernelsen af uddannelsesloftet alligevel givet hende mulighed for at læse sociologi med det samme.

Hun vil kalde sig designsociolog eller designresearcher, hvis det lykkes.

Værre ser det ud for Mads. Han er skuffet. Han havde ikke set for sig, at politikerne pludselig ville genindføre kandidatreglen, som forhindrer ham i at blive fysioterapeut. Fysioterapi er hvert år blandt de mest søgte uddannelser, hvor der aldrig er ledige pladser, så han vil altid stå bagerst i køen som kandidat.

Han forventer at se frem til et arbejdsliv som ingeniør, hvor han kommer til at gå på job uden at have arbejdsglæden med sig. Det har han meget svært ved at acceptere i en alder af 27 år.

Tor, der studerer i Polen, har søgt ind på de fire medicinuddannelser i Danmark. Kommer han ind på én af dem, regner han med at skulle begynde forfra på medicinstudiet i Danmark, men håber dog at få merit for nogle af de fag, han har taget i Polen.

- Mange ting har været sværere for mig på grund af uddannelsesloftet. Men jeg er ikke bitter. Jeg er i gang med at tage min drømmeuddannelse, og det er det væsentligste.

Mads, Clara, Tor og alle andre får svar på deres ansøgninger til landets videregående uddannelser på tirsdag den 28. juli.